L'Estat retalla la meitat de les partides per fomentar l'ocupació a entitats del Camp de Tarragona

Tarragona Impulsa (Tarragona), Mas Carandell (Reus), Concactiva (Conca de Barberà), Idetsa (Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant) i Vallsgenera (Valls) en són les afectades

Un grup de ciutadans en una oficina del SOC. FOTO: ACN.
Redacció / Tarragona

Catalunya va rebre l’any passat 338 milions d’euros per a fomentar l’ocupació, la xifra d’enguany és de 173 milions.

En un escenari de greu crisi econòmica provocada per l’epidèmia de coronavirus i amb unes previsions d’atur que fan esgarrifar, el govern central ha decidit retallar la meitat del pressupost per fomentar polítiques d’ocupació al Camp de Tarragona. Així, l’Estat destinarà una partida de 173 milions d’euros a polítiques actives d’ocupació a Catalunya aquest 2020, pels 388 milions que va destinar el 2019.

Segons adverteixen des dels organismes això causarà una paradoxa, que és que persones que es dediquen a ajudar a trobar feina, es quedaran a l'atur. D'entre els perfils professionals més perjudicats per la situació hi ha els Agents d'Ocupació i Desenvolupament Local (AODL). L'Estat justifica la decisió per la necessitat de destinar més recursos a les prestacions per desocupació.

Les cinc entitats del Camp de Tarragona que patiran la retallada són Tarragona Impulsa (Tarragona), Mas Carandell (Reus), Concactiva (Conca de Barberà), Idetsa (Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant) i Vallsgenera (Valls). Asseguren que la reducció de diners farà disminuir la qualitat del servei que ofereixen als desocupats. Totes cinc, a més, col·laboren gràcies a l'acord que tenen des de fa uns anys, conegut com la Declaració de la Cessetània.

Per fer palès el malestar, alguns alcaldes d'aquests municipis, com Reus i Valls, s'han adherit a la carta que una setantena de batlles catalans van enviar fa uns dies al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la qual li reclamaven que rectifiqués. Paral·lelament també s'està enllestint un document conjunt entre els membres del grup de la Cessetània dirigit al Departament de Treball. "Volem que es garanteixi la viabilitat dels programes i la continuïtat del personal tècnic, especialment els AODL, perquè facin polítiques actives", avança el conseller d'Ocupació de l'Ajuntament de Tarragona i dirigent de Tarragona Impulsa, Manel Castaño.

Tot i que la retallada definitiva que patirà cada organisme dependrà de com s'acabin adjudicant els projectes, tots tenen clar que serà important. Des de l'Ajuntament de Reus ja l'han estimat en un milió d'euros. Tarragona Impulsa rep més de 3 milions anuals via SOC, amb la qual cosa calculen que perdran aproximadament un milió i mig.

La resta d'organismes no s'atreveixen a donar una xifra, però el gerent de Concactiva, Jordi Paris, creu que els afectarà més que en altres llocs. "Ja esperàvem una retallada, perquè fins ara el SOC funcionava amb concurrència competitiva, i es volia passar a un model de concertació territorial", comenta.

"Joves, nous aturats, empreses amb ERTO... ens afectarà i estem molt preocupats", assenyala Joan Ramon Benaiges, gerent d’Idetsa.

Notícies relacionades