Més de 1.000 escolars experimenten amb l’hidrogen als Tallers URV-AEQT de la Setmana de la Ciència

L’edició d’enguany s’ha centrat en la transició energètica

Redacció / Tarragona

Més de 1.000 alumnes de primària i secundària de 21 centres educatius del Camp de Tarragona i 200 membres de la comunitat URV han passat en les darreres tres setmanes pels tallers URV-AEQT en el marc de la Setmana de la Ciència 2021. Tots ells han pogut dur a terme diferents experiments científics, que enguany han estat molt centrats en la transició energètica i, en particular, en l'hidrogen com a vector energètic que la farà possible.

Aquest dijous s'ha celebrat l'acte oficial de cloenda d'aquests tallers, que acabaran demà divendres després de tres setmanes d'activitat al Campus Sescelades de la URV. Aquesta iniciativa, que la Universitat Rovira i Virgili ofereix des del 2014 amb el suport de l'AEQT -amb l'única interrupció de l'any passat, com a conseqüència de la pandèmia-, té com a finalitat aproximar els i les joves a diversos continguts relacionats amb la química i la tecnologia d'una manera planera i atractiva, fer-los coneixedors de les aportacions de la química a la qualitat de vida de les persones i al medi, i despertar en ells vocacions científiques.

En concret, l'edició d'aquest 2021 ha estat molt marcada per la transició energètica i l'hidrogen, de manera que en els diferents tallers han pogut experimentar la producció d'hidrogen renovable, dissenyar i construir el seu prototip de vehicle propulsat amb hidrogen, conèixer els components i funcionament d'un cotxe d'hidrogen real i d'una moto elèctrica i competir amb cotxes a escala.

En l'acte de cloenda d'avui, la presidenta de la Comissió de Comunicació de l'AEQT, Montse Vallverdú, ha destacat la importància que té per al sector apropar la química als més joves: "La ciència i la recerca són justament la base de la indústria química, i també d'aquests tallers, per això és totalment coherent que hi donem suport", ha explicat, i ha afegit: "L'activitat està alineada amb un dels pilars del nostre nou Pla Estratègic de l'AEQT: el talent. Necessitem que els joves del nostre territori coneguin i s'interessin per la ciència i per la química, i per això apostem per activitats que fomentin les vocacions científiques".

Per la seva banda, la rectora de la URV, María José Figueras, ha destacat "el gran impacte que té la Setmana de la Ciència en la societat, a través de les rutes científiques, les activitats per a escoles i instituts, i els tallers científics a tot el territori a través del Campus Extens de la URV, així com els tallers del Campus Sescelades". La rectora també ha agraït el suport de l'AEQT: "És un aliat estratègic en molts àmbits de la nostra activitat docent, de recerca, transferència del coneixement i compromís social, com per exemple amb la Vall de l'Hidrogen de Catalunya, una iniciativa de país que permetrà transformar el sector energètic, necessari per fer front al canvi climàtic activant una sèrie de sectors claus, entre ells el químic".

A l'acte també hi ha participat el coordinador dels Serveis Educatius i Formació Permanent dels Serveis Territorials del Departament d'Educació a Tarragona, Ignasi Duch; el vicerector de Recerca i Planificació Científica de la URV, Francesc Díaz; el gerent de l'AEQT, Juan Pedro Díaz; el degà de la Facultat d'Enologia de la URV, Manuel Suárez; el degà de la Facultat de Ciències de l'Educació i Psicologia de la URV, Luis Marquès; el degà de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la URV, Xavier Vilanova; la secretària de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Química, Cristina Urbina, i l'ambaixador STEAM del Departament d'Educació a Tarragona, Enric Bolaño.

Notícies relacionades