Millorar el missatge de confiança i l’oferta

Cal fer arribar als usuaris que viatjar en transport col·lectiu és segur i incrementar les freqüències, les rutes i la comoditat

Una bona comunicació amb els usuaris és fonamental.
Esteve Giralt / Tarragona

Com es pot aconseguir canviar la percepció del transport públic com un dels grans focus de contagi i recuperar el terreny perdut? Hi ha feina per fer perquè dos anys de pandèmia han perjudicat el transport públic i trastocat moltes de les pautes de mobilitat. El punt de partida ja no era gens favorable, al 2019, amb una xarxa de transports i un volum d'usuaris insuficients. L'estratègia passa per la comunicació, pel missatge de confiança, però també per l'oferta.

La sortida de la pandèmia ajudarà, però no n'hi haurà prou per recuperar tots els usuaris que han baixat del transport públic i han tornat a pujar al cotxe. Una de les línies estratègiques passa per la comunicació, per saber fer arribar el missatge: el transport públic és segur perquè amb mascareta s'ha demostrat que no hi ha hagut contagis ni en el pitjor moment de la pandèmia.

Cal donar més confiança a uns usuaris de transport públic que han patit molt, una bona part amb la seva salut mental debilitada. La investigació de la URV també ha posat aquí la mirada. Abans de la pandèmia, el 66% de les persones enquestades se sentia satisfeta o molt satisfeta amb la seva vida, però arrel de la pandèmia aquest percentatge ha baixat al 36%.

Pel que fa als sentiments d'ansietat i por, el 72% de les persones mai o rarament n'havien tingut abans de la crisi sanitària, però en canvi ara només es troben en aquesta situació de tranquil·litat el 42%. Pel que fa als sentiments de tristesa, desesperança o depressió, el 74% no n'havien patit mai o poques vegades, però després de l'inici de la pandèmia aquest percentatge havia caigut vint punts.

S'ha volgut anar més enllà i relacionar la salut mental i l'ús del transport públic. La conclusió és que els usuaris que tenen una major percepció de risc de contagi pateixen nivells superiors d'ansietat. Més por, més temor també a pujar a un autobús o al tren.

No ajuda que el 80% d'usuaris del transport públic del Camp de Tarragona siguin "captius", és a dir, que no tenen l'opció d'agafar el cotxe. Si ja pateixen més ansietat, no els ajuda que pugin per força a un autobús que perceben com a arriscat de forma errònia. "Si li diem que és perillós, li estem generant més ansietat", alerta Gutiérrez.

Cal també un pla de xoc, amb millors freqüències, noves rutes i serveis més competitius i còmodes. "Sense tot això, no hi haurà un canvi de fons. L'oferta actual és insuficient. Cal invertir, el projecte del Tramvia és un bon punt de partida pel canvi", raona Aaron Gutiérrez, investigador del Departament de Geografia de la URV i expert en l'anàlisi de la mobilitat. Durant la pandèmia, la principal raó que van donar els qui havien recuperat el vehicle privat va ser la comoditat i la manca d'oferta del transport públic.

Tot plegat en un context on la crisi climàtica segueix empitjorant. "L'objectiu és que hem de transitar cap a una mobilitat més sostenible, no podem canviar simplement la benzina per les bateries. Venim de l'era de la hípermobilitat, abans de la pandèmia ens movíem com mai abans en tota la història", alerta Gutiérrez. Els experts preveuen que la mobilitat no tornarà a tenir els mateixos volums prepandèmics.

Hi ha canvis accelerats per la pandèmia que els entesos sostenen no tornaran a enrere tal i com eren al 2019. El teletreball s'ha quedat parcialment entre nosaltres, en formats que en moltes empreses són híbrids. Això explica, en part, que la mobilitat encara no s'hagi recuperat, tot i la recuperació econòmica.

El 80% d'usuaris del transport públic del Camp de Tarragona són captius, no tenen alternativa

Una xarxa de transport públic al Camp, on l'autobús és l'estrella, que passa sobretot per la mobilitat de les principals ciutats del litoral, com és el cas de La Pineda (Vila-seca), Cambrils o Salou. Un motor que alimenta la resta de la xarxa. A la Costa Daurada es calcula que a l'estiu es multipliquen per sis o per set els viatgers dels busos. No per casualitat el Tramvia s'ha projectat en diferents fases i ha començat justament per la connexió de les principals ciutats del litoral.

Els experts destaquen la importància dels turistes en tota la xarxa de transport públic. Tornaran a venir massivament si tot va bé a partir de Setmana Santa i l'estiu i caldrà aconseguir que tots plegats tornin també a fer ús del transport públic. L'oferta s'aguanta en bona part dels mesos de primavera i estiu, gràcies sobretot als visitants de fora a la Costa Daurada i a tota la mobilitat que genera el negoci turístic, sobretot pel gran volum de treballadors i serveis.

Notícies relacionades