Les empreses especialitzades alerten de la proliferació de les plagues d’insectes durant l’estiu

ADEPAP, l’associació del sector, recomana la prevenció com a millor estratègia per evitar patir els efectes d’una plaga

Quim Sendra, president d’ADEPAT, durant la roda de premsa convocada per l’associació del sector del control de plagues. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

Les paneroles, el mosquit, la vespa asiàtica, la mosca negra i les xinxes són insectes que es poden convertir en plaga a Catalunya durant les properes setmanes. Des de l'Associació d'Empreses de Control de Plagues de Catalunya, ADEPAP, es recomana prendre mesures preventives i confiar en empreses professionals especialitzades per a combatre les plagues.

Pel que fa a les paneroles, les mesures preventives són principalment la neteja i el manteniment de tot el sistema de canonades i d'arquetes del clavegueram. Quim Sendra, president d'ADEPAP desaconsella l'ús d'insecticides domèstics, "ja que poden traslladar la plaga a altres llocs". Per això, "si algun particular descobreix una plaga de paneroles els recomanem recórrer a empreses especialitzades de control de plagues".

Des d'ADEPAP s'insisteix que, per a combatre les plagues, sempre és millor comptar amb els professionals, ja que "alguns insecticides domèstics mal usats poden arribar a ser un problema per a la salut de les persones, no sempre són efectius i acaben tenint un cost econòmic elevat". Per combatre el mosquit, insecte que causa grans molèsties a la població, són molt importants les campanyes de conscienciació que evitin la proliferació de llocs artificials propicis per a la posta d'ous i el desenvolupament de la fase larvària aquàtica.

Enguany, la climatologia dels darrers mesos ha propiciat un hàbitat favorable per a la cria de les larves dels mosquits. "L'aigua és vida i tots els essers vius en necessiten. Com més aigua, més vida", explica el president de l'ADEPAP, Quim Sendra. A més, la calor dels darrers dies crea les condicions idònies per al desenvolupament d'aquest insecte que ara troba les condicions "òptimes" per reproduir-se i per això "pot haver-hi una explosió més important del que és habitual", explica Sendra.

El mosquit que més es veu afavorit per aquesta situació és el comú, mentre que el tigre tindrà una presència similar a la d'altres anys perquè les condicions que necessita per a la seva reproducció són diferents, "petits basals, l'aigua que queda al fons de les torretes; no necessiten grans quantitats d'aigua". Sendra recorda, en qualsevol cas, que cal evitar les petites acumulacions d'aigua estancada per prevenir la proliferació dels mosquits.

El president d'ADEPAP, també demana una major implicació de l'administració per combatre la mosca negra, ja que les plagues es focalitzen en espais públics com rius, rieres, rierols... i sovint afecten a més d'un terme municipal. Les nevades de l'hivern i les pluges abundoses de la primavera han fet que molts rius i rierols, que a aquestes alçades de l'estiu solen assecar-se, tinguin encara força cabal d'aigua.

Notícies relacionades