La Costa Daurada supera el rècord de pernoctacions turístiques

De gener a octubre s'han registrat més de 20,2 milions de pernoctacions, un 5% més respecte al mateix període de l'any passat

Salou, Cambrils, Vila-seca i la Pineda protagonitzen les millors dades en pernoctacions turístiques. FOTO: CEDIDA.
Dani Revenga / Tarragona

Fins a l'octubre a la Costa Daurada ja s'han assolit els 20,2 milions de pernoctacions, una dada que suposa superar els 19,7 milions de tot el 2006, el millor any de la història fins enguany. El president de la Federació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), Eduard Farriol, valora molt positivament aquesta xifra i manifesta que "hem complert les expectatives, tal com vam preveure a l'inici de temporada, quan vam pronosticar que enguany seria bo per al turisme a la Costa Daurada. Creiem que acabarem amb un creixement d'un 5%, aproximadament, en les pernoctacions respecte a l'any passat".

En concret, durant els deu primers mesos de l'any, als tres principals municipis turístics del centre de la Costa Daurada: Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda, l'augment ha estat del 6%. Només aquestes tres destinacions han aportat més de la meitat de les pernoctacions, 11,9 milions, segons les dades facilitades per l'Observatori Turístic del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya (PCT).

El president de la FEHT, Eduard Farriol afegeix que "tot i això, ha estat un any molt complicat, es va apujar la taxa turística de forma sobtada als apartaments turístics; ha nascut la "turismefòbia", hi ha un creixement de l'allotjament turístic il·legal i no reglat; vam patir els atemptats de Cambrils i Barcelona i, ara, la inestabilitat política". Així doncs, "amb tot aquest context difícil, hem d'estar satisfets. Tots els esforços en promoció i les inversions per millorar l'oferta d'allotjament i en oferir nous productes i serveis segueixen donant els seus fruits".

L'anterior rècord data de l'any 2006, quan en tot l'any es van assolir 19,7 milions de pernoctacions

El mercat nacional segueix sent el més important de la Costa Daurada i torna a representar la meitat del turisme que rep la destinació, un equilibri que es considera òptim i que s'havia perdut durant la crisi i en els anys més intensos del boom del mercat rus. Segons les dades facilitades per l'Observatori Turístic del PCT, de gener a octubre, hi ha hagut més de 9,7 milions de pernoctacions d'aquest mercat, amb un creixement de l'1,5%; el mercat francès se situa en segona posició amb més de 2,4 milions (+0,9%); en tercer lloc, el britànic amb 2,2 milions (-4,6%). La resta de mercats amb més presència a la destinació són: el rus: 1,3 milions de pernoctacions (+27,4%); l'holandès: 1,2 milions de pernoctacions (+10,7%); l'alemany: 795 mil pernoctacions (+11,1%); l'irlandès: 738 mil pernoctacions (+20,7%); el belga: 400 mil (+1%); i l'italià: 100 mil (+18,1%).

El retrocés del mercat britànic i els apartaments ilegals

Gairebé tots els mercats han crescut, excepte el britànic. Per això, Farriol "es mostra sorprès". Enguany hi havia molts vols des del Regne Unit fins a l'Aeroport de Reus, així que, segons el president de la FEHT "una de les possibles causes a què podem atribuir aquesta davallada pot ser deguda al fet que molts d'aquests viatgers s'allotgin en establiments no reglats. Cal analitzar-ho bé i continuem reclamant a les administracions que comencin a actuar per solucionar aquesta problemàtica".

Farriol també s'ha mostrat molt satisfet perquè tots els tipus d'allotjament de la Costa Daurada, tant hotels, com càmpings i apartaments, "han millorat la seva taxa d'ocupació". Segons les dades facilitades per l'Observatori Turístic del PCT, de gener a octubre, els establiments hotelers han rebut un 7% més de pernoctacions, els càmpings, un 4% més, i els apartaments, un 2% més.

Creixement a l'octubre, però preocupa la inestabilitat

Durant el mes d'octubre, tot i la inestabilitat política viscuda, les pernoctacions a la Costa Daurada han augmentat un 2% respecte al mateix mes de l'any passat. Als municipis del centre de la Costa Daurada: Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda, el creixement ha arribat al 4%.

Sobre aquest tema, el representant dels empresaris del sector turístic tarragoní, Eduard Farriol, afirma que "qualsevol inestabilitat, sigui del tipus que sigui, afecta directament o indirectament al turisme." Tanmateix, conclou que "de moment a la Costa Daurada, durant el mes d'octubre en nombres absoluts no s'ha notat". Però, ha destacat unes dades que cal tenir en compte, ja que "les pernoctacions del mercat nacional han sofert una davallada d'un 6,5%, i les del mercat francès també han caigut un 6,8%. Aquests són els dos mercats més propers i principals".

Notícies relacionades