El port de Tarragona tanca la temporada de creuers amb prop de 100.000 passatgers

L’impacte econòmic al territori s’estima en més de 7,3 milions d’euros

El Port de Tarragona ha fet balanç de la temporada de creuers aquest dimecres. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

El port de Tarragona ha superat les expectatives i ha tancat la temporada de creuers amb 57 vaixells i 98.126 passatgers, un 91% més que l'any passat. Tres de cada quatre usuaris són clients de la companyia Costa Cruceros. Del conjunt de viatgers, el 78% corresponen a passatgers en trànsit i el 22% són persones que han embarcat o desembarcat a la ciutat. L'impacte econòmic de l'activitat de creuers s'estima en més de 7,3 milions d'euros.

El Port i la resta d'integrants de la taula estratègica dels creuers s'han felicitat pel fet que la gran majoria de passatgers visiten el territori i el puntuen amb una mitjana de 8,2. De cara a l'any vinent, la previsió és assolir els 110.000 creueristes, un 12% més, i 67 vaixells.

De fet, la companyia Costa Cruceros operarà a Tarragona amb un vaixell més gran, el Costa Fortuna, que té una capacitat de 3.500 passatgers. Això suposarà un repte afegit, atès que la major afluència de visitants es produirà en diumenge i no en divendres com ha passat aquesta temporada. En aquest sentit, l'Ajuntament de Tarragona s'emplaça a continuar treballant amb els sectors comercial i turístic per garantir que el visitants puguin trobar negocis oberts.

La regidora de Comerç, Elvira Ferrando, ha recordat l'impuls de la zona d'acolliment de creueristes, que ja té 41 establiments adherits amb el compromís d'obrir específicament en diumenge. "No és fàcil perquè són molts creueristes, però hem de treballar-ho, parlar-ho i preparar-nos", ha afirmat. Els museus i els actius patrimonials també hauran d'adaptar els horaris a les necessitats dels visitants que arriben en vaixell. En aquesta línia, la regidora de Turisme, Inmaculada Rodríguez, ha admès que el diumenge es presenta "com un gran repte" i ha cridat a aprofitar les oportunitats que s'obren amb els creuers.

El port ha superat àmpliament els 80.000 passatgers que s'estimaven a l'inici de la temporada i ha rebut dos vaixells més del que havia previst 

Enguany el port ha superat àmpliament els 80.000 passatgers que s'estimaven a l'inici de la temporada i ha rebut dos vaixells més dels que s'esperaven. La temporada de creuers a Tarragona s'estén ja entre els mesos de març i novembre, amb la qual cosa l'activitat contribueix a desestacionalitzar el turisme, segons el president del port, Josep Andreu.

Dels 98.126 passatgers comptabilitzats, 76.000 que corresponen a viatgers en trànsit -quan el vaixell s'atura durant unes hores a la ciutat-. Els 22.000 restats han embarcat o desembarcat a Tarragona en la seva condició de port base de Costa Cruceros.

Del conjunt de passatgers que desembarquen a Tarragona durant unes hores, només un 7% opten per fer excursions organitzades a Barcelona. La resta es queden al territori i, majoritàriament, van per lliure. Dels que contracten excursions, la majoria visiten Tarragona ciutat, Barcelona, Reus i Cambrils, PortAventura, Poblet, les platges de Salou i Cambrils, o cellers.

Pel que fa a l'origen dels visitants, la influència de Costa Cruceros fa que 32.000 creueristes siguin italians, 20.000 espanyols, 18.000 britànics, 9.000 francesos, 5.000 alemanys i 2.000 nord-americans. Les franges d'edat més freqüents oscil·len entre els 45 i els 65 anys, tot i que cada cop es capta clientela més jove.

La companyia Costa Cruceros operarà a Tarragona amb un vaixell més gran, el Costa Fortuna, que té una capacitat de 3.500 passatgers

De les enquestes que s'han fet als usuaris se'n desprèn que, de mitjana, la valoració global que fan de la destinació és de 8,2 punts sobre 10. A més, el 90% recomanaran o podrien recomanar l'opció de viatjar a Tarragona. Pel que fa a la despesa, la gran majoria gasten en transport -un 82%-, mentre que la meitat compren records i roba, i consumeixen en bars i cafeteries. De mitjana, la despesa és de 26,6 euros per persona, una xifra que es manté respecte l'any anterior.

Com a novetat, amb la col·laboració de la URV s'ha analitzat amb GPS els moviments que fan els creueristes que es mouen per la ciutat. L'estudi assenyala que acostumen a quedar-se al centre -sobretot per la Part Alta i la Rambla Nova- i que molts d'ells també fan ús del trenet turístic. L'Ajuntament analitzarà aquestes dades i les posarà a disposició dels comerciants per acordar possibles accions.

Pel que fa als creueristes que comencen o acaben la ruta amb el creuer a Tarragona, el 83% no passen cap nit a la ciutat. Una de les raons és que l'accés al creuer es produeix en horari de migdia i tarda, amb la qual cosa poden viatjar des del lloc d'origen el mateix dia. Malgrat tot, segons els càlculs del port s'han generat unes 4.000 pernoctacions derivades de la condició de port base, la majoria en hotels.

Creixement moderat el 2019

De cara a l'any vinent, el port de Tarragona calcula que mourà 65 creuers i 110.000 passatgers, un 12% més. Costa Cruceros guanyarà quota de mercat i acumularà el 80% dels clients, sis punts més que aquesta temporada. Això s'explica pel fet que passarà d'operar amb un vaixell de 2.400 places a un que en té 3.500, el Costa Fortuna. Sense terminis per habilitar una terminal provisional, l'Autoritat Portuària estudia opcions per millorar l'operativa i la logística al moll de Llevant.

L'encara president del Port, Josep Andreu, s'ha mostrat satisfet pel creixement sostingut de l'activitat i ha destacat que la taula estratègica ha esdevingut "l'autèntic motor" del projecte. Aquests ens aplega els ajuntaments de Tarragona i Reus, els patronats de Turisme de la Diputació i de la ciutat de Tarragona, PortAventura, la URV i la Cambra de Tarragona, els quals han celebrat els bons resultats obtinguts.

La regidora de Turisme de Tarragona, Inmaculada Rodríguez, ha subratllat que els creuers reforcen la ciutat com a marca turística i ajuden a crear nous prescriptors. Per la seva banda, la regidora de Projecció de Ciutat de Reus, Montserrat Caelles, ha refermat el compromís del consistori en el projecte i ha destacat que el port s'ha convertit en un dels actius turístics de la capital del Baix Camp.

Notícies relacionades