La Jornada dels Economistes analitza l’economia i la societat post COVID-19

Els reptes a nivell financer, econòmic, social i empresarial que planteja l’escenari post pandèmia a mig i llarg termini centren la 26ª edició de l’esdeveniment

Antonio Terceño (degà de la Facultat d’Economia i Empresa de la URV), Miquel Àngel Fúster (president del CEC a Tarragona), Fernando Aldecoa (dtor. gral. d’Operacions i Finances de PortAventura) i Agustí Segarra (catedràtic d’Economia de la URV).
Redacció / Tarragona

Aquest dijous ha tingut lloc la 26a edició de la Jornada dels Economistes que organitza anualment la seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya a Tarragona i que enguany s'ha pogut seguir des d'El Seminari Centre Tarraconense i per streaming. Amb el lema "L'economia i la societat post COVID-19", a la Jornada dels Economistes 2021 de Tarragona s'ha reflexionat sobre com preparar-nos per al món "post-COVID" malgrat les presents incerteses des de diverses vessants: l'econòmica, la financera, la social i l'empresarial.

El CEO de Serenity Markets, director d'INTEFI Escuela de Negocios i director d'Inversions de Gloversia Capital EAF José Luis Cárpatos ha aportat la visió financera alertant que "les borses depenen totalment de la pluja de liquiditat i fa que els bancs centrals estiguin totalment atrapats". També ha explicat que "els particulars són els que dominen actualment els mercats financers a nivell mundial amb actituds especulatives que impliquen un alt risc si tenim en compte que el panorama financer és molt negatiu des del punt de vista macroeconòmic". En aquest sentit, José Luis Cárpatos ha afirmat que "el risc d'un possible crash als mercats financers l'any que ve és molt alt". Segons Cárpatos "la clau per salvar-se d'aquesta situació està en els preus de l'energia, ja que es calcula que per cada 10 dòlars que baixa o puja el preu del petroli la inflació baixa o puja mig punt". "Si s'aconsegueix controlar els preus de l'energia es podria frenar un escenari estanflacionista, que es produeix quan es dona un creixement dèbil i negatiu i una inflació alta", ha assegurat.

La perspectiva econòmica ha anat a càrrec de l'economista i catedràtic d'Economia Aplicada a la Universitat Rovira i Virgili Agustí Segarra, el qual ha assegurat que "la COVID-19 pot ser un revulsiu a l'hora d'injectar urgència a l'hora de solucionar problemes que venien d'abans i retornar a les polítiques inclusives". Segarra ha afegit que "la crisi del 2008 s'ha resolt molt diferent a l'actual, ja que és la primera vegada que s'han sincronitzat la política monetària i la fiscal". Segons Segarra, "les bases de la transformació econòmica a Catalunya no són tan negatives com podríem esperar, ja que hi ha sectors intensius en coneixement que ens permeten ser optimistes". També ha subratllat que "la clau està en dissenyar, crear i invertir en grans i bones estructures de prospectiva econòmica". El catedràtic d'Economia Aplicada a la Universitat Rovira i Virgili ha conclòs apuntant a "la necessitat un sistema català d'innovació territorialitzat, sincronitzat i amb un bon lideratge".

La professora de Treball Social i codirectora de la Càtedra d'Inclusió Social de la Universitat Rovira i Virgili Maria Victòria Forns ha aportat la vessant social defensant "la necessitat d'apostar per polítiques socials i econòmiques inclusives". Forns ha destacat que "la nova crisi sanitària de la COVID-19 amb impacte social, polític i econòmic ha estat una mena de déjà vue de la crisi del 2008, que ens hauria d'haver permès testar novament els mecanismes i les solucions que s'hi van implementar".

La codirectora de la Càtedra d'Inclusió Social de la Universitat Rovira i Virgili ha demanat "reordenar l'atribució de competències en matèria de serveis socials per dimensionar els recursos necessaris, dotant-los de millor i major finançament", així com "actualitzar i ampliar la cartera de serveis socials, millorar l'equilibri entre les prestacions garantides i les que no ho estan, incrementar la inversió en prestacions socials per equiparar-la als estàndards de la Unió Europea i superar el model de protecció actual cap a un model de caràcter més universal d'accés a les prestacions socials".

Finalment, l'economista i director general d'Operacions i Finances de PortAventura World Fernando Aldecoa ha parlat des de la vessant empresarial exposant el projecte d'èxit de Port Aventura Park, Caribe Aquatic Park i Ferrari Land.

L'economista i degà de la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat Rovira i Virgili Antonio Terceño i el president de la Seu de Tarragona del Col·legi d'Economistes de Catalunya Miquel Àngel Fúster han inaugurat la jornada. Fúster ha destacat que "malgrat les incerteses presents com ara els alts preus de l'energia o els problemes en la cadena de subministrament, la vacunació ha permès consolidar la recuperació econòmica post pandèmia". Per la seva banda, Antonio Terceño ha posat en valor la col·laboració entre el Col·legi d'Economistes de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili i en relació al tema de la jornada d'enguany ha volgut subratllar "el canvi de paradigma que ha suposat la ràpida resposta de la Unió Europea davant la crisi generada per la pandèmia de la COVID-19 a diferència del que va passar el 2008". El degà en funcions del Col·legi d'Economistes de Catalunya Oriol Amat ha clausurat la jornada agraint als organitzadors, ponents i assistents la seva participació. 

Notícies relacionades