El Port de Tarragona mou un 18% més de mercaderies el 2021

La infraestructura no tem per l'impacte de la guerra a Ucraïna

Redacció / Tarragona

El Port de Tarragona va moure 31,2 milions de tones de mercaderies el 2021, un 18% més que l'any anterior. El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha fet un balanç positiu i no s'ha mostrat preocupat "de moment" per l'impacte que pugui tenir la guerra d'Ucraïna en els tràfics de la infraestructura. Pel que fa a l'arribada de creuers, per aquest 2022 hi ha confirmades 31 escales, que portaran unes 50.000 persones a la ciutat. Són xifres molt superiors a les dels dos darrers anys, en els quals la pandèmia ha deixat l'arribada de creueristes quasi a zero, però queden lluny dels 128.000 del 2019. Tot i això Cruset ha confiat que la concessió de la nova terminal de creuers a Global Ports permetrà formalitzar més arribades.

Cruset ha destacat que el de Tarragona és, d'entre els deu ports més grans de l'Estat, el que més ha crescut el 2021. Això li ha permès situar-se en cinquena posició en tràfic marítim. Dels 31,2 milions de tones mogudes, 21,2 milions han estat de líquids a granel (+15,4%) i 7,7 milions de sòlids a granel. Dels primers, l'increment més destacat és del cru de petroli, que ha pujat un 28% fins als 9,15 milions de tones. A banda també s'han mogut 2 milions de tones de productes químics, un rècord històric de la infraestructura.

Pel que fa als sòlids a granel, els cereals han pujat un 19,5%, fins als 4,7 milions de tones. D'aquestes, un milió s'importa d'Ucraïna. Tot i la guerra que hi ha en aquest país, Cruset ha dit que a dia d'avui no estan preocupats. "El tràfic amb Ucraïna es fa sobretot a finals i a inicis d'any. Del milió de tones que arriben, entre desembre i febrer n'han arribat 843.000. Quasi tot el que importem ja és aquí", ha indicat. Amb tot, a dia d'avui als magatzems del port tarragoní hi ha un milió de tones de cereals, el que suposa un 80% de l'ocupació de les naus.

La guerra també condicionarà la importació de 2,8 milions de tones de productes petroquímics que arriben des de Rússia, però Cruset ha apuntat que tampoc els inquieta "perquè el cru pot arribar d'altres llocs". "Una altra cosa és la conjuntura global en termes econòmics i de recessió, que això afectaria tothom", ha concretat.

Moviments ferroviaris

Un dels àmbits en els quals el port treballa amb més intensitat de cara al futur són els moviments ferroviaris. Actualment s'està tramitant la concessió per explotar la terminal de la Boella, que permet carregar trens al port de Tarragona i moure'ls per la xarxa d'alta velocitat a diferents punts de l'Estat. "Serà un salt qualitatiu perquè podrem arribar a vuit trens diaris", ha manifestat el president.

Una de les destinacions acabarà sent la terminal de Guadalajara - Marchamalo, que la institució tarragonina està construint al centre de la península Ibèrica. La primera pedra ja es va posar el passat juny "i la primera fase de compactació de terres ja està avançada". A banda, les obres del corredor del mediterrani "segueixen el calendari" previst i quan s'acabin entre 2023 i 2024 "permetran comercialitzar millor el port", ha dit. Durant el 2021 es van moure 1.315 trens (+15%), per un total de 762.000 tones mogudes.

Per millorar aquests registres, Cruset ha avançat que han demanat a Adif "convertir les línies ferroviàries del port en autopistes ferroviàries" que permetin carregar els camions o els remolcs dalt dels trens per desplaçar-los de manera més ràpida i sostenible. Aquesta operativa s'ha pensat especialment per la línia Ro-Ro que connecta Tarragona amb el port d'Izmir (Turquia), que ha mogut 15.000 unitats de càrrega durant el primer any de funcionament amb una ocupació superior al 80% de la seva capacitat.

Recuperació de creuers

El 2022 ha de ser l'any de la recuperació de l'arribada de creuers al Port de Tarragona, després que en els dos darrers anys la pandèmia hagi deixat els registres quasi a zero. De les 63 escales del 2019 es va passar a les 8 del 2021. Per enguany se'n preveuen 31,a mb 50.000 creueristes confirmats.

Tot i això Cruset ha afirmat que Tarragona "està en el mercat" d'aquest sector. La previsió que tenen és la que el Port ha entregat a Global Ports, l'empresa que ha guanyat la concessió de la nova terminal de creuers i que "com a operador té interès en atreure creueristes". Aquesta companyia s'encarregarà entre enguany i l'any que ve de construir l'edifici de gestió de visitants de la terminal, amb una inversió prevista de 5 MEUR. "Si no hi ha incidències, aquest 2022 ens acostarem bastant a la normalitat i segur que el 2023 estarem per sobre les xifres d'abans de la covid", quan van arribar 128.000 persones a Tarragona.

Entre les altres inversions que té en marxa la infraestructura destaca el contradic dels Prats, al terme municipal de Vila-seca, que ha de permetre el tancament de les aigües del port per la part de Ponent. "Guanyem en quant a seguretat en episodis de mal temps o si hi ha una incidència per recloure les aigües interiors", ha defensat Cruset. Amb el consistori vila-secà estan treballant els usos socials del contradic. També en aquest municipi el Port de Tarragona impulsa la creació de la quarta zona humida més gran de Catalunya de 37 hectàrees, que s'adherirà a la Xarxa Natura 2000, vinculada a un projecte de restauració de la vil·la romana de Cal·lípolis.

Finalment, Cruset ha fet un repàs al balanç econòmic, que el 2021 s'ha tancat amb uns ingressos de 53,2 MEUR, i 26,6 MEUR de guanys abans d'impostos i amortitzacions. El resultat d'explotació ha estat de 4,2 MEUR i un 'cash flow' de 24,8 MEUR. "Tenim la tresoreria per sobre l'endeutament. L'organització està sanejada i té fortalesa econòmica", ha sostingut.

Notícies relacionades