“Busquem donar una empenta a la recerca que pot tenir impacte al mercat”

Francesc Medina (Vicerector d'Innovació i Transferència del Coneixement de la URV)

Dani Revenga / Tarragona

El Research to Business el convoca la Fundació URV en col·laboració amb el Consell Social i el Vicerectorat d'Innovació i Transferència del Coneixement. Parlem amb el Vicerector, Francesc Medina, sobre els criteris de la nova convocatòria d’aquest programa, que repartirà 80.000 euros en ajuts per facilitar l'arribada al mercat dels millors projectes d’investigació. 

Què és el que més valora per adjudicar els ajuts d'aquest programa?

Sobretot, l'orientació al mercat. Amb el Research to Business volem donar una empenta econòmica i amb assessorament a investigacions madures que tinguin una projecció real i més o menys immediata al mercat, que és el que els permetrà consolidar-se com a spin-off.

Per tant, l'objectiu és millorar les possibilitats de comercialització...

Efectivament. Hi ha projectes de recerca bàsica que són molt necessaris, però aquí es busquen els que poden tenir més impacte al mercat. Pensem que els fons europeus cada cop estan orientats cap aquí. Cal fixar-nos en el model nord-americà. En publicacions científiques i en inversió pública en recerca estem entre Europa i els EUA estem bastant igualats. Però no en la creació d'empreses. Hem de fomentar més la transferència de coneixement cap al teixit productiu.

Com es converteix un investigador en empresari?

Amb coneixements. Un investigador té la ciència, la tecnologia, però perquè la seva idea generi riquesa necessita coneixements en estratègia de negoci, màrqueting, gestió, recerca de finançament i socis... Els ajudem en tot això perquè la seva recerca es desenvolupi com a empresa i tingui un impacte positiu a la societat.

Aquest recorregut empresarial és patrimoni exclusiu dels projectes tecnològics?

No, tot i que és el segment més important. Però també hem tingut spin-off en àmbits com el dret, la història, el turisme. I en les star-ups dels nostres ex alumnes, a les que també donem suport, trobem un panorama molt més divers i transversal.

ELS VINCLES

Notícies relacionades