Repsol i l’ACA seguiran col·laborant per protegir el riu Gaià

El conveni preveu accions per mantenir els cabals ecològics i recuperar els ecosistemes fluvials de l’entorn

La recuperació del riu Gaià i el seu entorn és un dels grans projectes de responsabilitat social corporativa de l’empresa Repsol al territori.
Redacció / La Riera de Gaià

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'empresa Repsol han dut a terme la reunió anual amb entitats i ajuntaments per fer balanç de l'acord per a l'alliberament de cabals ecològics al tram baix del riu Gaià, una trobada que va fer-se a la Riera de Gaià (Tarragonès). Després d'un any amb molt poques pluges a la conca, s'ha informat del balanç de l'any hidrològic 2015-2016, en el que s'ha alliberat com a cabal ambiental el 16% de l'aportació d'aigua que va entrar a l'embassament del Catllar des d'octubre de 2015 a setembre de 2016 (uns 0,7 hm3 d'aigua). En aquest període s'han alliberat cabals ambientals un 39% del temps (144 dies de 365). L'escassa entrada d'aigua a l'embassament no ha permès, no obstant, alliberar cabal generador (el darrer alliberament d'un cabal elevat va ser el novembre de 2015).

L’ACA analitzarà l’estat geomorfològic del riu Gaià amb el suport d’un projecte europeu

Tant l'ACA com REPSOL continuen amb l'acord i l'alliberament de cabals ecològics i cabals generadors o crescudes controlades quan sigui possible, deixant clar que aquestes mesures s'adoptarien "amb totes les precaucions necessàries i avisant a tots els municipis aigua avall".

L'ACA va anunciar també que portarà a terme, amb el suport del projecte europeu (SMIRES Cost Action) una anàlisi de l'estat geomorfològic del riu des de l'embassament del Catllar fins al mar, per tal de tenir una valoració de l’hàbitat fluvial que permet mantenir els cabals ecològics alliberats. Els estudis es faran abans de finals de juny.

Notícies relacionades