El CAT aprova la construcció de dues plantes fotovoltaiques

Produiran el 10% del seu consum energètic

Redacció / L'Ampolla

Aquest dimarts 26 d'abril, el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) ha celebrat a l'aula de l'aigua de la planta de tractament de l'Ampolla l'Assemblea General per aprovar els resultats de 2021. Aquesta ha estat la primera Assemblea General presidida per Joan Alginet, president del CAT des del passat mes de novembre.

En l'Assemblea d'aquest dimarts s'ha informat als consorciats de la situació dels comptes de l'exercici anterior. La principal característica d'aquest passat exercici ha estat el cost del subministrament elèctric, superior en un 138% al de l'any 2020 i que ha suposat haver d'ajustar el pressupost de l'any 2021, des del juny, per cobrir el dèficit de 3,9M€ provocat pel sobrecost de l'energia elèctrica.

Els òrgans de govern del CAT, l'Assemblea General i el Consell d'Administració, han estat periòdicament informats en diferents sessions de l'impacte sobre el resultat econòmic previst de l'exercici. En aquest sentit, es van dur a terme diverses mesures per reduir aquest dèficit, consistents en l'ajornament de projectes, compres i serveis no urgents diversos i incrementar el component variable de la tarifa l'últim trimestre de l'any passat, entre d'altres mesures.

Encara en l'àmbit econòmic, s'ha informat a l'Assemblea que el CAT disposa des de gener de 2022 d'un PPA (Power Purchase Agreement) que permet cobrir prop del 75% de les necessitats energètiques a un preu baix (43,75€/MWh), tot i això, els preus de mercat desorbitats dels últims mesos repercuteixen en el 25% restant de les necessitats energètiques del Consorci. Per tot plegat, el CAT acumula un dèficit de més de 600.000€ aquest primer trimestre de 2022 respecte el pressupost. L'Assemblea ha aprovat repercutir aquests costos de l'energia, els reals, a la tarifa de l'aigua. En aquest sentit, el president del CAT, ha assegurat que "l'alt cost energètic ens ha obligat a prendre mesures pressupostàries que esperem que siguin temporals i així poder seguir el més aviat possible amb el calendari d'actuacions previst en el Pla Estratègic 2022-2026."

En l'Assemblea també s'ha presentat l'informe d'explotació de l'any 2021, en el que s'ha explicat l'increment de consums, situats al voltant del 10% (5,6% Ajuntaments i 16,5% per a les indústries).

S'han detallat les adjudicacions d'obres i serveis des de la última Assemblea General. D'altra banda, també s'ha aprovat la construcció i finançament dues plantes solars fotovoltaiques per a l'autoconsum del CAT a l'ETAP de l'Ampolla i a les instal·lacions Centrals, en règim de concessió demanial durant 9 anys, passant a propietat del CAT al desè. El cost total de la inversió és de 4,59M€ i inclou el manteniment i el finançament durant aquests 9 anys. Aquesta instal·lació suposarà un 10,6% del consum total del CAT. Finalment, Alginet, ha apuntat que: "Des del Consorci tenim un compromís clar i ferm amb el medi ambient i estem compromesos amb la lluita pel canvi climàtic. Volem que el CAT sigui un exemple de gestió sostenible i alineada als objectius ODS i l'Agenda 2030".

Notícies relacionades