El Govern dona impuls des de les Terres de l'Ebre a una Taula de l'Oli nacional

Amb l'objectiu d'abaratir els costos de producció, optimitzar les varietats, fomentar la formació i millorar-ne la comercialització i promoció

Un instant de la presentació de l'oli nou de la DOP Siurana, que s'integrarà a la taula del sector. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tortosa

El Govern donarà impuls a una Taula sectorial de l'Oli de Catalunya que es va gestar en el certament de turisme gastronòmic, celebrat a Horta de Sant Joan (Terra Alta) l'octubre passat, per ajudar al sector a fer front a la crisi de preus. La segona reunió de debat de la taula es farà a la Fira de l'Oli de Jesús, a Tortosa, a finals de febrer. El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarés, ha explicat que sector busca les fórmules per abaratir els costos de producció mentre els mercats s'escapin al control dels pagesos.

Tres de les cinc Denominació d'Origen Protegides (DOP) de l'oli de Catalunya (Baix Ebre/Montsià, Terra Alta, Siurana, les Garrigues i l'Empordà), són de la província de Tarragona i dos d'elles de les Terres de l'Ebre. Amb aquest referent, el territori ha estat l'encarregat de gestar la creació de la Taula de l'Oli que es va iniciar amb uns primers debats al certament de turisme gastronòmic, GastroEbre, i que s'institucionalitzarà la Fira de l'Oli de Jesús (Baix Ebre) a finals de febrer, probablement amb la participació del president de la Generalitat, Quim Torra.

"Les Terres de l'Ebre tenim molt a dir en el sector de l'oli. Hi estem treballant perquè s'han de controlar molts els processos de producció", ha dit Pallarès. El delegat ha exemplificat alguns dels aspectes que s'avaluen com l'aplicació de regadius intensius o l'optimització de les varietats per poder contrarestar els preus que no controla el productor dins de la cadena mercantil.

Seguint l'estela del sector del vi, la taula vol fomentar la formació també des de l'Escola de Capacitació Agrària de Gandesa, trobar els camins de comercialització que faci valdre el producte d'aquí i impulsar una carta d'olis per als restaurants, entre d'altres propostes.

Tancament del Castor

El delegat Xavier Pallarés també ha celebrat l'anunci de la clausura del projecte Castor. "Si es confirma, serà una gran notícia perquè era una de les principals reclamacions del territori", ha dit en la roda de premsa del Consell de Direcció de l'Administració Territorial.

Pallarés ha qualificat de bona notícia per al territori la clausura del Castor anunciada al Senat per la ministra per a la Transició Ecològica, però ha assegurat que seguiran el procés de prop. "És un tema lamentable, val a dir", ha apuntat.

El delegat ha qüestionat que cal resoldre que farà el govern espanyol amb les instal·lacions terrestres i la plataforma marina i ha avisat que revisaran "la lletra petita, per fer-ne una valoració a fons en les propers hores perquè estem escarmentats", ha afegit.