Els reptes per a la sostenibilitat de l’economia catalana centren la Jornada dels Economistes 2022 de Tarragona

Un centenar d’economistes participen a un esdeveniment que ha reflexionat sobre el futur des d’una perspectiva econòmica, social i mediambiental

Redacció / Tarragona

Aquest vespre ha tingut lloc la 27a edició de la Jornada dels Economistes que organitza anualment la seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya a Tarragona, oberta a tothom i que enguany s'ha pogut seguir des d'El Seminari Centre Tarraconense i per streaming.

El president de la seu de Tarragona del Col·legi d'Economistes de Catalunya Miquel Àngel Fúster i l'economista i degà de la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat Rovira i Virgili Antonio Terceño han inaugurat la jornada que porta per lema "Els reptes per a la sostenibilitat de l'economia catalana". Miquel Àngel Fúster ha destacat que "l'objectiu de la jornada és abordar la sostenibilitat més enllà dels criteris ESG per fer que les decisions d'avui en diversos àmbits no hipotequin el futur de les següents generacions". En aquest sentit ha recordat que "el món es deu a si mateix 3,5 vegades el PIB". Antonio Terceño ha assegurat que "els Objectius de Desenvolupament Sostenible són encara molt desconeguts per a la població, especialment entre els joves" i ha subratllat la importància de "trobar indicadors per mesurar-los". També ha explicat que "Tarragona està força ben posicionada en el compliment dels ODS, però encara presenta un nivell mig-baix en 7 objectius com el de l'energia no contaminant".

Durant la seva intervenció, que portava per títol "Les finances públiques i la sostenibilitat", la secretària d'Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Marta Espasa, ha alertat de la necessitat d'emprendre accions que conscienciïn als ciutadans i les ciutadanes davant el repte que suposa el canvi climàtic "si no s'actua,+ els costos seran immensos, tant a nivell mediambiental com econòmic i social". En aquest sentit, ha recordat que el Govern català, exercint la seva responsabilitat mediambiental i fiscal, ha promogut un conjunt d'impostos "verds" amb l'objectiu de sensibilitzar els agents econòmics de la necessitat de canviar hàbits i conductes i incentivar pràctiques més respectuoses amb el medi ambient com, per exemple, l'impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica o l'impost sobre l'emissió d'òxids de nitrogen a l'atmosfera produïda per l'aviació comercial, entre d'altres. "Els tributs mediambientals tenen un cost polític, però en els moments actuals tots i cadascun dels governs han d'assumir-los, ja que està demostrat que són instruments eficaços i, a diferència de la regulació, permeten obtenir ingressos que poden finançar polítiques de despesa dirigida a prevenir i pal·liar els problemes mediambientals" ha conclòs.

El president del Port de Tarragona Josep Maria Cruset, en el seu últim acte públic,  s'ha centrat en el concepte de la sostenibilitat des de la perspectiva d'una infraestructura econòmica crítica pel territori i el transport marítim. Cruset ha explicat que el Port de Tarragona ha incorporat la vessant sostenible en cada decisió i en cada acció, per ser proactiu, per abocar-hi recursos econòmics, per fer una comunicació activa i per ser transparent en totes les activitats d'aquesta infraestructura portuària. En aquest sentit, l'encara President del Port de Tarragona ha explicat que l'Autoritat Portuària de Tarragona ha fet públic el seu compromís per "fer compatible competitivitat i sostenibilitat" mitjançant l'adopció d'un Pla de Sostenibilitat-Agenda 2030 amb més de 25 objectius i 80 accions per assolir una descarbonització quasi total l'any 2030. Cruset ha afegit que el Port de Tarragona també ha inclòs la sostenibilitat com un factor inherent en totes les inversions estratègiques, com la Zona d'Activitats Logístiques (amb un urbanisme mediambientalment eficient), la recuperació de 37 hectàrees d'espai natural costaner inclòs a la Xarxa Natura 2000 o la potenciació del transport per ferrocarril. Per a Cruset, aquest canvi d'actitud i de pas a l'acció és essencial que es doni en cada sector d'activitat econòmica del país, tant en clau de competitivitat i de prosperitat com en clau de lluita contra el canvi climàtic.

El president de l'Associació d'Empreses Químiques de Tarragona (AEQT) Ignasi Cañagueral ha parlat de les polítiques de sostenibilitat de la indústria tarragonina, recordant que "el sector petroquímic de Tarragona és el principal pol químic del sud d'Europa i motor econòmic del territori". A més, ha posat en relleu que la indústria química de Tarragona és "referent dins del sector a nivell mundial per la seva capacitat d'impulsar projectes i infraestructures conjuntes com els Parcs Químics de Seguretat, el rack de canonades o les plantes de tractament i regeneració d'aigües". També ha posat en valor "els resultats en seguretat de la indústria tarragonina, que el converteixen en un dels sectors més segurs de l'economia". En relació al medi ambient, Cañagueral ha destacat que "les dades mostren una millora continuada en les darreres dècades" i ha explicat que "el sector continua impulsant projectes per aprofundir cada vegada més en aquesta millora". En aquest sentit, ha subratllat que "la seguretat i la sostenibilitat són els dos pilars fonamentals del Pla Estratègic de l'AEQT". Finalment, Cañagueral ha repassat els reptes i projectes de futur, encapçalats per "la transició energètica, amb el paper rellevant que hi ha de jugar l'hidrogen i l'energia renovable, així com l'economia circular". Alhora, però, ha alertat d'algunes amenaces que poden posar en risc la competitivitat i la capacitat d'atreure inversions, com ara "determinades regulacions diferencials respecte de la resta d'Europa, la manca d'algunes infraestructures o els costos elevats de l'energia".

Finalment, el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) Carles Puig de Travy ha tancat la jornada destacant la importància de l'economia tarragonina i demanant "més i millor infraestructures". Puig de Travy ha apuntat que "malgrat la situació d'incertesa que estem vivint, les perspectives econòmiques no són tan dolentes i per primera vegada Espanya està en el costat bo d'una crisi, lluny del conflicte d'Ucraïna i sortint bé de la crisi pandèmica". El degà del CEC també ha afirmat que "necessitem que la Generalitat tingui nous pressupostos".

Premis dels Economistes 2022 de Tarragona

Després de la jornada té lloc el Sopar dels Economistes 2022 a Tarragona, en el marc del qual es lliuren diverses distincions. El Premi de Reconeixement a l'Economista d'Empresa 2022 és per a Jordi Domingo Ferré pels mèrits demostrats al llarg de la seva trajectòria en el món de l'empresa, sobretot vinculada al sector petroquímic. El Premi de Reconeixement al Despatx Professional 2022 a Tarragona és per a Josep Roig Aymamí SL per distingir la figura del seu fundador i actual líder. El Premi a la trajectòria personal i professional és per a Joan Bosch del restaurant Can Bosch de Cambrils, amb estrella Michelin, per ser una persona treballadora i autodidacta que ha convertit el seu restaurant en un referent. També es lliura el Premi de Reconeixement al Millor Currículum Universitari a Andreu Michael Neumann Calafell de la Universitat Rovira i Virgili, així com insígnies commemoratives als col·legiats/des amb 25 i 50 anys de col·legiació.

Notícies relacionades