El govern espanyol modifica la llei per permetre xarxes elèctriques tancades amb costos reduïts per a la indústria

Era una reivindicació del sector químic de Tarragona per guanyar competitivitat davant les potències europees

El nou sistema permetrà al sector químic accedir a una energia més barata. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

El Consell de Ministres ha modificat la Llei del Sector Elèctric per permetre crear xarxes tancades amb costos reduïts per a la indústria electrointensiva. Comptarà amb un estatut propi que reconegui les seves particularitats. El paquet normatiu s'inscriu en el marc estratègic per a l'Espanya Industrial 2030 del govern espanyol i en les agendes sectorials que el desenvolupen. Es complementa amb altres mesures que incideixen en la competitivitat del sector comercial.

La reducció del cost energètic era una de les demandes llargament reivindicada de la indústria química de Tarragona. El sector apuntava que la factura elèctrica era fins a un 25% més elevada que la dels seus principals competidors i que això els restava competitivitat davant les grans potències europees.

La modificació arriba després que la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, es comprometés a treballar per la reducció del cost energètic en la seva visita a Tarragona el juliol passat.

Segons la indústria química, aquest sistema els ha de permetre accedir a una energia més barata i, de retruc, atreure més empreses als polígons. Catalunya acull el 50% de la indústria química de tot l'Estat.

La modificació garantirà unes condicions de connexió a la xarxa pública perquè aquesta no quedi afectada. El Reial Decret Llei fixa un termini de sis mesos perquè el govern espanyol desenvolupi el reglament que reculli el procediment i els requisits que s'hauran de complir per atorgar l'autorització administrativa. Tot plegat, d'acord amb els principis de sostenibilitat econòmica i financera del sistema, eficiència energètica i transició justa.

El sector químic participarà en la redacció del reglament

L'AEQT s'integrarà a un grup de treball que redactarà el reglament de les xarxes tancades, que ha de permetre abaratir el cost de l'energia. Així, els ho ha traslladat el subdelegat del govern espanyol de Tarragona, Joan Sabaté, en una reunió amb els representants del sector químic. Sabaté també ha anunciat la visita del secretari general d'Indústria, Raúl Blanco, el proper gener, quan està prevista la primera trobada tècnica amb els agents del territori per engegar la redacció del projecte. 

El president de l'AEQT, Josep Francesc Font, ha celebrat l'anunci de la creació d'un grup de treball entre el Ministeri d'Indústria i els membres de l'AEQT. L'associació plantejarà mesures "concretes" per incrementar la "competitivitat, d'una manera sostenible pel sector i per la societat", ha afirmat Font. Entre aquestes mesures, sol·licitaran que l'aplicació del reglament s'estengui als complexos industrials, ports i aeroports, que integren el sector químic.

De fet, la redacció del reglament ha d'estar enllestida en un termini de sis mesos i es preveu que cap a finals d'anys estigui plenament vigent. Per ara, el grup de treball serà tècnic tot i que s'estudiarà si hi participen ajuntaments del territori.

Des del sector químic han recordat que es tracta d'una petició llargament reivindicada - des de fa nou anys- i que el sistema de xarxes tancades permetrà abaratir els costos de les empreses entre un 10 o 15% i ser més competitius fronts països com Alemanya o Bèlgica.

Notícies relacionades