Tarragona tindrà l’electrolitzador més gran de l’Estat per produir hidrogen renovable

Repsol, Messer, Enagas i Iqoxe invertiran 230 milions d’euros en una instal·lació que facilitarà la descarbonització de la indústria del territori

Redacció / Tarragona

Pas endavant del sector químic de Tarragona en el repte per descarbonitzar-se. Un consorci en el que participen Repsol, Enagás, Iqoxe i Messer preveu posar en marxa el 2025 el centre més gran de l'Estat per produir hidrogen verd.

La Cambra de Comerç de Tarragona ha acollit la presentació del projecte amb la presència de representants del teixit econòmic i institucional. Hi ha pres part el conseller d'Empresa, Roger Torrent. El projecte s'emmarca en la Vall de l'Hidrogen de Catalunya i seria el major centre de producció de l'Estat.

L'electrolitzador, amb aigua i energia renovable com a matèria primera, elaborarà hidrogen i oxigen verd. Els dos productes s'utilitzaran a la mateixa indústria química, però en el cas de l'hidrogen també es planteja com a combustible per a vehicles, com per exemple els autobusos que es van provar fa uns mesos a Tarragona.

El projecte, alhora, contempla la construcció d'un col·lector per traslladar l'hidrogen fins al polígon sud. En una primera fase l'electrolitzador tindrà una capacitat de 150 MW, però a partir del 2027 es podria ampliar fins a l'1 GW de potència, el suficient per cobrir la demanda d'hidrogen convencional de la indústria. S'estima que amb la planta de producció d'hidrogen es podrien estalviar 150.000 tones d'emissions de CO₂, l'equivalent a les emissions d'uns 50.000 vehicles, i deixar de consumir cada any 70.000 tones de gas natural. Per tot plegat, el projecte espera beneficiar-se dels Next Generation.

Des del consorci s'ha destacat la necessitat de la col·laboració publicoprivada per tirar endavant iniciatives com aquesta i, al mateix temps, demanen una legislació i fiscalitat que afavoreixi el desplegament de les noves tecnologies. 

Notícies relacionades