Tarragona i Reus s'alien per exigir les necessitats ferroviàries a Foment

Els dos alcaldes, Josep Fèlix Ballesteros i Carles Pellicer, escenifiquen la unió amb la signatura d'un acord bilateral

El dos alcaldes han signat avui l'acord per exigir millores a Foment. FOTO: CEDIDA.
Redacció / La Canonja

Tarragona i Reus han decidit aliar-se per exigir de bracet el llistat de necessitats ferroviàries pendents davant del Ministeri de Foment. Josep Fèlix Ballesteros i Carles Pellicer han reconegut que cal enterrar diferències i remar en la mateixa direcció, tal com se'ls ha demanat sovint des del teixit econòmic i social. Les dues ciutats han volgut escenificar aquest dimecres la unió amb la signatura d'un acord bilateral, amb nou punts que els alcaldes ja avisen que no són propostes, sinó exigències.

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, han signat aquest dimecres, 11 d'abril, un acord històric per a l'impuls ferroviari del territori. "Tenim un acord en matèria ferroviària que és el resultat de molta feina prèvia i que parteix del realisme actual", ha explicat l'alcalde Ballesteros. I ha remarcat: "La societat civil ens interpel·lava a tenir objectius compartits i un model consensuat i aquest acord bilateral n'és el resultat. Tarragona i Reus ens hem posat d'acord". Ballesteros ha reconegut sentir-se "molt satisfet. Estem molt contents per signar aquest acord. Avui és l'inici d'un nou temps amb un gran consens en matèria ferroviària".

Per la seva part, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha subratllat que el document signat avui a La Boella és fruit "del treball intens i després de veure les necessitats i consensuar uns objectius, que no són altres que donar servei a tot allò que la ciutadania reclama. D'aquí la importància d'aquest front comú entre Reus-Tarragona, Tarragona- Reus". I ha afegit: "Signem un acord que posa en valor el convenciment de que vivim en una realitat metropolitana. Per primera vegada en molt de temps, Reus i Tarragona demanem junts un mateix mapa ferroviari".Aquest acord bilateral entre les dues ciutats més importants del territori inclou nou punts i s'ha signat a La Boella. Els acords, en paraules dels dos alcaldes, es plantejaran com una exigència al Govern de Madrid.

Malgrat negar que sigui un document de màxims, les dues ciutats mantenen les seves pretensions ancestrals, com disposar d'una estació intermodal tant a Tarragona com a Reus, a més de fer tres estacions noves més. A la vegada, dibuixa el futur tramvia fins al Baix Penedès. Els alcaldes han ironitzat sobre la incredulitat que els genera el tercer fil i diuen que la prioritat és la millora de les connexions amb Barcelona i, sobretot, l'alternativa de mercaderies per la línia interior Reus-Roda.

Els 9 punts de document

1) Demanar al Ministeri de Foment la millora de la connexió entre les ciutats de Reus, Tarragona i Barcelona amb combois directes Reus-Tarragona-Barcelona.

2) Demanar al Ministeri de Foment la millora de la connexió entre les ciutats de Reus, Tarragona i Barcelona a través de la connexió provisional, a curt termini, entre la xarxa tradicional i la d'alta velocitat.

3) Demanar al Ministeri de Foment l'estudi informatiu i la concreció de la millora de la connectivitat entre les ciutats de Reus, Tarragona i Barcelona a través de la connexió, a mitjà termini, entre la xarxa tradicional i la d'alta velocitat al Gaià (Tarragonès), mitjançant el Bypass previst al Pla Parcial Territorial del Camp de Tarragona

4) Demanar al Ministeri de Foment l'estudi informatiu i la concreció de la variant de mercaderies a partir de la línia Reus-Roda que permeti, a mitjà termini, que la via de la costa sigui utilitzada només per a trens de passatgers i evitar que les mercaderies de tota mena travessin zones urbanes.

5) Demanar al Ministeri de Foment que mantingui el seu compromís amb l'Estació d'Alta Velocitat de l'aeroport de Reus, en igualtat de condicions amb allò anunciat per a l'aeroport de Girona, per garantir la intermodalitat.

6) Demanar al Ministeri de Foment que mantingui el seu compromís amb l'Estació urbana al centre de Tarragona pel que fa al nombre de serveis, connectivitat, intermodalitat i accés a les altes prestacions.

7) Demanar al Ministeri de Foment que liciti i executi la construcció de l'estació Reus Sud - Bellissens que doti Reus d'una segona estació de tren al sud de la ciutat.

8) Demanar al Ministeri de Foment que estudiï la construcció de dues estacions urbanes més a Tarragona, una a la zona de Llevant i l'altra a Ponent.

9) Treballarem conjuntament per fer realitat el tramvia que relligui les nostres ciutats amb Cambrils, Salou, Vila-seca i fins el Baix Penedès, d'acord amb l'administració competent.

Notícies relacionades