Finalitzen les obres del vial perimetral de la ZAL del port de Tarragona

L'actuació, amb un pressupost de 3,3 MEUR, s'ha executat en 15 mesos

Redacció / Tarragona

El port de Tarragona ha acabat les obres del vial perimetral de la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL). L'actuació va començar l'octubre de l'any 2021 i s'ha executat durant quinze mesos. Els treballs ha tingut un cost de 3.337.868,96?euros (sense IVA) i han consistit en 1.300 metres de carretera, quatre carrils, dos per sentit, amb dues rotondes intermèdies. Es tracta del primer dels tres projectes d'accessos que connectaran la ZAL a les carreteres de l'entorn. "És un gran impuls per al desenvolupament d'aquesta nova zona d'activitats portuàries", ha afirmat el president del port Saül Garreta.

La ZAL és un espai d'un milió de metres quadrats i de 250.000 metres quadrats de sostre disponible per acollir inversions empresarials d'alt valor afegit. Ara mateix, s'estan ultimant els treballs finals de les obres del vial perimetral i s'està a l'espera dels tràmits administratius per recepcionar-les. A banda, el port continua amb tres projectes d'obres més. La primera d'elles, és la nova rotonda, que se situarà en l'encreuament entre la C-31B, la TV-3146 i el nou accés a la ZAL. D'aquesta manera, es facilitarà l'entrada de tota mena de vehicles, especialment camions, cap a les empreses logístiques que en un futur s'implantaran en la zona.

L'actuació en aquest encreuament de carreteres connectarà amb el vial perimetral de la ZAL. La Generalitat de Catalunya serà l'encarregada de licitar, adjudicar i executar els treballs, els quals es preveuen que s'executin durant l'últim quadrimestre de l'any. La intervenció tindrà una inversió de 3,4 milions d'euros, que finançarà íntegrament el Port de Tarragona.

Pel que fa a la segona actuació en marxa, es tracta del pas inferior sota la C-31b -la carretera que uneix Tarragona i Salou. És el projecte d'accessos que té per finalitat continuar el vial que ara s'ha finalitzat i que permetrà connectar la ZAL amb el vial de vehicles pesants que dona accés a l'A-7 (vial dels Prats). L'obra s'ha adjudicat a les empreses Lantania, S.A.U i Roma Infraestructures i Serveis, S.A.U per un import de 5.258.338 euros (abans d'impostos). Els primers treballs començaran el pròxim març i s'allargaran uns dotze mesos.

El port tarragoní també treballa en el desviament del canal de drenatge de les aigües pluvials de Vila-seca i de les carreteres A-7, C-31b i TV-3146, el qual està situat a l'espai portuari destinat a acollir la Zona d'Activitat Logístiques. El projecte té un termini d'execució de vuit mesos i es preveu que estigui enllestit abans de l'estiu. Disposa d'un pressupost de més d'1,2 milions d'euros. Actualment, aquest canal transcorre pel mig dels terrenys que es rehabilitaran mitjançant el projecte de restauració i ordenació dels Prats d'Albinyana, integrats dins de la Xarxa Natura 2000. Per això, s'ha de desviar per tal evitar que passi pel mig d'aquesta zona natural.

El vial en xifres

Durant el procés de construcció d'aquest vial s'han mogut 18.500 metres cúbics de terres i s'hi ha col·locat 30.000 metres cúbics de terraplè per guanyar cota. També s'han posat tres capes d'asfalt que sumen 12.000 tones. Pel que fa a mesures mediambientals, l'Autoritat Portuària de Tarragona ha instal·lat més de 60 fanals amb tecnologia led que ajudaran a l'estalvi energètic. També ha sembrat 5.500 metres quadrats d'hidrosembra als talussos.

El desenvolupament de la ZAL del port preveu la urbanització d'aproximadament 915.000 metres quadrats. A més, suposarà la creació de més de 4.200 llocs de treball directes i indirectes i implicarà un increment del 20% de l'espai portuari per a les activitats logístiques de la infraestructura. Segons l'Autoritat Portuària, s'espera un impacte positiu en el tràfic marítim xifrat en un increment d'entre 2,7 i 4,6 milions de tones més a l'any.

Notícies relacionades