El Port de Tarragona registra un creixement del 10% en els primers 10 mesos de l’any

Els productes siderúrgics, la pasta de paper, els vehicles i els animals vius són els tràfics que més bones xifres han aconseguit

Les dades del Port continuen creixent gràcies als productes siderúrgics, la pasta de paper, vehicles i animals vius. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

El Port de Tarragona ha registrat un creixement del 10% en l'acumulat dels primers 10 mesos de l'any, un total de 28,3M t, gràcies al tràfic de productes siderúrgics, pasta de paper, vehicles i animals vius, entre d'altres. Tot i que el més d'octubre ha estat marcat per un descens del tràfic (19,6%), amb 2,8 M tones, amb les dades acumulades pràcticament totes les partides són positives.

Cal remarcar que l'octubre de 2016 va ser el segon millor mes en l'històric del Port, amb una xifra de 3,5 M tones, la qual cosa explica el descens en el mateix període d'aquest any en la comparativa per anys. Si ens fixem només en les dades del mes d'octubre, cal destacar el tràfic de mercaderia general convencional, que creix un 73,9% (161.486 T), i les unitats de vehicles operades (16.532 unitats), que augmenten un 57,7% respecte el mateix període de l'any passat.

Si parlem de dades acumulades, per grups de mercaderies, la majoria de líquids registren una activitat positiva al llarg de l'any (cru, fuel, gas-oli, benzina i propà), amb un creixement d'un 10'6%. Dels granels sòlids es registra un increment global acumulat del 8,6%. Pel contrari, el tràfic de contenidors en la càrrega general i la de cereals, pinsos i farines en els granels sòlids experimenten un descens del 29,3% i l'11,9% respectivament.

Malgrat que el mes d'octubre ha significat un descens en el tràfic de cru de petroli i altres productes petrolífers respecte el mateix període de l'any passat, l'activitat en els mesos precedents permet que l'acumulat, amb 18,47 milions de tones, sigui el millor de la sèrie del Port de Tarragona.

El mes d'octubre ha estat el de més alta activitat al Port pel tràfic de pasta de paper

Pel que fa a la càrrega general, destaca el creixement fins el mes d'octubre en el tràfic de productes siderúrgics (8,7%), la pasta de paper (29,4%) i els automòbils i les seves peces (35,3% en tones i 32,7% en unitats d'automòbils turisme).

La mercaderia general convencional -la no operada mitjançant contenidors- ha obtingut unes bones dades aquest mes d'octubre, amb un creixement del 73,9%, i també en el conjunt de l'any (+ 27,1%). Els principals productes en aquest tipus de tràfic han estat els siderúrgics (335.159 T), la pasta de paper (423.303 T) i els automòbils i les seves peces (240.761 T) i les fruites (67.651 T).

Pel que fa a la pasta de paper, l'evolució del seu tràfic ha estat molt positiva. La major part de la seva operativa es realitza com no contenitzada, 432.303 T de les 459.237 del total. El mes d'octubre ha estat el de més alta activitat al Port per aquest tipus de mercaderia i l'acumulat fins a octubre manté també aquesta primacia en el rànquing.

V Jornades de Dret Portuari de Tarragona

El Col·legi d'Advocats de Tarragona, l'ICAT, i l'Autoritat Portuària de Tarragona van organitzar divendres i les V Jornades de Dret Portuari, a la seu de l’ICAT a Tarragona. Les jornades les ha inaugurat Manel Albiac, degà del Col·legi, i Yolanda Vizcarro, secretària general i directora de Serveis Jurídics de l'Autoritat Portuària de Tarragona, que han coincidit en la importància que els professionals del dret de Tarragona actualitzin permanentment els seus coneixements en aquesta matèria específica. La primera ponència, 'Concurrència competitiva en els procediments d'atorgament de concessions portuàries' ha anat a càrrec de Alejandro Hernández del Castillo, advocat de l'Estat en excedència i advocat de GVA & ATENCIA. Per la seva banda, Enric Martínez Sastre, responsable territorial de la Zona Sud de Ports de la Generalitat i director-coordinador del Pla de Ports de Catalunya 2030, ha parlat del nou pla de Ports de Catalunya.

El president del Port Josep Andreu ha posat de manifest la importància que per al desenvolupament de les empreses del Port té comptar amb juristes especialitzats en l'àmbit del dret portuari i ha destacat la gran tasca realitzada conjuntament entre l'ICAT i l'Autoritat Portuària de Tarragona amb la consolidació d'aquestes jornades.

Notícies relacionades