L'atur augmenta de 1.610 persones al novembre a Tarragona

Les comarques tarragonines encadenen 65 mesos de caigudes interanuals de la desocupació

L'atur a Catalunya ha caigut lleugerament a tots els sectors amb l'excepció dels serveis. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

El nombre de persones inscrites a les llistes del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) al novembre a Tarragona es va situar en 48.695 persones, 1.610 aturats més que a l'octubre, el 3,42% més, segons el Ministeri de Treball.

Es tracta del millor novembre a Tarragona des del 2016 quan l'atur va pujar de 1.468 persones. La sèrie del Ministeri, que comença el 2001, indica que en aquesta demarcació al novembre l'atur sempre ha pujat amb l'excepció del 2010, que de moment és l'únic any que ha registrat un descens de l'atur en aquest mes.

En termes anuals, l'atur a Tarragona al novembre ha disminuït de 3.543 persones, el 6,78% menys. Aquesta demarcació meridional de Catalunya encadena 65 mesos de caigudes de l'atur en termes anuals, des de juliol del 2013.

En dades de tot Catalunya, el nombre d'inscrits a les llistes del SOC al novembre a Catalunya es va situar en 394.405 persones, 3.208 aturats més que a l'octubre, el 0,82% més, segons el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social. En relació amb l'any passat, la desocupació ha caigut en l'últim any de 28.057 persones, el 6,64%, cosa que suposa encadenar 65 mesos de descensos interanuals, des del juliol del 2013.

A Catalunya, aquest mes de novembre l'atur s'ha incrementat tot i la campanya del Black Friday

Aquest increment de l'atur al novembre és el menys intens que s'ha registrat en aquest mes des de l'any 2015, quan la desocupació va disminuir de 1.868 persones. L'atur a Catalunya ha caigut lleugerament a tots els sectors amb l'excepció dels serveis, que explica aquest augment de la desocupació al novembre.

Al conjunt de l'estat espanyol, el nombre de persones sense feina inscrites a les oficines dels Serveis Públics d'Ocupació espanyols s'ha situat en 3.252.867 persones, cosa que suposa 1.836 aturats menys que a l'octubre. A l'Estat, aquest novembre l'atur ha caigut al contrari que va passar al novembre del 2017 i del 2016, quan la desocupació es va incrementar.

En l'últim any, a l'estat espanyol l'atur registrat ha reculat de 221.414 persones, el 6,37% menys.

A Catalunya, aquest mes de novembre l'atur s'ha incrementat tot i la campanya del Black Friday, que segons diferents experts en mercat laboral suposa l'avançament de la contractació temporal per fer front a la campanya de Nadal.

El Govern ho atribueix a la finalització de la temporada d'estiu

El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, ha atribuït l'augment de les dades de l'atur registrat del mes de novembre a la finalització dels contractes de la temporada d'estiu i ha celebrat que malgrat l'increment de desocupats hagi estat la pujada més moderada des del 2015, amb 3.208 persones i 28.057 persones menys que fa un any. Així mateix, Ginesta ha destacat que els principals augments han sigut en el sector serveis -més contretament en les divisions d'allotjament i serveis de menjar- i que per territoris s'han registrat pujades a les demarcacions de Girona i Tarragona, mentre que a les de Lleida i Barcelona els increments han estat més "sostinguts". D'altra banda, Ginesta també ha valorat positivament l'augment en la contractació indefinida, tot i que ha lamentat que l'índex encara és "baix", i ha restat importància a l'impacte que pugui tenir el Black Friday perquè els contractes són de durada puntual.

El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, també ha constatat que a diferència del sector serveis, a la indústria i l'agricultura les xifres d'atur es mantenen i ha celebrat que malgrat que la desocupació augmenta hi ha més de 100.000 persones afiliades més que fa un any. Així mateix, també ha subratllat que els indicadors de permanència a l'atur segueixen en 8,4 mesos.

Quant a la contractació, ha remarcat l'increment de contractes indefinits, ja que, ha dit, dels més de 280.000 contractes formalitzats al novembre, un 86% són temporals i un 14% indefinits. Aquesta darrera dada, ha afegit, continua sent "baixa" però també ha afirmat que suposa el doble de la registrada anteriorment. Pel que fa en el període acumulat des del principis d'any, ha comentat que la contractació indefinida ha augmentat un 14% mentre la temporal ho ha fet en un 3%.

D'altra banda, Ginesta ha restat valor a l'impacte que pot tenir en la contractació el Black Friday a finals de novembre perquè els contractes són de curta durada, amb increments "molt puntuals". 

Notícies relacionades