La Diputació de Tarragona invertirà 7,6 milions d'euros en escoles i xarxa viària a les zones rurals

La partida, que estarà cofinançada per fons europeus, comptarà amb 14 actuacions per combatre la despoblació en zones d'interior

Una imatge de la façana de la Diputació de Tarragona. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

D'entre les diverses línies de treball, destaquen la millora de la vida de la gent gran dels pobles a través d'afavorir els hàbits saludables i l'activitat física, la posada en marxa de les escoles rurals del futur, fent ús de la fibra òptica perquè estiguin enllaçades i puguin fer innovació, la recerca en el sector vitivinícola per obtenir un millor vi i augmentar-ne la competitivitat, o l'adequació d'espais per fomentar l'agroindústria.

La Diputació de Tarragona ha decidit combatre el despoblament rural de la demarcació i ha engegat un pla que contempla la inversió de 7,6 milions d’euros per innovar en la xarxa viària, els productes agraris, la vida de la gent gran i les escoles. Es desplegaran una catorzena d'actuacions, amb una execució de dos a tres anys.

El primer dels plans és 'Pobles vius i actius. Territori equilibrat i innovador', amb un pressupost de 3,6 milions d'euros, i el segon, 'Cuidem el que ens uneix. Carreteres més segures i sostenibles', amb 4 milions. El termini d'aquests projectes estratègics finalitza el desembre de 2022, si bé existeix la possibilitat de prorrogar-lo.

D'entre les diverses línies de treball, destaquen la millora de la vida de la gent gran dels pobles a través d'afavorir els hàbits saludables i l'activitat física, la posada en marxa de les escoles rurals del futur, fent ús de la fibra òptica perquè estiguin enllaçades i puguin fer innovació, la recerca en el sector vitivinícola per obtenir un millor vi i augmentar-ne la competitivitat, o l'adequació d'espais per fomentar l'agroindústria. L'objectiu és reactivar socioeconòmicament un territori en procés de despoblació. La xarxa d'escoles rurals s'estrenarà de forma pilot en pobles del Baix Penedès -a Bonastre, Montmell i Masllorenç, mitjançant la creació dels RuralCatLabs.

"Generarem les escoles rurals del futur", ha afirmat la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó en la presentació dels projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT) que seran ofinançats pels fons europeus Feder i la implicació de diversos agents públics i privats de la demarcació -URV, CONCACTIVA, Consell Comarcal del Priorat, VITEC, ARCA i Eurecat.

Pel que fa a la millora de carreteres, l'acció es durà a terme en sis vials del conjunt de la demarcació. Es farà un reforç dels ferms d'una manera que es reduiran les emissions de CO2 i s'instal·laran sensors per detectar perills. Aquests sensors es connectaran amb un centre de control per gestionar el funcionament intel·ligent dels senyals. "Aportem coneixement i tecnologia en un territori que volem repoblar i donar-li un atractiu, on val la pena apostar-hi", ha conclòs la rectora de la URV, Maria José Figueras.

Notícies relacionades