La URV puja al núvol europeu de l’anàlisi massiu de dades

Tarragona es posiciona internacionalment i aprofita l’eclosió global de la computació al ‘cloud’ i la intel·ligència artificial aplicada al ‘big data’

El professor Pedro García Lòpez al costat d’alguns dels investigadors del seu equip a la URV.
Esteve Giralt / Tarragona

La Unió Europea segueix amb més interès que mai la potencialitat descomunal de tot el que envolta el cloud, amb l'anàlisi massiu de dades gràcies a la intel·ligència artificial. Una de les portes d'entrada, la computació informàtica de dades al núvol, l'anomenat 'cloud computing'. Un ventall quasi infinit d'aplicacions en sectors tant diversos com la salut, el turisme o l'automoció. Noves oportunitats s'obren gràcies a la gestió cada cop més ràpida i eficaç d'una quantitat quasi infinita de dades i informació. La Universitat Rovira i Virgili (URV) ha aconseguit posicionar-se a nivell europeu com a referent en la investigació.

Com a mostra, quatre projectes internacionals amb la participació dels professors i investigadors de la URV, que coordina a escala europea tres d'aquests projectes. El grup de recerca Cloudlab (Cloud and Distributed Systems Lab) del departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques, amb el professor Pedro García López al capdavant, està implicat en quatre projectes que sumen un pressupost de 13,6 milions, amb més de dos milions destinats a la URV.

La tria de la universitat tarragonina per prendre part en programes per desenvolupar el cloud computing s'ha traduït en la concessió d'ajuts milionaris per a poder tirar endavant els projectes d'investigació. Les xifres impressionen. No és fruit de cap casualitat ni una flor que hagi aparegut de cop. La URV fa anys que treballa per posicionar-se en la investigació en una fase avançada del big data, de la computació al núvol amb una peça clau per processar i treure profit de tantes dades, la intel·ligència artificial (IA).

Brussel·les vol coneixement transferit de la universitat al món de l'empresa, en el competit mercat del 'cloud computing'

"Diuen que les dades són el petroli del segle XXI", constata Pedro García López, investigador del departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques, amb prestigi internacional. Ell és l'ànima de tot el que està passant a la URV al voltant del núvol i la intel·ligència artificial aplicada. Els projectes giren al seu voltant. Format en part als Estats Units, ha estat peça clau per posicionar Tarragona a l'elit europea d'un camp en ple desenvolupament.

Tant el sector privat com el públic estan abocant diners i concentrant esforços a escala planetària per veure qui és capaç de liderar el cloud computing. Europa està fent una aposta decidida per competir a escala global. La URV s'ha situat al mapa europeu i això explica que ara mateix tres projectes internacionals diferents s'estiguin coordinant des de Tarragona. La Comissió Europea ha confiat en Tarragona a través del programa Horizon Europe.

Els quatre projectes, tres coordinats des de Tarragona, sumen un pressupost de 13,6 milions, amb més de dos milions destinats a la URV

"Mai ens havia passat, el grup està desbordat", destaca García López. Brussel·les vol que siguin els investigadors europeus i les seves aliances, amb centres de recerca i empreses, els qui ho liderin. Amb projectes transferits al món de l'empresa, per no quedar enrere en el competit mercat de l'anàlisi massiu de les dades.

Si Europa pot ser líder en aquest camp, la gestió de les dades i l'aprofitament serà cada cop més transcendent en molts àmbits. Hi ha molt camp per córrer. En la salut, com s'ha vist al la pandèmia, però també en turisme, on s'analitzen milions de desplaçaments, o automoció, en el desenvolupament de la complexa conducció autònoma.

Projectes a la salut, el turisme o l'automoció amb impacte global

La URV treballa en concret en el que s'ha batejat com el Cloudstars, una xarxa de mobilitat entre 15 universitats europees i tres centres de recerca d'IBM que s'està treballant a centres de recerca de Nova York, Zurich i Israel. Ja es va fer el kick-off Meeting, una primera trobada entre tots els col·laboradors a escala internacional, aquest gener. La URV coordina el projecte.

El Neardata i el Cloudskin han fet també els seus kick-off, la primera setmana de febrer, al campus de la URV perquè estan coordinats des de Tarragona. El Cloudskin és un projecte "sobre virtualització adaptativa als límits del núvol", mentre que el Neardata té com a objectiu "dissenyar una plataforma per apropar les dades extremes, és a dir, permetre'n l'anàlisi i el processament sense necessitat de dominar els llenguatges de programació".

El quart projecte és l'Extract, un programari d'extracció també de dades extremes. En aquest cas, la URV hi participa com a col·laborador, aportant l'experiència acumulada d'una especialització que va més enllà del big data; fa referència a la gran quantitat i complexitat de les dades que es van acumulant contínuament a Internet, cosa que obliga a buscar noves eines per gestionar-les. El professor Pedro García López participa en un altre projecte però només com a partner, al Barcelona Supercomputing Center, que és qui el coordina.

Ara el grup del professor Pedro García començarà, a més a més, amb un projecte inclòs als fons Next Generation (2,5 milions), impulsat pel Govern espanyol, on s'hauran de subcontractar empreses a banda de la feina de la URV. A l'horitzó, altres projectes que no es poden encara avançar però ja estan madurs. Un no parar.

Notícies relacionades