La 21a Fira de l’Oli DOP Siurana de Reus, aquest divendres i dissabte a la plaça Llibertat

Reus es converteix en la capital de l'oli Siurana durant tota la setmana amb activitats entorn la cultura de l'"elixir daurat"

Els organitzadors durant la presentació de la 21a edició de la Fira de l'Oli DOP Siurana. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Reus

Els dies 17 i 18 de novembre la plaça de la Llibertat serà escenari de la 21a Fira de l'oli DOP Siurana, un certamen organitzat per l'Agència Reus Promoció, el Consell Regulador de la DOP Siurana i la Unió Corporació Alimentària de Reus, en el que són presents els productors més importants de la DOP Siurana, els quals, presenten de forma col·lectiva el seu oli nou. En l'organització de la Fira també hi participa el Gremi de Forners de Reus i comarca i les entitats comercials de la ciutat.

Fa 21 anys que l'Ajuntament de Reus va organitzar el primer certamen de la Fira, amb els productors més importants de la denominació. Un model de fira que ha trascendit i s'ha traslladat posteriorment a altres localitats. Els organitzadors s’han mostrat satisfets que la fira de Reus s'hagi consolidat i que ara siguin molts els productors de l'oli Siurana que organitzen les seves pròpies «festes de l'oli nou». La de Reus continua sent la primera Fira de Catalunya on es presenta l'oli nou de la temporada, i el primer lloc on es pot tastar i comprar una vintena d'olis nous diferents de la denominació d'origen protegida Siurana.

El bon nivell de participació de les cooperatives en plena campanya de recollida d'olives permetrà presentar al públic d’arreu de Catalunya durant aquest cap de setmana una gran diversitat de varietats d'aquest producte de qualitat.

Enguany hi participen 18 dels productors més importants de la DOP Siurana i també s’han programat diverses activitats al voltant de la fira

La Fira, en la que aquest any participen 18 dels productors més importants de la DOP Siurana, també presenta una vessant lúdica i festiva amb activitats dirigides a tots els públics, inclós el familiar. Enguany es continua premiant als compradors d'oli de la Fira, i per la compra de 5 litres d'oli, s'obsequiarà amb butlletes «rasca-rasca» amb premi segur als compradors. Entre els obsequis hi ha ampolles d'oli, pans i coques, botelles de vermut, entrades per visitar el Gaudí Centre i l'Institut Pere Mata, experiències oleoturístiques a molins d'oli de la DOP Siurana, àpats en restauramts de Reus i hores gratuïtes als aparcaments municipals de Reus.

Una setmana dedicada a l'oli DOP Siurana

La Fira de l'Oli Siurana de Reus compta amb la implicació d'un gran nombre de sectors i entitats de la ciutat i ha programat diverses activitats a l'entorn de l'oli durant tota la setmana. En destaca una degustació de l'oli Siurana nou a 16 restaurants de Reus -Bon Mar, Cal Marc, Capsa Gaudí, Casa Coder, Espai Piroral, El Círcol, Joan Urgellés, La Glorieta del Castell, L'Estel, Lo Bon Profit, Masia Crusells, Bar la Manigua, La Piemontesa, NH Ciutat de Reus, Vermuts Rofes, Xivarri- que es farà fins al 19 de novembre. 

Ja durant el cap de setmana de la Fira el Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms de Catalunya ha organitzat una jornada tècnica, adreçada a professionals i públic general, amb el títol «L'oli d'oliva i la pedagogia dels bons hàbits alimentaris», dissabte 18 a partir de de 10'30 h a la Cambra de Comerç. A més, l’Espai «Glopets d'oli» permetrà difondre la cultura de l'oli amb tallers pràctics al voltant de l'oli i l'olivera.

El Gremi de forners de Reus i Baix Camp comptarà amb un estand propi i elaborarà el pa i la coca que es serveix durant l'esmorzar popular, un dels actes amb més èxit que es farà dissabte al matí, a partir de les 10 h; l’anomenada  "Festa de l'oli nou", que consisteix en un esmorzar degustació de l'oli nou per a tots els assistents. Està previst que es serveixin 3.000 racions d'esmorzar.

La fira ofereix com a novetat un espai de showcooking amb receptes elaborades amb oli Siurana en el marc de la Capitalitat de la Cultura Catalana

La fira ofereix enguany com a novetat el showcooking “Textures i cuina de l'oli d'oliva” amb el xef i divulgador gastronòmic Pep Nogués, dissabte a la tarda. Aquesta acció es realitza en el marc de la Capital de la Cultura Catalana i amb el patrocini d'Unió Corporació Alimentària de Reus.

El programa

Divendres, 11 de novembre

 • 17 h. Obertura de la Fira.
 • De 17 a 19 h. Berenar de pa amb oli DOP Siurana nou i xocolata. Gratuït per a infants de 6 a 8 anys amb invitació de la seva escola.
 • De 17 a 20 h. Taller infantil: «Art i Creativitat amb l'oli i l'olivera». De 3 anys a 10 anys. A càrrec de Temps en família. Activitat gratuïta.
 • 17'30 h. Actuació de titelles «El cuiner Panxito», a càrrec de Titelles Vergés.
 • 19 h. Inauguració de la Fira.
 • 21 h: Tancament de la Fira.

Dissabte, 12 de novembre

 • 10 h. Obertura de la Fira.
 • A partir de les 10h. Esmorzar degustació de l'oli d'oliva verge extra nou DOP Siurana.
 • De 10 a 14 h. Taller infantil: «Art i Creativitat amb l'oli i l'olivera». De 3 anys a 10 anys. A càrrec de Temps en família. Activitat gratuïta.
 • D'11'30 h a 13h. Ambientació musical a càrrec del DJ Silencio.
 • 14 h. Tancament de la Fira.
 • 17 h. Obertura de la Fira.
 • De 17 a 20 h. Taller infantil: «Art i Creativitat amb l'oli i l'olivera». De 3 anys a 10 anys. A càrrec de Temps en família. Activitat gratuïta.
 • 17'30 h. Sorteig «El teu pes en oli». Per optar al premi del pes en oli cal ser present a la plaça en el moment del sorteig.
 • 18'30 h. «Textures i cuina de l'oli d'oliva». Showcooking a càrrec de Pep Nogué, xef, professor de cuina i divulgador gatronòmic.
 • 20 h. Actuació musical del grup «Afterdark trio»
 • 1h. Tancament de la Fira

Notícies relacionades