Tarragona va créixer per sota de la resta de Catalunya l'any 2019

Les comarques tarragonines van registrar un creixement de l'1,2% mentre que el país ho va fer, de mitjana, un 2,1%

El sector serveis cada vegada creix més a Tarragona. FOTO: ACN.
Redacció / Tarragona

Són dades de l'Anuari Econòmic Comarcal del BBVA, que posa de manifest l'augment de la importància del sector serveis en l'economia del país, que ja suposa un 75% del mercat de treball, un 10% més del que representava el 2007.

El Valor Afegit Brut (VAB) de la demarcació de Tarragona va créixer un 1,2% el 2019, per sota la mitjana catalana del 2,1%, segons dades de l'Anuari Econòmic Comarcal del BBVA, que s'ha presentat aquest dimecres. L'estudi posa de manifest l'augment de la importància del sector serveis en l'economia del país, que ja suposa un 75% del mercat de treball, un 10% més del que representava el 2007. De fet, en el conjunt de Catalunya, és l'únic dels tres sectors que incrementa el VAB. L'informe també es fixa en l'evolució després de la crisi del final de la passada dècada. Entre el 2013 i el 2019 el Camp de Tarragona va créixer un 16% i les Terres de l'Ebre un 9%, per sota de la mitjana catalana del 17,2%.

Per sectors, el VAB del primari va caure a Catalunya un 3,1%. En aquest àmbit les Terres de l'Ebre van ser la regió catalana que millor va aguantar, amb un descens de tan sols el 0,3%. El Camp de Tarragona, en canvi, es va situar amb un -2,7%. Per comarques, el Montsià (2,5%), la Ribera d'Ebre (2%) i el Baix Camp (1%) van ser les úniques de la demarcació amb registres positius. Tot plegat, l'anuari ho justifica perquè l'oliva, la fruita seca i els cítrics van compensar la caiguda del raïm o els cereals.

El VAB de la indústria tarragonina també en va sortir força ben parat. De nou, les Terres de l'Ebre van tornar a ser la zona catalana amb millors registres, amb un 1,7% positiu. El Camp de Tarragona va créixer únicament un 0,5%, unes dades modestes però a l'alça, a diferència del conjunt de Catalunya, que va retrocedir (-0,3%). Unes xifres que s'expliquen per l'evolució d'un 3,3% de l'energia, malgrat la caiguda de la química en un 1,4%.

El retrocés de la demarcació respecte la resta del país s'explica pel menor creixement del VAB del sector serveis. Així, al Camp de Tarragona es va augmentar un 1,2%, mentre que a les Terres de l'Ebre va ser del 0,8%; totes dues zones per sota del 2,7% català.

L’autor de l’estudi, catedràtic emèrit d'Economia Aplicada de la UAB i director de l'Anuari Comarcal del BBVA, Josep Oliver, assegura que a la demarcació de Tarragona "els serveis és l'únic sector que clarament ha deixat enrere la crisi en termes d'afiliació" a la seguretat social (+9,6% el 2019 respecte el 2007). Tot i això, en el global del mercat laboral, Tarragona va tancar l'any passat un 4,2% per sota del que va fer-ho el 2007, amb 13.000 afiliats menys.

Territorialment, la recuperació experimentada en el període 2013-2019 al Camp de Tarragona va ser del 16%, per sota del 17,2% de Catalunya. Les Terres de l'Ebre fins i tot han quedat més enrere, amb un ascens del 9,1%. Només el Tarragonès (17,3%) s'ha recuperat a un ritme superior al de la mitjana del país. En l'altre extrem hi trobem la Terra Alta, que en set anys només ha crescut un 3%.

Notícies relacionades