El vot electrònic a les eleccions de la Cambres de Comerç promourà la participació, segons el Govern

Seran els primers comicis amb vot electrònic després que el 2010 només votés un 2% del cens

La consellera d'Empresa i Coneixement, aquest dilluns en la presentació del sistema de vot electrònica a les cambres. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Barcelona

La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha assegurat que el vot electrònic a les eleccions a les cambres de comerç de Catalunya "facilitarà i promourà" la participació als comicis. Durant la presentació del sistema de votació que s’ha fet aquest dilluns, la consellera ha reivindicat que els plens tinguin "la major representativitat possible" i creu que això passa perquè les 682.000 empreses censades "connectin" amb la Cambra, "facin sentir les seves propostes i necessitats" i votin.

Aquest nou sistema de votació no presencial, que es combinarà amb el vot a meses físiques i que la consellera Chacón considera que ajudarà a assolir aquesta representativitat a l'espai, s'instaurà enguany per primera vegada, després que a les eleccions del 2010 només un 2% del cens participés als comicis.

Segons l'executiu, aquest nou sistema de votació, preparat per l'empresa Scytl, serà "senzill, intuïtiu, transparent i segur" i garantirà les exigències legals. Per votar, l'elector accedirà a la plataforma digital a través d'un enllaç a la web de la seva cambra, que s'habilitarà el 2 de maig, i on també es recolliran les instruccions per fer efectiu el vot.

Amb un dels certificats electrònics admesos, es tindrà accés a cada grup de votació que pertoqui, en funció de l'àmbit sectorial d'activitat econòmica, on s'oferiran totes les opcions de votació. Un cop emès el vot, que el sistema vetllarà perquè sigui d'un elector real, s'emetrà un comprovant perquè ja no es pugui repetir el vot.

Votacions presencials

D'altra banda, també hi haurà l'opció de votar físicament a una mesa electoral, on cadascú s'haurà d'identificar amb DNI i passaport, i on es durà a terme el mateix procediment a l'espai web, en aquest cas sense certificat electrònic.

Per tal de vetllar pel correcte funcionament de la votació a les cambres de comerç catalanes i per la seguretat del sistema, una empresa consultora, AGTIC Consulting, durà a terme una auditoria externa per assegurar que no hi hagi irregularitats. Les principals tasques seran garantir la transparència i verificar la integritat i autenticitat dels resultats.

A Tarragona només s'escolliran els representants a proposta de les organitzacions empresarials

El procés auditor es dividirà en tres fases: una prèvia a la votació, que consistirà en la verificació de la seguretat del sistema, la protecció del registre de persones i dades i la invulnerabilitat de la plataforma web; una durant l'emissió del vot, que garantirà que no s'introdueixin vots d'agents externs; i una posterior, que supervisarà l'escrutini i la revisió d'incidències. El Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública (CESICAT) col·laborarà en la tasca de vetllar per la seguretat del sistema.

Les eleccions

Els comicis se celebraran del 2 al 8 de maig, i es podrà emetre vot electrònic des de les 9 del matí del dia 2 fins a les 9 del vespre del dia 7, mentre que el presencial s'estendrà, també, des de les 10 del matí fins a les 6 de la tarda del dia 8 de maig.

A Tarragona només s'escolliran els representants a proposta de les organitzacions empresarials. A les Cambres de Sabadell, Terrassa, Manresa, Girona i Sant Feliu de Guíxols, s'escollirà representants per sufragi només per a algun dels epígrafs i a Lleida també seran per elegir els vocals en representació de les organitzacions empresarials. En el cas de Barcelona els comicis seran per totes les categories.

A Reus, Valls, Tortosa, Tàrrega i Palamós no hi haurà eleccions, perquè els vocals per sufragi i els escollits en representació de les organitzacions ja han estat triats en presentar-se el mateix nombre de candidatures que vocalies existents.