Els nous hàbits de consum provocats per la pandèmia obren oportunitats de negoci

El perfil del nou comprador, més digital, amb més hores a casa, i més ètic, obligarà a adaptar l’estratègia comercial de moltes empreses

El comerç de proximitat és una de les tendències que sortirà reforçades, però ha d’assumir el repte de la digitalització. FOTO: XAVI JURIO.
Esteve Giralt / Tarragona

El coronavirus i la crisi sanitària ja tenen prou recorregut, a punt de complir-se un any de l'esclat de la pandèmia, com per començar a dibuixar el perfil del consumidor post-COVID. Encara hi ha incerteses, com saber si els canvis detectats tindran un recorregut limitat en el temps o si han arribat per quedar-se. Seguirem comprant tant a través d'internet? La relació amb les botigues i marques de confiança serà predominantment digital? Passarem més hores a casa consumint perquè ens sentirem més segurs i còmodes quan desaparegui el risc alt de contagi? El consumidor més ètic, més conscient de l'impacte de la seva compra, és un fenomen conjuntural, o també ha arribat per quedar-se en la nova societat post-COVID.

Per respondre a tots aquests interrogants dos investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV), el Dr. Gerard Ryan, catedràtic de màrqueting, i la dra. Mar Pàmies, professora agregada de màrketing, han dirigit un estudi pioner a Catalunya sobre els nous hàbits de consum sorgits amb la pandèmia. La investigació, feta per encàrrec de l'Agència Catalana de Consum, va començar a detectar canvis de tendència amb la primera gran onada de la crisi sanitària, després de la part més dura del confinament. Entre les primeres grans conclusions, que el nou consumidor serà més digital, amb més compres fetes des de casa a través d'internet, amb el telèfon mòbil o l'ordinador personal, i més ètic.

Els investigadors segueixen amb atenció l'evolució de la pandèmia i els canvis en els hàbits de consum, en una realitat mutant i de futur incert. Gerard Ryan, ara a França, a la Universitat de Montpellier, atén a l'Indicador per actualitzar el seu estudi i analitzar tot el què està passant i mirar de preveure el perfil majoritari del consumidor post-COVID. "Tot està canviant, és molt complexa. No sabem què passarà després de la pandèmia. Serem més ètics? Ja ho veurem, és un dels comportaments més difícils d'estudiar. Els consumidors molts cops diuen una cosa i en fan una altra. Hi ha una pressió social molt gran, volem ser més ètics, però ho serem realment?", planteja el doctor Ryan.

L'estudi de la URV, impulsat pel grup de recerca FHOM (Factor Humà, Organitzacions i Mercats), en una realitat canviant, és també una eina útil per les empreses, amb la necessitat d'adaptar-se als nous hàbits de consum. Destaca la investigació que la crisi ha accelerat tendències ja detectades abans de la crisi, com ara "la preferència creixent pels comerços locals i socialment responsables; per la compra de productes saludables de forma conscient; fórmules híbrides de compra i una clara reducció en el malbaratament d'aliments". Posa èmfasi en la incorporació de la digitalització en molts comportaments dels aspectes quotidians.

Amb una reducció generalitzada del poder adquisitiu per la crisi econòmica derivada de la pandèmia, part dels consumidors tindran tendència a ser més pragmàtics. "Hi haurà més consciència de la butxaca", adverteix Ryan. L'estudi el van fer en col·laboració amb Santiago Ariste i Irene Suau, professors associats de la URV i consultors de màrqueting.

Entre els interrogants, si seguirem passant tantes hores a casa quan no hi hagi tantes limitacions i restriccions com ara, i si voldrem recuperar totes les coses que fèiem abans en viu i suposaven hàbits de consum que semblaven intocables, com anar a bars i restaurants en massa, al gimnàs, botigues, mercats o centres comercials. "Si serà a llarg termini, és una incògnita, encara estem en mig de la pandèmia", afegeix Ryan.

Hi ha espai també pel debat i per confrontar un estudi amb les conclusions d'altres investigacions. "Alguns estudis han detectat que els consumidors estan posant èmfasi en el cost, allò essencial i en la sensibilitat pel preu, que són menys lleials amb les marques tradicionals i estan més oberts a provar alternatives en les decisions de compra", adverteix Ryan.

El teletreball, que en principi és una de les novetats pandèmiques que hauria de tenir més recorregut, també transformarà, de fet ja ho està fent, els hàbits de consum. Més hores a casa i menys mobilitat seran iguals a més compres per internet, encara que sigui per encarregar la compra al mercat local o la botiga de confiança per rebre-la a casa o passar-la a buscar en un horari adaptat als nous ritmes laborals. Tipus de compres i consums i horaris quedaran modificats; el dubte, l'abast i el recorregut. Incertesa, una de les paraules del 2021.

Notícies relacionades