La Costa Daurada confirma des de Fitur que l'any 2017 es va batre el rècord de pernoctacions

Les pernocatcions van ascendir als 22,2 milions, un 5% més que l'any passat i superant l'anterior màxim, de l'any 2006

La delegació tarragonina a la fira de turisme FITUR. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

La Fira Internacional de Turisme (FITUR) és l'escenari d'una de les principals convocatòries del sector turístic que es duen a terme aquests dies a Madrid, on la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT), conjuntament amb els Patronats de Turisme de la Diputació de Tarragona Costa Daurada i els Patronats de Turisme de Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda, ha presentat les dades turístiques de l'any 2017 i ha fet la seva previsió per enguany.

L’any 2017 ha estat un any rècord amb gairebé 6 milions de visitants a la província de Tarragona i més de 22,2 milions de pernoctacions, la qual cosa ha representat un increment del 5% respecte de l'any 2016. Aquestes són algunes de les dades aportades per la FEHT, un cop publicat l'informe de l'any turístic 2017 elaborat per l'Observatori del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya.

Per a aquest 2018, segons Eduard Farriol, president de la FEHT, "ens enfrontarem a un mercat que es veurà afectat per diferents factors: la irrupció d'ofertes extremadament competitives de destinacions com Turquia, Tunísia o Egipte, la inestabilitat política al nostre territori, els canvis profunds -per exemple, el Brexit- en mercats estratègicament clau per a nosaltres, com el britànic". Per això, des de la FEHT i el sector públic, aposten per enfortir la promoció de la destinació de la Costa Daurada aquest 2018, tant en l'àmbit nacional com l'internacional.

2017, any rècord amb gairebé 6 milions de visitants a la província de Tarragona i més de 22,2 milions de pernoctacions, un 5% més que al 2016

L'esdeveniment més destacat es produirà al maig, amb un viatge on uns 200 agents de tot l'Estat visitaran la Costa Daurada durant un cap de setmana. Es preveu que els visitants experimentin, tant en visites culturals, gastronòmiques o d'oci a través de diferents atractius de la zona i que també visitin les poblacions més turístiques com Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda.

A més, empresaris i sector públic, conjuntament, participaran en diferents fires internacionals, presentacions a touroperadors i agents de viatges i workshops professionals a França, Alemanya, Regne Unit, Irlanda, Estats bàltics, Rússia i d'altres països de l'Europa de l'Est, com Ucraïna o Bielorússia. Per aquest 2018, també s'introduiran les formacions sobre la Costa Daurada a través d'e-learning a professionals de touroperadors i agents de viatge de diferents països europeus.

Farriol, assumeix que "per seguir creixent, cal que continuem apostant per la promoció conjunta amb el sector públic de la nostra destinació, però, a més, cal que innovem; per això, enguany, tenim diverses novetats també en els formats de promoció turística".

Inversions empresarials i municipals

Enguany, tant els establiments hotelers, com els apartaments i els càmpings de la Costa Daurada, així com els municipis de Salou, Cambrils i Vila-seca seguiran invertint per millorar les seves instal·lacions, la qualitat i els serveis que ofereixen als visitants. Eduard Farriol ha explicat que les principals novetats i inversions del sector privat se centraran en millores i renovacions, com per exemple, reformes integrals per pujar la categoria d'hotels de 3 a 4 estrelles; renovació de bungalows en càmpings; modernització del mobiliari dels apartaments; noves piscines, instal·lacions aquàtiques, àrees esportives i infantils; renovacions de zones comunes i equipaments o tasques de manteniment per tal que els establiments estiguin a l'última per rebre a "uns visitants cada cop més exigents".

Les pernoctacions turístiques realitzades a la província han estat de 22.225.027 d'un total de 5.959.530 turistes que han visitat la zona al llarg de l'any

El sector ha confirmat que el 2017 ha estat un any beneficiós i s'ha produït un augment de les pernoctacions als establiments reglats -hotels, apartaments turístics i càmpings- d'un 5% respecte al 2016. En total, les pernoctacions turístiques realitzades a la província han estat de 22.225.027 d'un total de 5.959.530 turistes que han visitat la zona al llarg de l'any, basant-se en les dades de l'Observatori del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya, amb seu a Vila-seca. A la Costa Daurada s'han superat els 20,6 milions de pernoctacions amb un creixement de 5% respecte de l'any anterior. Als municipis que reben més turistes, Salou, Cambrils i Vila-seca, la Pineda, l'augment també ha estat del 5% i s'ha arribat als 12,1 milions de pernoctacions.

Per mercats, els estudis mostren que l'espanyol segueix sent el mercat més important, amb un augment de l'1,28% i més de 10 milions de pernoctacions; el segon mercat per nombre de visitants i pernoctacions és el francès, que el 2017 ha crescut un 1,32% i un total de 2.452.000 pernoctacions; el britànic es posiciona com el tercer mercat, ha decrescut un -4,6% i ha finalitzat amb 2.255.000 pernoctacions; enguany, en quarta posició es troba el mercat rus amb un creixement del 27,4% i 1.328.000 pernoctacions; el segueix l'holandès, aquest ha crescut un 10,9% i ha comptat amb 1.271.000 pernoctacions; el mercat alemany també ha crescut un 11,8% amb 813.000 pernoctacions i, finalment, el mercat irlandès també ha tingut un important creixement amb un 20,3% i 740.000 pernoctacions.

Per mercats, l’espanyol segueix sent el majoritari, seguit del francès, el britànic i el rus

Altres mercats que també han registrat creixements han estat el belga amb un 0,74% -ocupa la setena posició amb 406.000 pernoctacions-; l'italià -vuitena posició amb increment del 18,3% i 104.000 pernoctacions-; el portuguès amb 88.000 pernoctacions i +34,6% i, finalment, el nord-americà amb 57.000 pernoctacions i un increment del 37%. Per tipus d'allotjament, els hotels han augmentat les pernoctacions en un 7%, els càmpings un 4% i els apartaments un 2%.

L'ocupació mitjana anual del sector turístic de la Costa Daurada ha estat d'un 58,4%, la qual cosa representa un augment d'1,6% punts respecte al 2016. La mitjana de pernoctacions de cada visitant s'ha mantingut en les 3,8 nits d'estada. Eduard Farriol ha conclòs que "veníem d'un any 2016 molt bo i el 2017 també ha estat satisfactori, sobretot perquè ha estat molt complicat pels imprevistos que hem patit, com per exemple, la pujada sobtada a la taxa turística als apartaments turístics; la turismefòbia; el continu creixement de l'allotjament turístic il·legal i no reglat; els atemptats o la inestabilitat política" El president de la FEHT afirma que "tots els esforços en promoció i les inversions per millorar l'oferta d'allotjament i per oferir nous productes i serveis segueixen donant els seus fruits" .

Notícies relacionades