La Costa Daurada registra un 6% menys de pernoctacions que el 2019 fins el mes d’octubre

A les Terres de l’Ebre, l’índex ha crescut un 20% durant el mateix període

Redacció / Tortosa

Les Terres de l'Ebre han registrat un 20% més d'estades en allotjaments turístics fins al mes d'octubre en comparació a l'any 2019, segons s'ha explicat aquest dijous en el marc de la 30a Nit del Turisme de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre, que s'ha celebrat a Tortosa. Segons el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, en concret hi ha hagut 1.456.138 estades. L'ocupació ha crescut un 8% i s'ha situat en e 46,3%. Pel que fa a la Costa Daurada, s'han registrat 17.575.583 pernoctacions fins a l'octubre i l'ocupació ha estat del 54,1%, un 6% i un 3% menys que en el mateix període del 2019.

La presidenta del Patronat de Turisme, Meritxell Roigé, ha destacat "el retorn del turisme internacional", que al seu parer ha passat en gran manera per l'activitat a l'aeroport de Reus. Fins a l'octubre, 909.506 usuaris han passat per la infraestructura aeroportuària, dada que suposa la recuperació del 87,5% de passatgers en relació al mateix període del 2019.

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha mostrat el seu optimisme per les dades. "Seguim treballant per consolidar i millorar aquests bons resultats i, per això, hem reforçat la cerca d'estratègies que suposin un impacte decisiu i perllongat en el temps sobre les infraestructures i els recursos turístics". I ha afegit que "continuarem treballant per assolir un model turístic sostenible per a la societat d'acollida, un model que generi prosperitat i contribueixi a augmentar la qualitat de vida de la ciutadania".

A la Costa Daurada, el principal mercat emissor internacional és el francès, amb el 12,6% dels visitants, seguit del britànic (10,1%), l'irlandès (5,3%), el procedent dels Països Baixos (5,1%) i l'alemany (3,5%). Els mercats espanyol i català representen el 56% dels visitants a la Costa Daurada i el 78,3% a les Terres de l'Ebre.

La gran nit del sector

La Nit del Turisme de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre ha tornat a aplegar aquest al vespre representats d'ens públics i privats turístics de la demarcació durant un acte que, per primer cop, s'ha celebrat a les Terres de l'Ebre. La Diputació de Tarragona, a través del seu Patronat de Turisme, ha organitzat la 30a edició d'aquest esdeveniment de referència que torna al seu format habitual. L'esdeveniment s'ha celebrat a Tortosa i ha estat marcat per les xifres que confirmen el retorn del mercat internacional a les destinacions i la recuperació de visitants respecte el 2019. L'acte ha comptat amb la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; la presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació, Meritxell Roigé, i la directora general de Turisme de la Generalitat, Marta Domènech.

Premis 'Costa Daurada' i 'Jordi Cartanyà'

Un any més, el reconeixement al sector ha centrat el desenvolupament de la Nit del Turisme. El Patronat de Turisme de la Diputació ha lliurat el guardó Costa Daurada i Terres de l'Ebre a l'organització sense ànim de lucre Green Destinations, que aplega experts i ambaixadors de destinacions turístiques amb l'objectiu de millorar la sostenibilitat, la visibilitat i la qualitat de l'experiència turística a les destinacions. Treballa a 80 països i dona suport a una gran comunitat de gestors de destinacions locals, regionals i nacionals. Des del 2016, Green Destinations inclou les Terres de l'Ebre dins del seu prestigiós llistat Top 100 Green Destinations, les 100 destinacions més sostenibles a nivell mundial.

D'altra banda, el Premi Jordi Cartanyà 2022, amb una dotació total de 30.000€, ha distingit 6 iniciatives empresarials de la demarcació amb 5.000€ cadascuna.  En la categoria 'Millor proposta innovadora i creativa que contribueixi a un desenvolupament turístic sostenible' s'ha premiat l'Hotel Blaumar de Salou, per la seva trajectòria en la gestió sostenible d'un allotjament de litoral, i Plàncton Divulgació i Serveis Marins de l'Ametlla de Mar, per un escape room sota el mar pioner al món que permet descobrir el fons marí i la cura del medi natural.

Pel que fa a la categoria de 'Millor proposta de solucions tecnològiques per a la comercialització turística', el premiat ha estat Lafou Celler de Batea. En aquest cas, s'ha reconegut la seva experiència enoturística innovadora destinada al segment familiar i que proposa un joc interactiu de recerca de pistes que afavoreix la visita dels recursos patrimonials de l'entorn amb l'ús de suports online i codis QR. També en aquesta categoria ha estat premiada Magnore de Tarragona per la creació d'itineraris turístics gamificats i/o guiats a través d'una plataforma web.

Per últim, com a 'Millor creació de nous productes de turisme experiencial, s'ha guardonat Xalets de Prades, una empresa d'allotjaments rurals que es complementa amb instal·lacions i activitats turístiques experiencials relacionades amb la natura i el món rural sostenibles, ecològiques i integrades a l'oferta del seu entorn. També s'ha atorgat aquest premi a Xocolates Creo de Tortosa, una empresa que proposa un recorregut guiat per l'única fàbrica tradicional de xocolata activa a les Terres de l'Ebre, una activitat que posa en valor el patrimoni industrial, el llegat i l'arxiu històric documental.

Notícies relacionades