El preu de l'habitatge de lloguer a Tarragona és el que més va baixar l'any 2017 entre les principals ciutats catalanes

El valor del metre quadrat a la ciutat és de 6,69 €/m2, mentre a Catalunya la mitjana és de 12,39 €/m2

La caiguda més pronunciada dels preus del lloguer l'experimenta Tarragona capital. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

El preu de l'habitatge de lloguer a Catalunya ha experimentat una pujada del 10,3% el 2017 i se situa en 12,39 euros el metre quadrat, segons les dades de l'Índex Immobiliari del portal Fotocasa. Aquest valor se situa un 52,1% per sobre de la mitjana de l'Estat, que el desembre és de 8,15 euros per metre quadrat. A Tarragona ciutat, en canvi, el preu del lloguer va caure un 10,7%, el descens més acusat entre les 37 principals ciutats catalanes. A Reus, en canvi, els preus van pujar un 0,5%.

Catalunya ocupa la primera posició en el rànquing de comunitats més cares, seguida de Madrid, amb un preu mitjà d'11,45 €/m2 al mes, i País Basc amb 10,70 €/m2 al mes. Catalunya va aconseguir el seu màxim històric en el preu de l'habitatge de lloguer el maig de 2007 amb un valor de 12,44 €/m2. 

El preu mitjà de l'habitatge de lloguer augmenta al desembre en 28 dels 37 municipis catalans estudiats. Els increments de preu en aquests municipis es troben entre el 19,7% registrat a Rubí fins al 0,5% recollit a Reus. Per contra, la caiguda més pronunciada l'experimenta Tarragona capital (-10,7%), arribant a un valor mitjà de l'habitatge de 6,69 €/m2. De mitjana, l'habitatge més car de la Catalunya és a Barcelona capital, amb un preu de 15,58 €/m2.

"Les raons que expliquen el continu i fort encariment del preu del lloguer són diverses”, explica Beatriz Toribio, directora d'Estudis de Fotocasa. La primera és que, “tot i la consolidació del finançament hipotecari i la recuperació econòmica, la manca d'accés al crèdit fa que molta demanda es derivi cap al lloguer, especialment el joves”. Segons Toribio, hi ha d’altres factors que empenyen els preus a l’alça: “l'interès dels inversors per la compra d'habitatge per posar-la en lloguer a causa de les altes rendibilitats que ofereix aquest mercat en un context de baixos tipus d'interès, el boom del lloguer turístic o el canvi de mentalitat a favor d'aquesta forma de vida ".

Notícies relacionades