Mas Carandell ofereix un nou espai destinat al suport a l’emprenedoria i a la creació d’empreses

Els emprenedors es beneficiaran d'un servei integral d'acompanyament per impulsar les seves idees de negoci

El regidor d'Empresa i Ocupació, Carles Prats, a les instal·lacions del servei a Mas Carandell.
Redacció / Reus

Amb l'objectiu de dinamitzar l'activitat empresarial i professional de la ciutat,  el Servei de suport a l'emprenedoria i a la creació d'empreses de la Regidoria d'Empresa i Ocupació de l'Ajuntament de Reus, que té com a finalitat acompanyar i assessorar als nous emprenedors per contribuir a fer realitat la seva idea de negoci i fomentar així l'autocupació, generant nous llocs de treball, es vol visualitzar encara més amb un nou espai ubicat a Mas Carandell.

Sota l'eslògan "Acompanyem des de la proximitat, inspirem des de la professionalitat", aquest servei d'acompanyament té la finalitat d'impulsar l’emprenedoria i la posta en marxa de projectes professionals de tot tipus a Reus. Aquest servei, que des del 2002 s'oferia des de Redessa, va passar a ser gestionat per l'IMFE Mas Carandell, al maig del 2020, on s'ha adequat l'espaides del qual s'oferirà assessorament a la ciutadania, amb la voluntat d'integrar en un únic lloc el conjunt de recursos necessaris per crear amb èxit el desenvolupament de projectes professionals.

Les persones que tenen un projecte professional o una idea de negoci i volen autoocupar-se hi trobaran: orientació sobre les formes jurídiques i la que més s'adequa al projecte; acompanyament en el disseny del pla d'empresa; estudi de viabilitat econòmica i financera; informació sobre la documentació necessària; suport als tràmits administratius sobre llicències d'activitat i ocupació; informació sobre ajuts, subvencions i fonts de finançament per part d'entitats públiques i privades; i accés lliure a sessions formatives i informatives d'actualització empresarial que s'organitzaran periòdicament des de la mateixa Regidoria, com els seminaris d'Actualització fiscal i laboral, organitzats enguany i a càrrec dels despatx d'advocats Garrigues.

Fins al moment, les consultes més habituals han estat: sobre les formes jurídiques, la capitalització de l'atur, informació sobre finançament, subvencions i ajuts econòmics, sobre el pla d'empresa (amb el model Canvas en alguns casos), sobre la viabilitat del projecte, i sobre traspàs de negoci i constitució de cooperatives, entre d'altres. Precisament arrel d'aquestes últimes consultes i inquietuds esmentades, el servei de suport a l'emprenedoria ofereix complementàriament informació de dos projectes: el programa Reempresa, de relleu empresarial, i la promoció de l'economia social i solidària a través de l'Ateneu cooperatiu CoopCamp. Ho fa en base als respectius convenis que es té amb aquestes respectives entitats, amb qui també s'organitzen conjuntament actuacions del tipus jornades, seminaris i cafès tertúlia.

Assessoraments individuals i en grups reduïts

El servei de suport a l'emprenedoria i a la creació d'empreses s'ofereix individualment o en grups reduïts. L'acompanyament individual té una durada mitjana de 50', temps en el qual es resolen dubtes, s'estableixen prioritats, i s'ofereix informació general sobre requisits, documentació etc. L'any 2020 és van realitzar 101 assessoraments individuals, un 60% dels quals a dones. Fins l'estat d'alarma se'n van realitzar 35 i posteriorment 66. Per sectors, el 57,14% corresponien al al sector serveis, un 31,75% al sector comerç, un 4,7% al sector d'hostaleria i un 4,7% a l'educatiu. En el que va d'any se n'han realitzat 23, un 56,5% a homes. I la franja d'edat  que fa més consultes, amb un 43,5%, és la de persones majors de 45 anys. Per sectors, un 57,9% en relació al sector serveis, un 26,3% al comerç, un 10,5% al sector educatiu i un 5,3% al de la construcció.

L'assessorament en grups reduïts anomenat "Programa d'acompanyament de l'emprenedoria", està previst que comenci l'octubre, si la situació sanitària ho permet. Mitjançant la concreció d'aquells aspectes claus per a la creació d'una  empresa: de la idea de negoci, tipus de societat, pla financer, pla de màrqueting, obligacions fiscals i ajuts econòmics, s'ofereixen les claus per passar d'una idea de negoci a un pla d'empresa, amb professionals especialitzats en cada tema. Aquest programa que es venia realitzant de forma semestral. L'any passat, amb el decret de l'estat d'alarm es van acabar les sessions del primer semestre de forma telemàtica.

Per tal de rebre aquest assessorament, sense cost econòmic per les persones interessades, només cal demanar cita prèvia presencialment a Mas Carandell en horari de dilluns a divendres de 9 a 14h, trucant al telèfon 977 010 850, enviant un missatge a l'adreça correu(ELIMINAR)@mascarandell.cat o omplint els formularis a les pàgines web mascarandell.cat i reus.cat.

Servei Reempresa

Reempresa és un nou model d'emprenedoria, iniciativa de la patronal SECOT, que té per objectiu oferir un relleu a negocis i establiments en funcionament, per evitar-ne el seu tancament (p.e. per jubilació, problema de salut, trasllat de domicili, etc). Ofereix intermediació neutre i suport entre persones que volen cedir la seva empresa, que està encara operativa, i d'altres reemprenedores que li volen donar continuïtat, mantenint i fent créixer d'aquesta manera l'activitat empresarial, però saltant la fase de creació. En aquest cas el serveis que s'ofereixen serien: assessorament individual en l'elaboració del pla de cessió; posar en contacte el mercat de compravenda pel relleu; orientació, a cedents i persones reemprenedores, en el procés de transició; suport a emprendre sense començar de zero; i difondre aquest programa a prescriptors públics i privats. L'any 2020 es van cedir un total de 9 empreses, amb una inversió induïda de 98.473,12€, mantenint-se 15 llocs de treball. Un 33% de les empreses cedides eren del secor serveis, un 33% del secor hostaleria i un 33% comerços.

L'Ateneu cooperatiu CoopCamp

Si el que es vol és crear una cooperativa o una societat laboral, o bé transformar la pròpia empresa en una d'economia social, Mas Carandell ofereix un punt d'assessorament, informació i acompanyament expert, doncs forma part de l'Ateneu Cooperatiu del Camp - CoopCamp. L'objectiu és impulsar el cooperativisme i l'economia social i solidària, generar d'ocupació de qualitat que resolgui les necessitats de les persones i del territori, i enfortir les xarxes d'intercooperació. Al 2020 es van constituir 3 noves cooperatives i es dugueren a terme 29 acompanyaments a cooperatives en funcionament per la crisi de la COVID.

Notícies relacionades