El Consell Econòmic i Social de Valls estableix estratègies de formació, creació d'ocupació i foment per atreure noves empreses

Els agents econòmics i socials creuen que cal reforçar les polítiques per reduir l’atur entre els majors de 45 anys

Reunió anual del Consell Econòmic i Social de Valls. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Valls

El Consell Econòmic i Social de Valls (CESV) ha establert en la reunió ordinària anual les estratègies de futur per a la consolidació del creixement econòmic i la reducció de l'atur a la ciutat. En l'última reunió d’aquest ens, que va crear l’Ajuntament de Valls per dinamitzar l’economia local i que l’integren administracions i serveis públics i el teixit econòmic i social vallenc, hi van participar el regidor d'Empresa i Ocupació i president de Vallsgenera, Joan Carles Solé, el president de la Cambra de Comerç i Indústria de Valls, Marcel·lí Morera, la directora dels Serveis Territorials d'Empresa i Ocupació de la Generalitat a Tarragona, Carme Mansilla, la directora del Servei d'Ocupació de Catalunya a Valls, Maria Teresa Bergadà, a més de representants de grups polítics, empreses i sindicats.

El CESV és un consell sectorial i de participació creat per l’Ajuntament de Valls que serveix com a espai de debat dels diferents agents econòmics i socials del territori implicats en el desenvolupament econòmic i social de la ciutat i el seu entorn. En aquesta funció de plataforma de treball conjunt per a dinamitzar l’economia local i la projecció de la capital de l’Alt Camp, el Consell ha posat de relleu la reducció, de manera continuada en els últims 4 anys, de l'atur a Valls fins a situar-se el passat mes de juny en 1.462 persones, per primera vegada des de l'inici de la crisi per sota dels 1.500 aturats. En l'últim any, l'atur s'ha reduït en un 12,4% i la taxa d'atur es troba per sota del 13%. Tot i així, el CESV recorda que el 58% del nombre d'aturats són majors de 45 anys.

El CESV ha acordat reforçar les polítiques formatives i ocupacionals destinades als aturats més grans de 45 anys

Davant d’aquesta dada, l’ens ha acordat reforçar les polítiques formatives i ocupacionals destinades a aquest col·lectiu en concret, una acció que des de l’Ajuntament de Valls, a través de Vallsgenera, ja s'ha iniciat amb la convocatòria de subvencions municipals a empreses que contractin majors de 45 anys. Vallsgenera subvenciona amb 800 euros a les empreses de Valls per treballador major de 45 anys contractat, un ajut obert a qualsevol modalitat de contractació sempre que es garanteixi una durada mínima de 12 mesos. Aquesta nova línia de subvencions, que es convocarà de manera anual, es manté oberta per a la present convocatòria fins el proper 30 de setembre.

El Consell també va destacar la importància de potenciar les accions de formació destinades a la inserció laboral o educativa, ja que prop del 90% dels aturats a Valls compten amb un nivell formatiu amb estudis primaris o secundaris inacabats. Aquesta, l'ampliació de les línies formatives i els serveis vinculats d'orientació, tutorització i adquisició d'experiència professional que s'impulsen des de Vallsgenera, va ser una de les línies estratègiques plantejades en el CESV, a més del foment de l'emprenedoria, els programes formatius amb compromís de contractació per part de les empreses i l'atracció de noves companyies que generin nous llocs de treball.

L’ampliació de la formació i el foment de l’emprenedoria, les altres línies estratègiques que cal treballar a la comarca de l’Alt Camp

Durant la darrera trobada del Consell Econòmic i Social s’ha fet balanç dels primers 6 mesos del Pacte Camp de Valls, una iniciativa per al reforç de la indústria com a sector estratègic que aplega els 12 principals municipis industrials de l'Alt Camp. Després de les reunions mantingudes en els últims mesos amb les principals companyies de sectors estratègics com els de l'automoció, paper, logística, agroalimentació i materials de la construcció, el Pacte Camp de Valls s'ha fixat per aquest 2017 generar nous projectes transversals, com els de compra agregada d'energia a preus més econòmics per a les empreses i la implementació de nous models d'eficiència energètica en polígons industrials. També es realitzarà un estudi de necessitats en matèria de comunicacions de les diferents àrees industrials de l'Alt Camp. També s'ha establert com objectiu ampliar el nombre d'empreses adherides i els acords de col·laboració amb altres administracions i organismes, entre ells el Port de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili (URV).

Notícies relacionades