L'Estat destina 200.000 euros per a estudiar la viabilitat de la línia Reus-Roda

La partida està inclosa en els pressupostos generals i la via es destinaria al tràfic de mercaderies

El projecte del corredor mediterrani avança molt lentament. FOTO: ACN.
Redacció / Reus

El comissionat del corredor mediterrani, Josep Vicent Boira afirma que l'estació intermodal al sud de l'aeroport de Reus -adjudicada el 2009 però que encara no ha vist la llum- està damunt la taula i que se'n continua estudiant la viabilitat per part del ministeri de Transports.

Els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2021 destinen 200.000 euros a un estudi per a la recuperació de la línia Reus-Roda per a mercaderies. El comissionat del corredor mediterrani, Josep Vicent Boira, constata que el projecte per treure aquests tràfics del litoral de Tarragona té possibilitats, però demana tenir "una visió completa" de tot el corredor perquè hi ha "moltes coses a fer" i actuacions a prioritzar. "Les mercaderies també passen i passaran en el futur per dins de València", justifica. En la mateixa línia, Boira insisteix que la intermodal al sud de l'aeroport de Reus segueix en estudi però avisa que, en aquell punt, la línia ferroviària "no passa al costat mateix" de la terminal i això també seria una qüestió a resoldre.

Boira afirma que l'estació intermodal al sud de l'aeroport de Reus -adjudicada el 2009 però que encara no ha vist la llum- està damunt la taula i que se'n continua estudiant la viabilitat per part del ministeri de Transports. En aquest cas, Boira no nega que el projecte previst a tocar de la T-11 pugui tenir possibilitats. Tot i això, constata que aquesta futura estació "no està al costat mateix de l'aeroport" i que, per tant, "aquí hi ha moltes coses a solucionar abans".

El comissionat destaca que els PGE permetin explorar la recuperació de la línia Reus-Roda. Això donaria resposta a la demanda de diversos agents del territori de desviar cap a l'interior el pas dels trens de mercaderies -inclosos els de matèries perilloses- i, així, allunyar-los dels grans nuclis urbans, platges i equipaments turístics. Els 200.000 euros pressupostats, però, queden lluny dels 3 MEUR que reclamen entitats com la plataforma 'Mercaderies per l'interior'.

Boira diu que és conscient de la reclamació però recorda que les mercaderies "també passen i passaran en el futur per dins de València". Per això demana tenir una "visió completa" del corredor mediterrani, on reconeix que "evidentment hi ha moltes coses a fer". En aquest sentit, Boira subratlla que la construcció de la plataforma ferroviària entre Almeria i Múrcia, que no existia, ha de ser una prioritat.

"Com a coordinador he de tenir una visió conjunta des d'Algesires a la frontera francesa i he de tenir clar quines són les prioritats. Però estic convençut que es podran trobar solucions per a benefici de tothom dins d'un calendari global i dins d'una visió completa del corredor", apunta el comissionat sobre els projectes que reivindica el Camp de Tarragona.

Notícies relacionades