Es busquen experts en mercats mundials d’alimentació

La formació de professionals amb coneixements i expertesa és clau per avançar en la internacionalització de les empreses agroalimentàries

L'avellana, en crisi de preus, és un dels productes destinats a l'exportació.
Esteve Giralt / Tarragona

El sector agroalimentari del Camp de Tarragona, siguin petites, mitjanes o grans empreses, ha trobat històricament en els mercats internacionals una aposta d'èxit. Cap altra indústria ha jugat tant bé la partida en els canals de distribució mundial. Però per seguir creixent i afrontar els nous reptes, en un context cada cop més competit, complex i canviant, la formació dels professionals especialitzats que surten a vendre és una de les claus. En mig de la crisi, amb els costos de producció disparats i la necessitat de pujar preus, és fonamental tenir el màxim de coneixements per trobar mercats a fora.

Conscients del repte, la Universitat Rovira i Virgili (URV) lidera un projecte a escala europea per fomentar la formació d'experts en la comercialització a escala internacional de productes del sector agroalimentari, un dels més transcendents de les comarques tarragonines. És el programa formatiu Smart (Sales Management and Relationships for Trade), amb un currículum que pivota sobre la gestió de vendes internacionals. Una manera de fomentar nous perfils per a que treballin de mitjancers en la cerca de nous clients, obrint mercats a l'estranger. A banda clar, d'una capacitat més innata que formativa, les habilitats per anar a vendre i seduir els clients.

Ras i curt, un comercial internacional amb coneixements per buscar mercats però també per entendre la política comercial de la Unió Europea o dels Estats Units o les particularitats dels mercats asiàtics, o per saber pescar en la feixuga burocràcia dels ajuts europeus al sector. "Si no ho coneixes, perds la possibilitat d'optar a ajudes públiques i de fer xarxa amb altres empreses del sector. Les petites i mitjanes empreses solen desconèixer les polítiques de la Unió Europea en relació al sector", destaca la investigadora Teresa Torres-Coronas, del Departament de Gestió d'Empreses, que encapçala el projecte finançat pel programa Erasmus+ de la Comissió Europea.

Sorprenentment, hi ha línies d'ajudes públiques vinculades a Brusel·les que massa sovint queden vacants o amb una part de les partides pressupostàries en l'aire per falta de candidats, segons explica la professora. "Si les empreses tenen nocions sobre les polítiques comercials de la Unió Europea i els acords bilaterals poden aprofitar-les per a la seva pròpia estratègia", afegeix Torres-Coronas.

Europa i els països comunitaris miren constantment el sector agroalimentari, on s'hi juguen moltíssim la majoria de països productors. És el sector manufacturer més gran de la UE en termes d'ocupació i valor afegit.

Smart és una formació adreçada a un públic d'estudiants i professionals ampli, perquè adquireixin habilitats i tècniques de gestió, comercials i de relacions comercials per augmentar els volums de vendes de les pimes agroalimentàries. Es treballa, per exemple, en com millorar la gestió dels processos comercials; o en les competències multiculturals dels diferents mercats on anar a vendre, de vegades transcendents per tancar una venda al Japó, a Israel o als Estats Units. "Un procés de negociació amb un americà, un japonès o un alemany no té res a veure", alerta la professora de la URV.

La formació, pensada sobretot en professionals de la petita i mitjana empresa, neix com a resposta a una mancança. En l'actualitat no hi ha cap pla d'estudis a l'educació superior per dotar el personal i futurs treballadors de la indústria amb les competències per afrontar els reptes del mercat agroalimentari.

En un futur, la voluntat és que un programa formatiu com el d'Smart acabi formalitzant-se en uns estudis superiors. Mentrestant, però, la URV omple un forat i una necessitat de mercat, amb un curs que ja està obert i es pot consultar (smartproject.eu). La idea és que es vagi incorporant a dins dels estudis de Grau i màsters de la universitat.

Es plantegen nous reptes. La competència és cada cop més ferotge, en un escenari actual on la guerra de preus ja és una de les claus. Cal també posar-se les piles amb les noves tendències i estar a l'aguait dels canvis que es produeixen en els mercats, cada cop a més velocitat. "L'exportació és un dels pilars de la supervivència de la petita i mitjana empresa del sector agroalimentari. Cada crisi és una oportunitat si tens el professional adequat a la teva empresa", conclou Torres-Coronas (URV).

Fruit del treball de quatre universitats europees

El curs per crear un perfil d'expert en comerç internacional del sector agroalimentari ha estat elaborat pel professorat de quatre universitats. Sota la batuta de la URV, universitats d'Eslovènia, Itàlia i Polònia formen el consorci Smart. Són en total de 20 crèdits ECTS: un crèdit ECTS, el sistema europeu, equival a 25 hores de feina de l'estudiant. El curs ha estat provat per estudiants d'aquests quatre països i es desenvolupa al llarg de tres mòduls (vendes, gestió internacional i exportació i economia del sector agroalimentari). Es combinen metodologies d'aprenentatge a l'aula, jocs interactius i estudis de casos.

Notícies relacionades