Avgvstvs Fòrvum apunta al mercat domèstic

El celler del Vendrell exporta un 85% dels seus vinagres a l’estranger, però amb la recuperació veu camp per recórrer al sector gourmet

Albert Roca, "Mr. Fòrum", ha portat els seus vinagres gourmet per tot el món. FOTO: XAVI JURÍO.
Oriol Margalef / El Vendrell

Cellers Avgvstvs Fòrvm, petita empresa familiar del Vendrell, s'ha fixat com a objectiu intensificar la presència dels vinagres gourmet al mercat espanyol després d'assolir un notable èxit a la internacionalització. El creixement de l'economia estatal obre noves oportunitats al sector de productes gourmet, productes d'alta qualitat que els últims anys han assolit una massa crítica de clients superior a l'estranger que en proximitat. L'exportació de productes ratlla actualment el 65% de les vendes, i la firma familiar vol equilibrar l'origen dels ingressos.

"Volem mantenir el nivell de diversificació de clients, però ens resultarà més barat col·locar el nostre producte a Espanya. Creiem que ara es dóna el context adequat i treballarem en aquesta direcció", explica Roca. L'any passat, el 85% de les 260.000 ampolles de vinagre que es van produir al Vendrell es van vendre a l'estranger. De les vendes al conjunt de l'estat espanyol, Catalunya representa un 85% del total.

Cellers Avgvstvs Fórum són vuit persones. L'Albert porta la direcció comercial. L'Oriol, el seu germà bessó, fa d'agricultor. I el cosí Enric és l'enòleg. I a pesar de navegar en un mercat dominat per grans corporacions, sobretot italianes, amb volums de treballadors i facturacions amb molts zeros, aquesta petita empresa del Vendrell ha estat capaç de tornar-se imprescindible al receptari d'alguns dels millors restaurants del món.

PRESCRIPTORS. Restauradors de gran prestigi com Ferran Adrià, Carme Ruscalleda o Roger Van Damme tenen receptes amb vinagres Fòrvm

"No podem competir en volum i preu amb els grans. Però sí que podem i sabem fer qualitat, imprescindible a la bona cuina", explica Albert Roca. El seu pare, Joan Roca, pagès avui jubilat, va posar en marxa l'empresa l'any 1990. En produir-se el relleu generacional, l'empresa va enfocar el negoci de forma gairebé total a l'exportació.

Aquesta aposta ha donat grans resultats a Austràlia, Nova Zelanda i Estats Units, avui els principals mercats del celler, però també a Bèlgica, Holanda i Gran Bretanya. Distribuidors i restauradors de gran prestigi internacional, com Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Simon Johnson o Roger Van Damme n'han fet servir a les seves creacions. A més, Cellers Avgvstvs Forum organitza activitats en escoles d'hostaleria, on es formen els millors cuiners del futur.

RÈCORD. El celler va assolir l'any passat una facturació rècord d'1,8 milions d'euros, un 7% més que l'exercici 2015

El celler, que l'any passat va assolir una facturació rècord d'1,8 milions d'euros -amb un 7% d'increment respecte el 2015-, elabora quatre monovarietals (Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot i Flavivs) que han estat acetificats i envellits molt lentament en botes de roure, seguint un mètode artesanal anomenat 'soleres'. Els vinagres suposen gairebé un 70% de les vendes. "És el nostre producte estrella. Ens serveix per trucar a la porta dels clients. Però també arrossega la venda de vins, el 30% restant", explica Albert Roca.

Austràlia és el principal mercat a l'estranger. I això que, sumant els costos de transport, una ampolleta d'un quart de litre de Forvm a Austràlia pot arribar a valdre 43 euros. Nova Zelanda, els Estats Units, Gran Bretanya, Suècia i Bèlgica són, després d'Austràlia, mercats consolidats i l'empresa seguirà treballant per mantenir el posicionament. L'auge de la dieta mediterrània ha contribuït al bon cartell dels vinagres Fòrvm, però també l'esforç de pedagogia i comunicació sobre la qualitat que fa de forma estratègica l'empresa.

EXCLUSIU. L'empresa ha iniciat una nova línia de microvinificacions, fins 2.000 ampolles de monovarietals autòctons del Penedès

D'acord amb l'aposta de diferenciació al mercat, l'empresa ha començat a produir petites sèries limitades -màxim 2.000 ampolles- de vins d'alta tipicitat, monovarietals de malvasia i xarel·lo, que són varietats pròpies del Penedès, vinificades amb molta tecnologia i qualitat. Són productes ariet, que donen visibilitat a la qualitat de Fòrvm més enllà dels vinagres.

"Ens ho demanaven els propis distribuïdors. No ens fan guanyar diners, però ens obren portes. L'aposta ha donat fruït, i ja estem pensant en ampliar el catàleg ", afirma Roca. En aquest sentit Avgvstvs Microvinificació Malvasia de Sitges 2015 va aconseguir l'any passat el Premi Vinari d'Or en la categoria blancs envellits en fusta. Com a novetat, tots els vins que surtin del celler durant el 2017 seran de producció ecològica.

Perfil propi

L'aposta de negoci internacional de la família Roca ha permès assolir als vinagres gourmet dels Cellers Avgvstvs Forvm un notable prestigi a Austràlia, Nova Zelanda i els Estats Units. Albert Roca, més conegut a les antípodes com "Mr. Fòrvm", s'ha fet un fart de viatjar pel món els últims anys. Tanmateix, amb l'economia espanyola en fase de recuperació, l'empresa considera que ha arribat el moment d'intensificar els esforços per millorar les vendes al mercat pròxim. I ho farà, explica el director comercial, buscant "la diferenciació en la qualitat": l'única forma possible en un mercat copat pel producte a baix preu.


 

Notícies relacionades