4 alumnes de la URV participen als WONNOW STEM, que fomenten la relació de les dones amb els estudis tècnics

Els guardons de CaixaBank i Microsoft atorguen 10.000 euros a l’alumna amb millor expedient acadèmic i 10 beques que donen dret a un lloc de treball i un programa de ‘mentoring’ a l’entitat financera

Les alumnes de la URV seleccionades són estudiants de Química, Enginyeria Química i Enginyeria Informàtica.
Redacció / Tarragona

Un total de 4 alumnes de la Universitat Rovira i Virgili s'han presentat als Premis WONNOW STEM, una iniciativa que han llançat CaixaBank i Microsoft per premiar l'excel·lència femenina en carreres universitàries tècniques. Les alumnes tarragonines participants cursen estudis de Química, Enginyeria Informàtica i Enginyeria Química.

Al conjunt d'Espanya, 260 alumnes matriculades en l'últim curs de carreres STEM - Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques - de 59 universitats espanyoles han presentat candidatures. Els Premis WONNOW STEM aposten pel talent i pretenen impulsar la diversitat i la presència de dones en l'àmbit de la tecnologia i les ciències des de l'inici de la seva carrera professional.

Les 4 alumnes de la Universitat Rovira i Virgili opten a un guardó en metàl·lic que es lliurarà a l'alumna amb millors resultats acadèmics, que rebrà una dotació econòmica de 10.000 euros. D'altra banda, també es premiarà a unes altres 10 estudiants, que tindran accés a una beca remunerada per treballar a CaixaBank, entitat presidida per Jordi Gual i el conseller delegat de la qual és Gonzalo Gortázar. Se'ls farà un contracte de 6 mesos en format pràctiques amb possibilitat d'incorporació a l'empresa en finalitzar aquest termini. A més, també es beneficiaran d'un programa de mentoring impartit per Microsoft, que oferirà assessorament sobre aspectes relacionats amb el desenvolupament de la seva carrera professional en la indústria tecnològica. Les guardonades es donaran a conèixer al setembre. Per escollir a les premiades, a més del seu expedient acadèmic, es valorarà la seva experiència personal.

Amb la convocatòria d'aquests premis, CaixaBank i Microsoft guardonen l'excel·lència, tant acadèmica com personal, de dones estudiants de carreres tècniques, estudis que tenen un paper cada vegada més essencial en el desenvolupament de la nostra societat però on la presència femenina és reduïda. CaixaBank i Microsoft distingeixen el major talent, donant visibilitat a models de referència femenins en el sector STEM i fomentant la diversitat en la indústria tecnològica.

Impuls a la diversitat

Els valors de compromís social, igualtat i excel·lència, que comparteixen CaixaBank i Microsoft es reflecteixen en aquesta iniciativa, que pretén celebrar-se amb una periodicitat anual. A través d'aquest projecte, les dues entitats mostren el seu compromís per la igualtat de gènere en àmbits laborals i professionals importants.

Actualment, segons les anàlisis de l'OCDE, només un de cada tres graduats en enginyeria és dona i aproximadament un de cada cinc graduats en informàtica són dones. A Espanya, segons dades del Ministeri d'Educació, Cultura i Esports, només un de cada quatre estudiants d'enginyeria és dona.

Després d'estudiar una carrera de l'àmbit científic tecnològic, l'OCDE indica que el 71% dels homes graduats en carreres científiques treballen en llocs STEM, mentre que només el 43% de les dones ho fan. Als països de l'OCDE, el 13,7% dels inventors que registren patents són dones.

Aquesta situació contrasta amb l'elevada demanda de professionals STEM a la Unió Europea. S'estima que l'any 2020 existiran 756.000 vacants sense cobrir en el sector de les tecnologies de la informació i les comunicacions. La paritat d'homes i dones en la indústria digital permetria elevar el PIB de la Unió Europea en uns 9.000 milions d'euros anuals. Impulsar l'interès de les dones pels estudis STEM ajuda a reduir la bretxa de gènere que existeix en el sector científic tecnològic.

Notícies relacionades