L’alternativa: el Tram-Bus impulsat per hidrogen verd

Sectors empresarials i diversos ajuntaments veuen amb bons ulls aquest innovador sistema de transport per la seva capil·laritat, poc impacte i les opcions de captar finançament europeu

La ciutat francesa de Pau és pionera en la introducció del Tram-Bus.
Dani Revenga / Tarragona

La patronal CEPTA i diversos ajuntaments del Camp de Tarragona defensen el Tram-Bus impulsat per hidrogen verd com a alternativa al Tren-Tram. Aquest innovador mode de transport permet més capil·laritat perquè no està lligat a les vies, un fet que també en disminueix l'impacte sobre el territori i la inversió, quatre vegades inferiors. A més, no genera emissions contaminants gràcies a que s'alimenta amb hidrogen verd. I connecta conceptualment amb la pretensió del Camp de Tarragona de ser un referent en aquest tipus d'energia, una aposta liderada per la URV i que aspira a obtenir fons europeus des de la Plataforma Hidrogen Verd, que també recolza l'opció Tram-Bus.

El denominat Tram-Bus esta agafant força en l'àmbit del transport gràcies a la proposta europea d'operar en proximitat amb vehicles que generen zero emissions gràcies a l'hidrogen verd i avançar en la descarbonització de la mobilitat. La ciutat francesa de Pau va posar en marxa fa un any el primer servei de Tram-Bus del món que utilitza hidrogen verd d'origen 100% renovable com a font d'energia, una aposta que està funcionant de manera molt satisfactòria amb elevats nivells d'acceptació social.

Aquest nou mode de transport, conegut també a Catalunya com a Bus-Rapid (BRCat), s'està planificant ja per a corredors de mobilitat amb altes intensitats de desplaçaments per motius laborals, personals o turístics que conformen un continu urbà. Aquestes línies permeten una millor integració urbana i flexibilitat respecte a la rigidesa i efecte barrera de la proposta tramviària, contribuint a una millor permeabilització del transport públic mitjançant diverses parades en punts estratègics que permeten cobrir les principals necessitats de desplaçaments garantint un temps de viatge suficientment atractiu per captar els usuaris del vehicle privat.

El Tram-Bus comporta actuacions molt més modestes i econòmiques de les d'un Tren-Tram, però amb la mateixa filosofia. En definitiva, es tracta de promoure una plataforma reservada com si anés a circular un tramvia però sense rails. Aquest carril es pot incorporar al centre de la via, en un lateral o bé es pot construir una plataforma nova aprofitant per fer una transformació urbana més integral de la via que incorpori d'altres espais reservats per al trànsit de bicicletes o el passeig de vianants.

La primera BRCat de Catalunya que ja s'està construint, és la que connectarà les ciutats de Cornellà, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Gavà i Castelldefels a partir de l'eix de la carretera C-245. Aquesta actuació es concep com una important transformació de l'antiga carretera, un projecte d'integració urbana i millora de la mobilitat apostant per la pacificació de la via, donant prioritat al transport públic amb un carril reservat, a la bicicleta i als vianants i afavorint la intermodalitat amb altres sistemes de transport. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ja ha fet l'aposta cap a la modernització i ambientalització de la seva flota d'autobusos comprant 8 autobusos elèctrics de pila de combustible propulsats per hidrogen, sumant-se així a l'aporta per la descarbonització de la mobilitat urbana tal i com ja han fet altres capitals com Londres, París o Dublín.

Al Camp de Tarragona, la Generalitat té projectada una línia BRCat, el corredor BRCat T1 que uneix Tarragona-Reus amb una longitud de 15,2 km. L'estudi previ ja va determinar que és un dels que generaria més demanda a tot Catalunya.

Un 'hub' de l'hidrogen verd

La Plataforma d'Hidrogen Verd Catalunya Sud promoguda per la URV pretén fer de les comarques tarragonines un gran espai de recerca, generació, aplicació i consum d'hidrogen verd i, entre d'altres, posa el focus en el canvi del mix de les fonts d'energia per a la mobilitat de les persones i les mercaderies. La Generalitat ha incorporat el projecte al llistat de propostes catalanes que aspiraran a rebre finançament dels fons europeus Next Generation.

En definitiva, el Camp de Tarragona té al davant el repte de triar bé entre dos models per potenciar l'ús del transport públic al Camp de Tarragona, Tren-Tram o Bus-Tram. Tots dos susceptibles d'obtenir els fons europeus per a la recuperació econòmica post-Covid. La rapidesa en la seva implementació i generació d'inversió territorial ràpida, exigida per Europa per ser executada període 2021-2025, haurà de ser la variable que, finalment, determini la implementació d'un o un altre model. El debat està més que servit.

Notícies relacionades