Carburos Metálicos commemora els 60 anys d'activitat a Tarragona amb nous projectes

L'expansió al Magrib i l'escalada del preu de l'energia, les dues cares de les expectatives d'aquesta empresa gasista filial del grup Air Products

Representants de la companyia amb la directora general d'Indústria. FOTO: CEDIDA.
Redacció / El Morell

Carburos Metálicos commemora els 60 anys d'activitat al Camp de Tarragona amb nous projectes. L'empresa líder en el sector de gasos industrials a l'estat espanyol, que subministra a gairebé tot el polígon químic tarragoní, en sortirà beneficiada de les expansions recentment anunciades per les companyies Covestro i Suez i prepara la seva expansió al Marroc i Algèria.

Carburos Metálicos va reunir el passat 5 d’octubre a la seva planta del Morell a Matilde Villarroya, directora general d'Indústria de la Generalitat de Catalunya i a diferents autoritats, institucions i associacions de Tarragona, a més dels seus clients, per celebrar els seus 60 anys d’activitat al Camp de Tarragona.

Amb l’objectiu principal d'estar a prop del seu client, l’empresa Carburos Metálicos, que forma part del grup multinacional Air Products, compta amb cinc plantes de producció al territori i un total de 26 a tot l'Estat. A la planta del Morell (Tarragonès) hi treballen més d'una cinquantena de persones i és l'única que disposa d'una sala de control des d'on es supervisen altres plantes automatitzades. S'hi produeix oxigen, nitrogen i argó en estat líquid i gasós. Des de les bombolles de la cervesa a les bombones d'oxigen dels hospitals, les aplicacions d’aquests gasos són diverses. L'expansió al Marroc i Algèria és l'actual repte de futur de la companyia, amb l'escalada del preu de l'energia com a gran preocupació.

"Nosaltres som grans consumidors d'energia i caldria una regulació molt més transparent en relació al seu cost; això dificulta que les indústries puguin planificar inversions a llarg termini", ha afirmat Miquel Lope, director de Desenvolupament de Negoci i Operacions de Carburos Metálicos, que ha aprofitat per anunciar el desembarcament de la companyia al continent africà. Carburos Metálicos preveu obrir fàbriques al Marroc i Algèria en el termini de dos o tres anys.

Carburos Metálicos, que forma part del grup multinacional Air Products, compta amb cinc plantes al territori tarragoní

L'energia és la principal matèria prima d'aquesta històrica empresa gasista fundada a Berga (Berguedà) l'any 1897, amb 120 anys d'història a l'Estat i 60 en territori tarragoní. De fet, primer es va establir a Reus. Lluny queda l'any 1958 quan es produïa gas acetilè per a l'enllumenat públic. Des d'aquell primer producte, l'empresa ha estat en constant evolució i des del 1995 forma part, al 100%, d'Air Products, grup que va registrar unes vendes de 8.200 milions de dòlars el 2017.

Posteriorment va inaugurar la planta de Tarragona destinada a alimentar d'hidrogen per tuberia a Repsol. Ara en té cinc repartides entre el polígon nord i sud de Tarragona, amb una extensió en global de 45.000 metres quadrats, algunes de gran complexitat. De fet, al Morell s'hi troba l'única sala que la firma té a la regió del sud d'Europa que actua de cervell, controlant de forma remota les altres plantes. Molts dels processos estan automatitzats i per això de personal se'n requereix poc.

A la Pobla de Mafumet s'hi troba el centre de producció d'hidrogen que, amb una extensió de 10.000 metres quadrats, és únic a Catalunya

De les 26 plantes arreu de l'Estat, 12 són centres de producció i 14 són d'envasat. La del Morell, inaugurada al 1992 i ampliada al 2014, és una unitat de separació de l'aire, l'única que hi ha a Catalunya. "Capturem l'aire de l'atmosfera i el separem en oxigen, nitrogen i argó, amb la humitat i el CO2 com els nostres principals enemics", explica el director de la fàbrica, Juan Ramon Feced. Amb molt baixes temperatures s'aconsegueix la separació i la destil·lació o destil·lació criogènica.

A la fàbrica hi ha grans tancs de fins a 2.000 tones amb producte en estat líquid. Just al costat, a la Pobla de Mafumet s'hi troba el centre de producció d'hidrogen que, amb una extensió de 10.000 metres quadrats, és l'únic d'aquestes característiques a Catalunya i dels més importants de la península ibèrica. Les altres dues plantes són a la Canonja -diòxid de carboni- i a Vila-seca, la d’envasat d'hidrogen. La producció de l'empresa és d'unes 2.500 tones diàries de gasos industrials.

Notícies relacionades