Més de 200 líders empresarials de les comarques de Tarragona s’apunten a la Quarta Revolució Industrial a Reinventa’t 2018

La jornada la promou l'Associació Espanyola de Directius per aprofundir en la transformació digital

L'expert en transformació digital Marc Vidal ha estat el conductor del Reinventa't. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

Més de 200 directius de les comarques tarragonines han participat aquest dijous a la segona edició de Reinventa't, jornada organitzada per l'Associació Espanyola de Directius (AED) que ha aprofundit en els canvis que la tecnologia està provocant a les organitzacions en la Quarta Revolució Industrial.

L'expert en transformació digital i conductor de la jornada, Marc Vidal, ha obert el debat afirmant que a la Indústria 4.0 la digitalització és una anècdota perquè "allò que és essencial és la transformació", i ha concretat els ingredients d'aquesta transformació: nous clients, nous processos més sostenibles, nous llocs de treball, noves habilitats i nous models de negoci. Segons Vidal, en l'era digital el que tindrà un valor incalculable serà "allò que no es pugui automatitzar".

La primera sessió ha tractat de donar resposta a la pregunta "Què manté als líders desperts a la nit?" i ha comptat amb la participació de Núria Blasco, directora general de TEPSA; Pablo García, CEO d'Euroports Iberica; i Eloi Planes, president executiu de Fluidra. El debat l'ha moderat la periodista dels serveis informatius de TV3 Laura Solé. Blasco ha revelat que allò que li treu la son com a directiva és "com la revolució industrial afecta les persones i l'entorn de treball, el model de negoci" i ha declarat que, en aquest entorn de canvi, "hem de tenir organitzacions ràpides, àgils i flexibles". Segons Blasco, "és molt difícil estar al dia de totes les novetats tecnològiques, però s'ha de tenir una mentalitat oberta i no tenir por als canvis".

A Pablo García, el que el manté despert és "la continuïtat i sostenibilitat del negoci, com fer que la companyia duri trenta anys més" davant d'uns hàbits de consum que canvien molt ràpidament, ja que -com ha reconegut- en l'actualitat "mirar la competència no és suficient". I ha afirmat que "el més important és començar pel canvi cultural" i que els directius han de "ser els primers en canviar la seva forma de gestionar". En la mateixa línia, Eloi Planes ha mostrat la seva preocupació perquè l'empresa "pugui seguir el ritme de la transformació digital amb tots els canvis que venen". Per a Planes, que ha apostat per la innovació i la internacionalització per renovar l'estratègia de la seva companyia, la clau en aquest moment crucial és que "les organitzacions siguin capaces de generar les habilitats adequades" perquè tot i les reticències que puguin tenir el directius inicialment, tothom ha d'acabar adaptant-s'hi.

Josep Andreu, president del Consell de l'AED a Tarragona, ha tancat el Reinventa't 2018

A continuació, Santiago Márquez, CTO de Clluc, ha donat resposta als molts interrogants que suposa la tecnologia Blockchain en el bloc "L'evolució de l'economia: Blockchain i més enllà". En una distesa conversa amb Marc Vidal, l'expert ha recordat que "Bitcoin va ser el punt de partida de la tecnologia Blockchain" i ha explicat que en un món en el qual hi ha una gran presència d'intermediaris, el Blockchain es presenta com "una tecnologia que elimina els intermediaris o els dóna un rol menys important", ja que "els processos s'automatitzen". Márquez creu que el Blockchain no es podrà aplicar a totes les empreses, ja que només servirà a aquelles "on els intermediaris no aporten valor".

Al voltant d'una qüestió vital en aquest àmbit, com és la seguretat, Márquez ha dit que "Blockchain és més o menys segura en funció del poder computacional que se li hagi dedicat". Per tal que ningú pugui alterar les dades que hi entren en joc, s'hi hauran de dedicar "molts esforços".

Josep Andreu, president del Consell de l'AED a Tarragona, ha estat l'encarregat de tancar Reinventa't 2018. Andreu ha agraït la presència als assistents, així com als patrocinadors (Diputació de Tarragona, CaixaBank, Sorea) i col·laboradors (Port de Tarragona, Repsol, Sothis) que han fet possible que la jornada hagi estat tot un èxit. Fent una síntesi del que s'ha viscut avui a Reinventa't, Andreu ha afirmat que "no hi ha dubte que estem assistint a la transformació dels models de negoci i dels hàbits de consum", i que "més que mai, és el moment de reinventar-nos". I ha insistit en la necessitat de portar a terme "un canvi cultural en les companyies", i fer de la flexibilitat i la creativitat dos elements clau d'aquest canvi.

L’AED

Creada el 1996, té com a missió contribuir a la millora individual i col·lectiva dels professionals que lideren les organitzacions del país. Actualment compta amb més de 2.000 membres, dels quals més del 60% ocupen la màxima responsabilitat de gestió en les companyies on exerceixen la seva tasca. Amb seus a Catalunya, Madrid, Comunitat Valenciana, Galícia i Canàries, l'AED acosta als líders empresarials experiències, coneixements i noves tendències del món del management a través d'activitats i iniciatives com el fòrum Reinventa't.

També duu a terme una àmplia tasca de recerca sobre la funció directiva en diversos àmbits professionals. En l'àmbit internacional, l'AED és entitat consultiva del Consell Econòmic i Social de l'ONU (ECOSOC) i promou els seus valors mitjançant acords i programes amb institucions públiques i privades a través de la seva iniciativa AED Global.

Notícies relacionades