La nova campanya de la DOP Siurana es presenta destacant la qualitat i el creixement de volum en la collita

La periodista reusenca Montse Llussà apadrina l’anyada de l’oli verge extra de la denominació d’origen tarragonina

Redacció / Albinyana

"Qualitat i major collita". Amb aquestes paraules resumia el president del Consell Regulador de la DOP Siurana, Antoni Galceran, com és la collita de l'arbequina que tot just ara es comença a produir a les comarques de l'Alt i Baix Camp, Baix Penedès, Tarragonès, Conca de Barberà, Priorat i la Ribera d'Ebre, el territori que aplega la Denominació d'Origen Protegida DOP Siurana. La DOP Siurana és la més gran de Catalunya. 

Enguany, s'estima que la collita serà de 6,4 milions de litres d'oli d'oliva verge extra, un 65 per cent més que a la registrada l'any anterior. La qualitat és excel·lent, segons es desprèn dels informes tècnics i de les primeres analítiques de l'oli d'oliva verge extra nou, que ja s'està obtenint en els molins més primerencs de la DOP Siurana, explicava el president del Consell Regulador, Antoni Galceran.

La presentació de l'oli nou s'ha celebrat avui a Les Peces- Albinyana, on també s'ha donat a conèixer a la nova padrina de la collita: la periodista reusenca, Montse Llussà, col·laboradora a RAC1 i docent, qui destaca les qualitats de l'oli d'oliva verge extra DOP Siurana, com a producte de gran qualitat, quilòmetre zero i com a ingredient essencial de la seva dieta.

Llussà, que és la cinquena padrina de l'oli d'oliva verge DOP Siurana, un càrrec que també han ostentat l'esportista, Núria Picas; el periodista, Xavier Graset; l'actriu Agnès Busquets i el doctor, Bonaventura Clotet, es mostrava molt orgullosa de ser la padrina de la collita, mentre declarava que l'oli d'oliva verge extra DOP Siurana és el que consumeixen a casa.

Durant l'acte, l'alcalde d'Albinyana i vice-president de la Diputació de Tarragona, Quim Nin, feia una crida a valorar la qualitat de les olives arbequines del territori i a potenciar el consum de l'oli d'oliva verge extra DOP Siurana.

L'oli nou d'aquesta collita es presentarà en societat a Reus i Tarragona tot recuperant la tradició de les fires que es celebraven abans de la pandèmia. En concret, els dies 12 i 13 de novembre tindrà lloc la Fira de l'Oli Nou a Reus, mentre que els dies 26 i 27 de novembre es desenvoluparà la Fira de l'Oli Nou a Tarragona. A partir del proper mes de novembre també es podrà comprar l'oli nou als molins i les agrobotigues dels molins de la DOP Siurana, així com a les plataformes web com ara: www.olisiurana.com.

Producte sostenible

El Consell Regulador de la DOP Siurana aplega a un total de 33 entitats que produeixen oli d'oliva verge extra. L'any 1995 va sortir al mercat el primer oli d'oliva verge extra ecològic certificat amb DOP i actualment són cinc marques oove amb certificació ecològica.

A més a més, per garantir la preservació de l'entorn natural la tendència cada cop més dels pagesos i les pageses de la DOP Siurana empren mètodes de tractament al camp que minimitzen l'impacte i milloren la preservació de la qualitat del sòl, tot aplicant la coberta vegetal, la reintroducció dels subproductes de l'explotació. Així mateix, s'intenta un control de plagues amb un baix impacte pel medi, i reduir el consum de matèries primeres i energia, així com l'aposta cada cop més gran per les energies renovables, i minimitzar la generació de residus i les emissions en el procés productiu.

De fet, el conreu de les oliveres i la producció d'oli, dia rere dia, genera un resultat positiu en la protecció del medi ambient. El cicle de vida d'un litre d'oli verge extra genera 1,5 quilograms de CO2. D'altra banda, l'oliverar per cada litre d'oli verge o verge extra produït en les condicions màximes de protecció del medi ambient, pot arribar a absorbir 11,5 quilos de CO2. Per tant: si calculem, el balanç global és molt positiu de fins a 10 quilos de CO2 absorbit per cada litre d'oli d'oliva verge extra produït, segons dades d'un estudi elaborat des del Consejo Oleicola Internacional.

Notícies relacionades