Iqoxe tornarà a obrir la planta d'òxid d'etilè

La Generalitat ha donat llum verda a la reobertura després de comprovar que la fàbrica "compleix amb la normativa vigent"

Una imatge de la fàbrica Iqoxe a La Canonja. FOTO: ACN.
Redacció / Tarragona

Es tracta de la planta que va patir menys afectació en l’explosió del 14 de gener passat.

Iqoxe ja pot tornar a obrir. La Generalitat ha autoritzat aquest dimecres que l’empresa reobri la planta d'òxid d'etilè que va ser una de les que va patir l’explosió el 14 de gener, però que va quedar poc afectada per la deflagració. També és, a més, l'única que produeix aquesta substància, utilitzada com a matèria prima per altres empreses del polígon petroquímic de Tarragona. En les darreres setmanes, companyia i administració han estat en contacte per perfilar que la documentació s'ajustés a les demandes del departament d'Empresa, que finalment ha acceptat la petició de represa de l'activitat. La resta de plantes de derivats seguiran aturades.

En una nota, el departament d'Empresa i Coneixement ha apuntat que la decisió s'ha pres "després de comprovar que la instal·lació compleix tota la normativa vigent en matèria de seguretat industrial", que la mesura "no s'estén a les plantes de derivats d'òxid d'etilè i òxid de propilè que l'empresa té en el mateix establiment, que hauran de seguir cada una el seu procés d'autorització per tal de poder tornar a l'activitat".

Tot i que la planta d'òxid d'etilè no va ser la que va patir l'accident, Empresa ha exigit la reelaboració de tota la documentació necessària per al seu funcionament i la realització "de més revisions". Així, es va requerir l'elaboració de l'Informe de Seguretat, document que analitza la instal·lació i detecta els possibles riscos que presenta a partir de les matèries primeres i dels procediments que utilitza; i també del Dictamen de Seguretat, un tràmit que inclou una inspecció completa de la instal·lació. Aquests dos requisits són els que marca la normativa per autoritzar l'activitat dels establiments industrials químics de risc. També s'ha exigit, d'acord amb la normativa, "una nova inspecció de tots i cadascun dels equips de pressió de la planta".

Arran de l'explosió del 14 de gener, la Generalitat havia ordenat la suspensió de l'activitat tant de la planta d'òxid d'etilè i glicols com de les diferents plantes de derivats d'òxid d'etilè i d'òxid de propilè de què disposa IQOXE en el seu establiment de la Canonja "fins que no s'avalués adientment el seu estat".

Empresa ha apuntat que "prossegueix la tramitació de l'expedient informatiu per tal de determinar les causes de l'accident que va patir una de les plantes de derivats d'òxid d'etilè, labor per a la qual es compta amb una investigació independent que està efectuant l'empresa noruega DNV GL". Aquest expedient pot comportar sancions.