Tarragona Creix presenta la seva campanya ‘Stop Decadència Tgn’

La nova associació, sense colors polítics, s’obre a ciutadans i institucions per abandonar una inèrcia d’abúlia i resignació

Redacció / Tarragona

L'Associació Tarragona Creix s'ha presentat públicament aquest matí com una plataforma oberta a tots els ciutadans i institucions de Tarragona preocupades per la decadència de la ciutat. El portaveu de l'associació, Jaume Climent, ha explicat que Tarragona Creix "és iniciativa una política, en el sentit que afecta la nostra comunitat ciutadana i la vida pública, però no partidista; no té res a veure amb les meves reencarnacions anteriors al PP o Cs, més enllà de la meva preocupació per Tarragona".

TGN Creix, que neix amb les primeres adhesions de la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA), l'Associació de comerciants Via T i la Cambra de la Propietat Urbana, aspira a "sacsejar la ciutat i a despertar-la de la seva letargia". "Volem alertar sobre el trist procés de decadència que assola la ciutat i convocar ciutadans i institucions que comparteixin aquesta apreciació a abandonar aquesta inèrcia d'abúlia i claudicació; si les alertes tenen diversos colors, aquesta és de color Vermell", ha expressat el portaveu.

Jaume Climent, acompanyat pel president de la Via T, Salva Minguella, ha presentat també la campanya i la web 'Stop Decadència Tgna' (stopdecadenciatgn.com), una aposta pel desenvolupament econòmic de Tarragona, amb el disseny del seu futur i la planificació de la seva expansió com el producte d'un acord ampli entre les forces polítiques i la societat civil. "Volem, des del punt de vista dels partits polítics, que es pronunciïn, opinin i desplacin la decadència de la ciutat dels marges al centre del debat".

"No es tracta d'identificar l'inici del procés amb un equip de Govern municipal o un altre, perquè la veritat és que aquesta lamentable deriva cap a la intranscendència va començar probablement fa més d'una dècada. En canvi, es tracta d'elaborar un diagnòstic compartit, que integri tots els matisos i ideologies, i d'esperonar la societat perquè prengui consciència que així no anem bé".

"Des del canvi de Govern no hem vist ni l'esborrany del Pla Estratègic que es va començar a treballar amb Elvira Vidal; aquesta manera de treballar és desesperant, i en cada canvi polític passa el mateix; cal un consens ampli i avançar des de la col·laboració público-privada en aspectes com l'aparcament o la il·luminació i la conversió en zona de vianants dels carrers principals", ha assenyalat Minguella.

Sense capitalitat

Segons la seva perspectiva, "Tarragona és incapaç d'exercir la capitalitat efectiva en cap àmbit que no sigui l'administratiu". "Si les dones facturen, com diu Shakira; les ciutats, competeixen... Les metròpolis sempre han competit entre si, i més encara a l'era de la digitalització... Tarragona perd des de ja fa massa temporades amb Reus, i el problema, no només és que ens hi hàgim acostumat, sinó que comencem a perdre partits contra Salou, La Secuita o Vila-seca, ciutats -dit sigui amb tot el respecte i amb el 'fair play' del derrotat- d'una altra divisió".

Així, el comerç pateix, els problemes de convivència augmenten, el centre s'ensorra, els locals es buiden, no venen inversors, no es persegueix atreure el turisme ni el teletreball. Els comerços tanquen o se'n van. En aquest sentit, el president de Via T ha reclamat un pla comercial per a la ciutat que transcendeixi la temporalitat d'una breu legislatura: "Si afegim a la preocupant manca de creixement, la impossibilitat d'arribar a consensos, anem malament", ha reflexionat, "ja que el petit comerç, l'ocupació i la prosperitat de la ciutat se'n ressenten".

Solucions: consens i creixement

Tarragona Creix defensa dos antídots per començar a revertir el camí de Tarragona. El primer, ja explicat, el consens polític i ciutadà, la informació i la participació en el debat d'idees. El segon, el creixement: "Volem una ciutat que creixi: en dinamisme, en comerç, en ocupació, en turisme i també en habitatge, per això ens anomenem Tarragona Creix", ha subratllat Climent.

"La manca de criteri i el seguidisme a Barcelona -ha analitzat- està fent-nos molt de mal. Tant, que anem de cap a convertir-nos en una més de les seves ciutats dormitori, i aviat tindrem un alberg problemàtic que no volen allà... Barcelona és una gran capital i ho continuarà sent després de la seva tolerància amb el comerç il·legal i la convivència amb l'incivisme, el menudeig de droga i l'okupació, i sobretot, després d'una apologia equivocada del decreixement que una petita capital de província com la nostra no es pot permetre".

Aposta per un acord ampli sobre el Pla d'Ordenació Urbana (POUM) com eina clau pel creixement econòmic

Amb respecte al creixement, Tarragona té avui 134.000 habitants, davant dels més de 140.000 del 2010. Ja no és la segona capital de Catalunya, ja que ha estat superada per Lleida. "Tots veiem com la joventut de Tarragona escull municipis veïns per viure-hi; ni tan sols 30.000 immigrants nascuts a altres països (que no eren aquí als 90) i els seus fills catalans (més d'un terç dels naixements) han compensat aquesta bretxa de població.

Un Pla d'Ordenació Urbana molt dolent: ni consens, ni creixement

Tarragona Creix considera que el POUM és la peça clau per al desenvolupament de Tarragona, i que lluny de ser un revulsiu per canviar allò que va malament a la ciutat, ho cronifica, agreuja i projecta en el temps. "El POUM és dolent, molt dolent, amb un màxim de 14.000 llars noves, que són falses perquè ocupen en uns casos habitatges impromovibles (3.000), i en altres habitatges a llocs on no sabem si la gent voldrà viure i sempre habitatges que depenen d'un complex alliberament de terra", ha valorat Jaime Climent.

Notícies relacionades