Reus premiarà les empreses amb millors pràctiques mediambientals

Cada categoria està dotada amb 2.000 euros i les candidatures es poden presentar fins el 6 d’octubre

Redacció / Reus

L'Ajuntament de Reus i la Cambra de Comerç de Reus impulsen la I edició dels Premis pel Medi Ambient Ciutat de Reus. Aquests premis tenen l'objectiu de reconèixer públicament les millors pràctiques mediambientals per part de les empreses adherides al Pacte pel Medi Ambient de Reus.

Les empreses, com a manifestació del seu compromís amb el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), podran presentar un màxim de dues bones pràctiques que s'hagin implantat en el període 2020-2021 i que comportin reduir de forma activa l'impacte ambiental negatiu dels seus processos, productes i / o serveis.

Els guardons tenen una dotació econòmica de 2.000 euros per categoria i el veredicte es farà públic al mes de novembre, en un esdeveniment coorganitzat entre l'Ajuntament i la Cambra. El termini de presentació de candidatures per part de les empreses és de l'1 de setembre al 6 d'octubre de 2021, ambdós inclosos.

Es podran presentar iniciatives vinculades a millores energètiques com ara la reducció del consum energètic o projectes d'energies renovables; millores en aigua per al control i estalvi en el consum d'aigua, o la reducció de l'abocament d'aigües residuals; millores en la gestió de residus, en consum de matèries primeres, etcètera.

El regidor de Recursos Humans i Medi Ambient, Daniel Rubio, ha manifestat que "amb aquests premis volem impulsar el compromís dels sectors productius de Reus amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i amb el futur de la nostra ciutat, un futur net i on l'economia verda sigui predominant en la generació llocs de treball i clau per al  benestar social".

Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just, ha recordat que en l'any del 135è aniversari de la Cambra "l'aposta per aquests premis esdevé un element estratègic de primera magnitud. Estem en un moment transcendent per cercar la complicitat de les empreses a l'hora d'apostar per l'economia verda. I reconèixer alguns casos d'èxit pot ser realment enriquidor a l'hora de generar una autèntica taca d'oli en la difusió i la implementació de millors pràctiques mediambientals".

Objectius dels Premis

1. Premiar, reconèixer i difondre públicament els esforços que, per combatre el canvi climàtic i els seus efectes, realitzen les empreses adherides.

2. Donar a conèixer i mostrar exemples d'actuacions d'utilitat pràctica en l'àmbit empresarial que puguin funcionar com a guies i models a seguir, i que siguin transferibles a altres empreses.

3. Aconseguir la implicació, la motivació, i la consciència ambiental, tant de les gerències com de tota la plantilla de les empreses.

4. Fomentar el respecte a l'entorn i incentivar accions a favor del foment del desenvolupament sostenible, en relació a tot tipus d'activitat empresarial.

5. Descobrir noves formes de fer negoci, de fer empresa, on els impactes ambientals positius contribueixen a millorar la qualitat de vida de totes les persones i el planeta.

Categories

Les bases dels premis han establert tres categories en funció de la mida de l'empresa participant, dotada cadascuna d'elles amb una quantitat de 2.000 euros.

  • Categoria Microempresa: 1-9 persones en plantilla.
  • Categoria Petita empresa: 10- 49 persones en plantilla.
  • Categoria Mitjana i Gran Empresa: ≥ 50 persones.

Jurat

La decisió de la I convocatòria dels Premis pel Medi Ambient Ciutat de Reus a les bones pràctiques mediambientals correspondrà a un jurat format pel president de la Cambra de Comerç, Industria, serveis i Navegació de Reus; el regidor de Medi Ambient i Recursos Humans de l'Ajuntament de Reus; el president/a de Jove Cambra de Reus i el  president del Grup d'Estudis i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC).

Els criteris de valoració per part del jurat tindran en compte aspectes com l'aplicabilitat i replicabilitat de les iniciatives, la seva continuïtat, l'originalitat i eficàcia, l'impacte social o la contribució a la millora del planeta.

Totes les bones pràctiques que es presentin als premis,  independentment de si són o no premiades, seran difoses com a exemple de contribució de la Plataforma Pacte pel Medi ambient Ciutat de Reus al compromís de Reus amb el desenvolupament sostenible.

Notícies relacionades