La presidenta de Ports de l’Estat defensa l’actual sistema d’exempcions tributàries

La Comissió Europea recomana que els ports paguin l’impost de societats per evitar "un avantatge competitiu"

La presidenta de Ports de l'Estat, Ornella Chacón, al centre, amb el president del Port de Tarragona i els presidents de les cambres de Tarragona i Reus. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

La presidenta de Ports de l'Estat, Ornella Chacón, ha defensat aquest dijous a la Cambra de Comerç de Tarragona l'actual sistema d'exempcions tributàries de què gaudeixen els ports espanyols d'interès general. Chacón ha respost així a la Comissió Europea, que ha demanat a Espanya i a Itàlia que facin pagar l'impost de societats als ports a partir del 2020 per evitar "un avantatge competitiu".

En declaracions des de Tarragona, Chacón ha puntualitzat que la qüestió encara s'està negociant amb la Comissió Europea i que la decisió definitiva no està presa. "Una disminució dels ingressos, que és el què acabaria suposant aquest pagament d'impostos, no la podem defensar", ha advertit la presidenta de Ports de l'Estat.

Ornella Chacón ha recordat que, després de "mesos de converses", la Comissió Europea els ha traslladat que opta per acabar amb les exempcions tributàries dels ports espanyols. La presidenta de Ports de l'Estat ha insistit que la qüestió encara s'està tramitant, no només amb l'estat espanyol, sinó també amb altres estats, i ha garantit que Espanya defensarà "el sistema actual".

Aquest dimarts Brussel·les va enviar una recomanació a l'estat espanyol i a Itàlia perquè garanteixin que els seus ports paguen l'impost de societats a partir del 2020 "com la resta de companyies". La Comissió Europea considera que els actuals règims fiscals espanyols i italians "concedeixen als ports un avantatge selectiu" amb exempcions d'aquest tribut que "podrien violar les normes europees sobre ajuts d'estat".

A l'estat espanyol els ports estan exempts de pagar l'impost de societats per les seves principals fonts d'ingressos, com aquells que provenen de les taxes portuàries o dels contractes de lloguer o concessió. Al País Basc, en canvi, n'estan totalment exempts.

Notícies relacionades