El subdelegat de govern situa al juliol la posada en marxa de la variant del corredor mediterrani entre Vandellòs i Tarragona

Els alcaldes de Perafort i la Secuita, partidaris d’una taula unitària sobre el ferrocarril

Els alcaldes de Perafort i la Secuita en la jornada sobre el corredor mediterrani a la Cambra de Tarragona. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Tarragona

La variant del corredor mediterrani entre Vandellòs i Tarragona es podria posar en marxa al juliol. Aquesta es la data "provisional" amb què treballa Adif, segons ha confirmat aquest dijous el subdelegat del govern espanyol, Joan Sabaté, en una visita a les obres del túnel del Coll de Lilla.

El subdelegat ha defensat que l'actual executiu espanyol "mai havia dit que estaria enllestit a la primavera", si bé aquesta va ser la data apuntada pel comissionat del govern espanyol de les obres del corredor, Josep Vicent Boira. "Tot fa preveure que podrà posar-se en funcionament a partir de mitjans d'any, sempre i quan no sorgeixi cap inconvenient", ha manifestat Sabaté.

El subdelegat ha recordat que l'Agència de Seguretat Ferroviària Adif encara està portant a terme la fase de proves, a la qual s'hauran de sumar dos mesos més de formació dels maquinistes.

La infraestructura s'ha configurat provisionalment en doble via d'ample ibèric, però amb travesses polivalents per moure els rails a l'ample internacional un cop s'enllesteixi el conjunt del corredor.

La infraestructura s'ha configurat provisionalment en doble via d'ample ibèric, però amb travesses polivalents per a l'ample internacional

La variant assumirà els trens que ara passen pel tram de via única de la línia de la costa, que es desafectarà i s'haurà de desmantellar fins a Salou-PortAventura, segons preveu la declaració d'impacte ambiental del projecte.

El nou corredor connectarà amb la línia del TAV a l'estació del Camp de Tarragona i permetrà escurçar els trajectes entre Barcelona, València i Alacant en uns 30 minuts. Per permetre que els trens circulin per la línia del TAV en ample internacional i per la variant en ample ibèric, però, s'hauran d'aturar a l'intercanviador de la Boella.

En paral·lel, el Ministeri de Foment treballa actualment en la instal·lació del tercer fil entre Vila-seca i Castellbisbal, uns treballs pensats per permetre la circulació de trens de mercaderies en ample mixt -ibèric o internacional-.

Taula unitària sobre el ferrocarril

Aquest dijous al matí el nou corredor ferroviari ha estat el protagonista d'una nova edició del cicle de jornades 'Bon dia Tarragona', que organitza la Cambra. Els alcaldes de Perafort, Joan Martí Pla, i de la Secuita, Eudald Roca, -els dos municipis on s'ubica l'estació del TAV del Camp de Tarragona- han estat els convidats a la trobada, juntament amb el catedràtic d'Economia Aplicada de la URV, Agustí Segarra.

En aquest fòrum, l'alcalde de Perafort ha cridat a la unitat d'acció i ha proposat crear un ens integrat per alcaldes de tots els municipis afectats i tècnics, per donar solució als projectes ferroviaris del territori. "La meva proposta és crear un ens amb data d'inici i de finalització on es treballi a marxes forçades", ha detallat Joan Martí Pla.

De la seva banda, l'alcalde de la Secuita s'ha mostrat partidari d'aquesta iniciativa. Eudald Roca ha opinat que cal millorar la mobilitat i disposar llançadores ràpides de rodalies que enllacin amb l'estació. Alhora, s'ha queixat que no es destini pressupost als projectes de noves carreteres cap a la infraestructura. En aquest sentit, ha criticat que la Generalitat no hagi executat encara els 2,8 quilòmetres pendents del vial de Sant Ramon, del qual "se'n parla des del 1995". "I després reclamem al Ministeri de Foment que ens faci grans obres, quan nosaltres no som capaços d'executar 2.800 metres de carretera?", ha reblat l'alcalde.

L'alcalde de Perafort crida a la unitat per crear un ens integrat pels alcaldes dels municipis afectats i donar solució als projectes ferroviaris del territori

De la seva banda, el catedràtic Agustí Segarra ha opinat que l'estació central intermodal al sud de l'aeroport de Reus ofereix la millor ubicació per tal de captar "la major massa crítica" de passatgers de ferrocarril. Segons Segarra, l'actual oferta no fomenta la mobilitat en tren dins la segona àrea metropolitana de Catalunya.

El catedràtic d'Economia Aplicada ha destacat que el ferrocarril és clau per generar llocs de treball i ha lamentat que el territori ha perdut "capacitat d'atracció de negoci" en els darrers anys. "Hem passat d'estar per sota la mitjana catalana en termes d'atur a estar quatre punts per sobre", ha alertat.

Notícies relacionades