La DOP Siurana presenta l’oli nou de la campanya 2018-19, marcat per una molt bona qualitat

La previsió de la collita d'enguany és arribar als 3,5 milions de quilos d'oli d'oliva verge extra, un 55% de la collita anterior

El Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Siurana ha presentat la campanya de l'oli nou. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Vinyols i els Arcs

El Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Siurana ha presentat aquest divendres l'oli nou de la collita 2018-2019 en una finca d'oliveres centenàries a Vinyols dels Arcs (Baix Camp) amb l'apadrinament del periodista i Premi Nacional de Comunicació 2015, Xavier Graset.

El president de la DOP Siurana, Antoni Galceran, ha explicat que la previsió de la collita d'enguany és arribar als 3,5 milions de quilos d'oli d'oliva verge extra, un 55% de la collita anterior, a conseqüència de l'alternança natural que es produeix anualment a l'olivera i del mal quallat durant la floració, a la primavera, per l'excés d'humitat derivat de les pluges. Serà una campanya curta, però marcada per una molt bona qualitat.

Està previst que els preus de l'oli d'oliva verge extra es mantinguin en els paràmetres actuals. Una dada de referència és el cost de la garrafa de 5 litres d'oli d'oliva verge extra (oove) que se situarà, un any més, entre els 24 i els 28 euros. La Denominació d'Origen Protegida Siurana agrupa 10.000 hectàrees d'oliveres, 3 milions d'arbres i més de 7.000 productors, repartits entre 123 municipis de 7 comarques de la demarcació de Tarragona. La DOP ha incrementat substancialment la venda amb envàs propi en els últims anys, arribant gairebé al 70% de la seva producció. També cada any creix el seu percentatge d'exportacions.

La DOP Siurana agrupa 10.000 hectàrees d'oliveres, 3 milions d'arbres i més de 7.000 productors, repartits entre 123 municipis de 7 comarques de Tarragona

El padrí d'aquesta collita ha estat el periodista Xavier Graset qui, en el seu parlament, ha afirmat que "Catalunya no és només un país de grans vins, sinó també d'oli". Graset ha assenyalat que "el factor imprevisible de la meteorologia en cada campanya és una lliçó de vida que ens dona la terra" i ha reconegut que la seva imatge de felicitat és "entrar en un molí i sucar una torrada amb l'oli nou i que em regalimi tot per sobre". El periodista de TV3 ha dit que "l'oli d'oliva verge extra és la benzina de la meva vida" i ha afegit que el de la DOP Siurana "és un dels millors olis del món, conjuntament amb el de les altres denominacions d'origen catalanes".

Equilibri i versatilitat, els valors de l'arbequina Des de la DOP Siurana s'ha volgut posar èmfasi en la qualitat i en la polivalència de la varietat autòctona, l'arbequina, de la qual en resulta un oli d'oliva verge extra equilibrat entre els gustos amarg, dolç i picant, el que permet moltes aplicacions gastronòmiques. 

Àngels Calvo, cap del Panell de Tast Oficial d'Olis Verges d'Oliva de Catalunya, ha descrit l'oli nou de la DOP Siurana com un aliment "delicat, elegant i complex. Amb un afruitat mig-alt, que té una entrada dolça i suau, amb notes subtils d'amarg i picant, que el fan molt equilibrat. És un oli que aromàticament recorda a l'ametlla, al fonoll, al tomàquet i fins i tot també a la carxofa"

D'ara en endavant, l'oli nou es podrà tastar a les 34 entitats de la DOP Siurana en un total de 17 festes de l'oli als diferents municipis productors de la denominació d'origen protegida, incloent les fires de Reus i Tarragona.