Front comú d’ajuntaments i Generalitat pel transport ferroviari al Camp de Tarragona

L’acord preveu impulsar un tramvia entre Cambrils i Tarragona aprofitant el desmantellament de vies que suposa l’entrada en funcionament del Corredor Mediterrani

Els alcaldes amb Ricard Font, secretari d'infraestructures i de mobilitat de la Generalitat.
Redacció / Tarragona

Els alcaldes de Tarragona, Reus, Salou, Cambrils i Vila-seca i el secretari de transports de la Generalitat, Ricard Font, han escenificat avui l'acord pel nou model de transport ferroviari al Camp de Tarragona. El pacte pretén esmenar els dèficits històrics en mobilitat ferroviària a la zona i posar fil a l'agulla per compensar la pèrdua d'opcions que suposarà l'entrada en funcionament del nou traçat del Corredor Mediterrani, prevista pel segon semestre d'aquest 2018, en el tram entre Cambrils i Tarragona.

L'acord territorial dels cinc municipis passa per dues propostes bàsiques. La primera, i més immediata, és la millora de les connexions amb Barcelona, amb la incorporació de nous serveis un cop es posi en marxa la variant entre Vandellòs i Vila-seca -el temps de viatge es reduirà a menys d'una hora. El desmantellament de la via de la costa en el tram des de Mont-roig a Salou és l'altra prioritat bàsica de l'acord, presentat aquest dijous, i que també recull una nova connexió al nord de Tarragona, pressupostada en 150 milions d'euros, la connexió de Vila-seca a Perafort, noves estacions ferroviàries i el projecte del tren-tramvia.

L'objectiu d'aquesta entesa territorial, que parteix de "trobades silencioses" amb la Generalitat des del 2015, és llançar un missatge únic a Foment, al qual se li donarà compte d'aquest acord. "Es tracta de no tenir mirada de campanar, sense renunciar a allò que és fonamental en cadascuna de les nostres ciutats", ha dit l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros.

Els cinc ajuntaments i el Departament de Territori i Sostenibilitat han pactat les prioritats del territori, com l'execució de les obres ja contractades de l'estació intermodal al sud de l'aeroport de Reus. La nova connexió Vila-seca-Perafort amb la línia d'alta velocitat i l'entrada en servei de la doble via ferroviària entre Vandellòs i Vila-seca permetrà millorar els serveis actuals.

També s'ha acordat impulsar, a mig termini, una nova connexió ferroviària al nord de Tarragona, que aprofitarà l'alta velocitat i permetrà connectar amb Barcelona en 40 minuts. "Hem intentat tenir una visió de l'usuari", ha explicat el secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, que ha assistit a la presentació del denominat 'Pacte per infraestructures'. 

Per a Font, és "la millor de les alternatives". No inclou calendaris ni pressupost, però es basa en unes reivindicacions històriques al Camp, on s'estima que hi ha uns cinc milions d'usuaris del tren, que inicialment s'havien xifrat en 600 milions d'euros. "És un acord històric, però també necessari", ha exposat l'alcalde de Reus. "I no és una carta als Reis Mags", ha afegit el de Tarragona.

Un altre element clau, llargament reivindicat pel territori, és el desmantellament i integració urbana de les vies, que ha d'executar Adif en compliment de la declaració d'impacte ambiental i la implantació del futur tren-tram -antigament TramCamp. El tramvia es planteja amb una quinzena de parades i noves connexions amb el Vendrell i tot el Baix Penedès. 
 

Noves connexions per a les mercaderies

L'acord també contempla les prioritats per al transport ferroviari de mercaderies, amb especial atenció a les zones industrials de les nostres comarques i el Port de Tarragona. En aquest sentit, preveu una xarxa de connexions en ample internacional (Castelló-Nus de Vila-seca, Nus de Vila-seca-Reus, Nus de Vila-seca-Castellbisbal i Reus-Polígon Nord), així com la planificació i programació d'una variant interior de mercaderies aprofitant trams de la línia Reus-Roda, juntament amb les variants de Roda, Reus i Vila-seca, i el nou accés al port.

Notícies relacionades