Matemàtics i físics DO Tarragona

La URV estrena el proper curs un doble grau d’Enginyeria Matemàtica i Física amb un pla d’estudis enfocat a la resolució dels problemes del món real

Àlex Arenas, professor del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV, un dels impulsors del nou grau.
Dani Revenga / Tarragona

Què tenen en comú la informàtica, la biologia, de la química, les ciències de la salut (entre d'altres disciplines del coneixement)? Que a la seva base i en molts dels seus processos hi ha la física i la matemàtica. Dues ciències que els avenços tecnològics fan més necessàries que mai, com per exemple en l'anàlisi de dades que permeti afrontar amb garanties la presa de decisions a tota mena d'organitzacions. Conscients d'aquesta creixent necessitat transversal de comptar amb aquests perfils, la URV impulsarà el proper curs un doble grau de matemàtiques i física, especialment orientat a generar coneixement aplicable entre els seus alumnes.

"La idea central del grau és enfocar els coneixements que són necessaris per afrontar problemes del món real tan des de l'àmbit de l'empresa com de les institucions". Així resumeix els objectius de la nova titulació Àlex Arenas, professor del Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV i director de la Càtedra de Ciència i Humanisme, a banda d'un dels seus principals impulsors. Arenas assegura que "el grau estarà orientat a la tecnologia i l'enginyeria, però també a qualsevol àmbit del món real, perquè els coneixements d'aquestes disciplines són molt aplicables i poden aportar solucions a un ampli ventall de reptes de la societat".

Arenas explica que en el context actual un dels camps on els perfils que provenen de les matemàtiques i la física poden aportar més és en el data science: "És un dels perfils més buscats al món empresarial, per optimitzar els processos, generar oportunitats de negoci o per racionalitzar la presa de decisions. Nosaltres formarem científics de dades, que són els que podem fer anàlisis rigorosos per extreure patrons, informació vàlida, fer càlculs i teories per donar un feed back en qualsevol àmbit". Arenas diagnostica que "actualment tenim un excés de dades que s'han de saber interpretar perquè no col·lapsin i cal aquesta visió científica per aprofitar-les".

Talent Jove

El primer curs d'aquest nou grau començarà al setembre i tindrà 20 places, amb l'anglès com a llengua vehicular del 45% de la seva càrrega lectiva. L'impartiran els docents que ja formen part de la URV amb una filosofia d'excel·lència que vol potenciar perfils molt qualificats per a aquestes disciplines científiques. Des de la URV saben que la matèria prima, els alumnes, existeix. I això gràcies al programa 'Talent Jove', que des de fa 10 anys ha fomentat les vocacions en aquestes disciplines entre els estudiants de batxillerat que s'hi ha sentit atrets i han demostrat tenir un bon nivell com per participar-hi.

Arenas reconeix que "Talent Jove ha estat l'espurna que ens ha fet pensar que al territori teníem aquesta necessitat, perquè hi ha talent que hem de retenir, tenim joves de primer nivell i aquesta titulació omple un forat per evitar que hagin de marxar a Barcelona o a altres universitats". Arenas considera que comptar amb un pla d'estudis que prioritzi les aplicacions de dues disciplines que "tenen un vessant abstracte com la matemàtica o la física, el fa més atractiu". "Vivim envoltats de tecnologia -argumenta Arenas- però massa sovint s'oblida que per a que sigui possible cal molt ciència bàsica".

ALGUNES DE LES SORTIDES

  • Gestió i direcció de projectes d'R+D+I en indústries tecnològiques relacionades amb la nanotecnologia, l'òptica, l'electrònica, la física mèdica, l'energia, l'oceanografia, el processament d'imatges, l'acústica i les telecomunicacions, entre d'altres.
  • Direcció de dades (CDO) i altres especialitats en gestió i anàlisi de dades.
  • Consultoria i enginyeria en indústries tecnològiques relacionades amb les TIC.
  • Consultoria d'anàlisi de dades o anàlisi de dades massives (big data) en els sectors de les finances i les assegurances.
  • Enginyeria de programes per a aplicacions avançades en matemàtiques, física i enginyeria.
  • Emprenedoria de base tecnològica.
  • Direcció de tecnologia (CTO) en l'àmbit de les noves tecnologies.
  • Desenvolupament de nous equipaments disruptius en tecnologies transversals com ara fotònica, materials avançats, nanotecnologia, robòtica, etc.
  • Docència i recerca en l'educació superior i centres de recerca 
  • Docència de secundària de matemàtiques i física.

Notícies relacionades