La temporada de calçots registra una collita de 12 milions d'unitats

Es va plantar un 25% menys per la Covid-19 però els restauradors carreguen contra el Govern pel tancament comarcal després d'una Setmana Santa amb els restaurants plens

Una calçotada al restaurant Casa Fèlix de Valls. FOTO: ACN.
Redacció / Valls

El president de l'Associació de Restauradors de Valls i comarca, Joan Francesc Mira, assegura que “aquest tancament ens mata”.

Un total de 12 milions de calçots. Aquest és el balanç de la collita d’aquesta temporada en què els productors ja havien assumit en el seu inici que les dades no serien tan bones com d’altres temporades perquè, de fet, ja es van plantar un 25% menys de calçots que en d’altres campanyes en previsió de les restriccions i limitacions per l’epidèmia de coronavirus.

Però tot i les previsions, els productors i els restauradors es queixen dels tancaments perimetrals que impedeixen els clients anar als restaurants a fer calçotades. Aquest tancament ens ha acabat de rematar", lamenten des de l'Associació de Restauradors de Valls. Alguns opten per ja no obrir i donar per finalitzada una temporada que, de normal, s'hauria allargat tot l'abril.

"Aquest tancament ens mata; després d'una bona Setmana Santa, ara teníem els restaurants plens al 100%, però, amb el nou confinament, les reserves pel cap de setmana van reduir-se al 10%, per això alguns negocis de la zona han optat per tancar", lamenta Joan Francesc Mira, president de l'Associació de Restauradors de Valls i comarca.

Al Restaurant Casa Fèlix de Valls, on es podien coure més de 10.000 calçots en un cap de setmana de plena temporada, ha tornat a encaixar una allau de cancel·lacions de reserves. Asseguren que poden mantenir-se oberts perquè també disposen d'un hotel. D'altres restaurants, com Cal Ganxo, a Masmolets, especialitzat en calçotades, ha abaixat la persiana just aquest dilluns després d'un cap de setmana per oblidar, sense clientela. El Álamo, a Alcover, ja va tancar definitivament a finals d'any.

El fenomen de les calçotades movia a la zona més de catorze milions d'euros, segons estimacions de la Cambra de Comerç de Valls. Des que va començar la temporada al novembre passat, l'entitat ha promogut el consum de calçots "amb seguretat, en petits grups, en restaurants de cada municipi o per emportar". Amb tot, calcula que la caiguda global del negoci serà considerable. "Una temporada amb alts i baixos, que s'ha anat mig defensant, encara es poden fer calçotades i menjar els últims calçots d'aquest any, afirma Rafel Castells, secretari de l'entitat.

Per la seva banda, els pagesos es donen mínimament per satisfets. La collita ha anat sobre el previst i les campanyes per difondre la cuina del calçot a casa, l'oferta de calçot cuit i de menús per Internet i a domicili, i el bon ritme a Mercabarna han ajudat a mantenir les vendes. Els manats més reduïts de 25 calçots frescos han tingut molta demanda, la qual denota que n'hi ha hagut gran consum a les cases. Francesc Xavier Amill, president de la Indicació Geogràfica Protegida, apunta que, malgrat les circumstàncies, ha estat una bona collita. "Si haguéssim tingut un any normal, n'haurien faltat i tot", conclou.

Notícies relacionades