Vandellòs II inicia els tràmits per a la pròrroga de la llicència fins el 2030

Els responsables de la central nuclear asseguren que, tècnicament, anar més enllà dels 40 anys és viable amb la seguretat i les inversions adequades

Per a la pròrroga de la llicència de funcionament, les nuclears han de demostrar que la seva seguretat és equiparable a una central nova. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Vandellós i l'Hospitalet de l'Infant

La Central Nuclear de Vandellòs II ha iniciat els tràmits per renovar la llicència de funcionament fins l'any 2030. L'actual concessió expira el juliol del 2020, però la tramitació de la nova pròrroga ha de començar tres anys abans pel seu caràcter extraordinari, que portaria a la central a estar en funcionament més enllà de la vida útil establerta en el seu disseny original, fixada en els 40 anys.

L'Associació Nuclear Ascó Vandellós II A.I.E. (ANAV), empresa titular de les tres centrals nuclears catalanes, participada per Endesa i Iberdrola, també demanarà pròrroga de llicència per a les plantes d'Ascó, que esgoten llicència el 2021 i que, per tant, haurien de començar la tramitació de la pròrroga el 2018.

El director general de l’ANAV, José Luís Gago, explica que "tècnicament, anar més enllà dels 40 anys no suposa cap problema, ja que les plantes són segures i amb les inversions adequades poden funcionar molts anys més". Gago afegeix que per obtenir la nova llicència cal demostrar que "la seguretat de les plantes és equiparable a una central de nova construcció" i posa com a exemple que "als EUA, de les 99 plantes que utilitzen la mateixa tecnologia que les nostres 83 ja tenen autorització per funcionar fins als 60 anys, i fins i tot un parell tramiten la pròrroga fins als 80". El director de l’ANAV puntualitza que "les inversions extra arran de l'accident de Fukushima que es van requerir a nivell internacional per fer front a situacions extremes com els terratrèmols ja es van acabar aquest any".

A mitjan del 2018 l’Estat espanyol començarà a desvetllar el futur energètic del país, segons el director de l’ANAV

Pel que fa a l’actual situació política i social, el futur de les nuclears no n’és aliè. "A mitjan del 2018 -explica al director de l’Associació Nuclear-el ministeri d'Indústria començarà a donar pistes sobre com ha de ser el futur energètic de l'Estat; esperem que l'energia nuclear hi tingui un lloc". En referència al procés català, Gago admet que no ha afectat les inversions, però admet que “veiem amb preocupació que el Parlament de Catalunya aprovés una llei per desnuclearitzar Catalunya el 2027", una llei que va ser recorreguda pel Govern Central.

En aquest sentit, Gago explica que "es preveu un increment de la demanda d'electricitat per reduir les emissions del CO2 i, en aquest context, prescindir del sector nuclear al mix energètic seria un suïcidi". El directiu del sector nuclear recorda, però, que "les empreses també valoraran si l'escenari de futur que es dibuixa ofereix garanties de rendibilitat", en referència a factors com la vigència de les pròrrogues per assegurar el retorn de les inversions o la fiscalitat.

35 efectius de la Guàrdia Civil començaran a patrullar per l'interior del recinte nuclear d'Ascó, seguint les ordres estatals pel nivell 4 de seguretat per amenaça terrorista

Els responsables de l’Associació Nuclear Ascó Vandellós II A.I.E. també han explicat que durant el mes de gener 35 efectius de la Guàrdia Civil començaran a patrullar per l'interior del recinte nuclear d'Ascó, un reforçament de la seguretat que arribarà a Vandellòs a la tardor de 2018. Es tracta d'una mesura exigida per l'Estat en el context del nivell 4 de seguretat decretat per l'amenaça terrorista. ANAV haurà d'assumir els costos d'aquesta vigilància, uns 8,5 milions d'euros l'any entre les tres plantes. Les nuclears, però, seguiran tenint seguretat privada i controlant els accessos al recinte.

Notícies relacionades