L’Institut Baix Camp creix exponencialment en alumnat d’FP dual

Els cicles formatius duals que oferta el centre educatiu reusenc registren una elevada inserció laboral

Una classe d'informàtica a l'Institut Baix Camp de Reus.
Redacció / Reus

L'impuls de l'FP dual és una de les prioritats educatives i econòmiques dels darrers anys que reivindiquen tant governs com sectors empresarials pels beneficis que comporta tant a l'alumnat com a les empreses que s'hi acullen. Des que va començar a implantar aquest model, l'any 2015, l'Institut Baix Camp de Reus, un dels 5 centres catalans més grans de Catalunya, és pioner en aquesta modalitat i ha passat de tenir 10 alumnes que cursaven l'FP dual aquell any a tenir una previsió per a aquest curs de 72. Aquesta modalitat formativa manté sempre un elevat nivell d'inserció laboral gràcies a la proximitat entre formació i empresa que fa possible.

L'Institut Baix Camp ofereix el règim dual en 11 cicles formatius -tant de grau mig com de grau superior- dins de les quatre grans famílies en les que estructura les seves titulacions: administració i gestió; comerç i màrqueting; informàtica i comunicacions; i sanitat. La progressiva creació d'opcions d'FP dual al centre ha permès créixer exponencialment en alumnat que opta per aquesta modalitat, beneficiosa tant per a l'alumnat com per a les empreses. Actualment, el Baix Camp és un dels centres de les comarques tarragonines amb un major volum d'acords d'FP dual amb empreses del seu entorn.

L'FP dual permet que el centre educatiu i les empreses col·laborin en la formació de l'alumnat. Això repercuteix de manera molt evident en la incorporació de coneixements del món real, acostant així la formació professional a les necessitats de les empreses. Un fet que provoca una elevada quota d'inserció laboral, ja que els candidats qualificats que genera l'FP dual incrementen molt les seves opcions d'assolir un contracte a les empreses on fan les seves pràctiques o altres del seu entorn.

Més de 80 empreses col·laboradores

Des que l'FP dual del Baix Camp va començar a caminar el 2015, més de 80 empreses han participat del programa contribuint a la formació de l'alumnat. El coordinador de dual del centre, Òscar Òdena, explica que "ajustem els perfils a la realitat de cada empresa, de cada sector, perquè l'experiència sigui satisfactòria per a tothom". El responsable educatiu afegeix que "només l'alumnat amb bon expedient acadèmic és seleccionat per a aquesta modalitat". I fa una crida a que més empreses del radi d'influència de l'Institut Baix Camp se sumin a l'FP dual assegurant que "som flexibles i ho posem molt fàcil, fem que les peces encaixin".

Els programes d'FP dual que impulsa el Baix Camp tenen una primera fase que consta de 100 hores no remunerades sense alta a la Seguretat Social, però ja amb contacte amb l'activitat de l'empresa. En una segona fase, l'alumnat de Grau Mitjà percep el 50% del Salari Mínim Interprofessional, mentre que els de Grau Superior tenen un salari del 60% d'aquest índex la primera meitat de les pràctiques i del 70% a la segona meitat d'un període que inclou 900 hores.

L'FP dual del Baix Camp es pot cursar amb una gran flexibilitat horària: tant pel matí com la tarda, fins i tot en alguns casos els caps de setmana, i tant en mesos lectius com no lectius. Sempre d'acord amb les possibilitats de les empreses col·laboradores en aquesta modalitat formativa.

L'Institut Baix Camp és l'únic centre educatiu de Catalunya certificat amb el model EFQM d'excel·lència europea i compta amb dues certificacions ISO: la 9001 d'organització i gestió i la 14001 de gestió mediambiental.

Les titulacions que es poden cursar en règim dual

Administració i gestió

CFGM Gestió administrativa

CFGS Administració i finances

CFGS Assistència a la direcció

Comerç i màrqueting

CFGM Activitats comercials

CFGS Màrqueting i publicitat

Informàtica i comunicacions

CFGM Sistemes microinformàtics i xarxes

CFGS Desenvolupament d'aplicacions web

CFGS Desenvolupament d'aplicacions multiplataforma

CFGS Administració de sistemes informàtics en xarxa, perfil professional ciberseguretat

Sanitat

CFGM Farmàcia i parafarmàcia

CFGS Higiene bucodental

Més info a: dual.insbaixcamp.org

Actuació finançada pel Ministeri d'Educació i Formació Professional

Notícies relacionades