L'Associació de Promotors de Catalunya i CaixaBank celebren una nova edició de la jornada“L’habitatge vacacional a Catalunya”

S'ha posat a debat l'auge dels allotjaments turístics i la seva necessària regulació

La jornada sobre l'habitatge vacacional a Catalunya s'ha celebrat a Salou. FOTO: CEDIDA.
Redacció / Salou

L'Associació de Promotors de Catalunya (APCE) i CaixaBank han celebrat aquest dilluns al matí al Centre Cívic de Salou una jornada sobre l'habitatge vacacional a Catalunya. La sessió l'ha inaugurat l'alcalde de Salou, Pere Granados, acompanyat d’Eduard Brull, president de la Comissió de conjuntura econòmica, turisme i internacional de l'APCE, i de Víctor Martínez, director del Centre d'Empreses de Negoci Immobiliari de CaixaBank a la Delegació Territorial Catalunya.

L'alcalde de Salou, Pere Granados, ha destacat la rapidesa amb què s'està produint el canvi d'hàbits del turisme, més enfocat a viure experiències, i ha destacat el valor dels allotjaments com un dels factors que incideixen en aquesta experiència turística. Granados ha fet referència a l'activitat dels allotjaments turístics, als quals se li ha de donar caràcter d'activitat econòmica, i dotar de la regulació corresponent, com ha afirmat: "hi ha d'haver un control d'aquests apartaments. No sóc partidari de prohibir, ni de marcar zones, però cal regular-los per mantenir la qualitat del nostre turisme". Granados ha indicat que actualment a Salou hi ha 38.000 habitatges, dels quals 9.000 són residencia habitual. En aquest sentit, l'alcalde de Salou ha destacat la potencialitat del municipi en matèria urbanística, i ha destacat la necessitat de la col·laboració publico-privada per treballar conjuntament i poder revertir-ho en beneficis per a la societat.

Granados ha fet referència als allotjaments turístics, amb caràcter d'activitat econòmica, i amb una necessària regulació 

Per la seva banda, Eduard Brull, de l’APCE ha destacat l'impacte econòmic positiu que té el turisme a Catalunya, especialment a nivell local. Pel que respecta de l'impacte del turisme en el sector promotor, Brull ha indicat que és positiu, tot i que ha recordat que el sector es troba en plena recuperació després d'un període de crisi, i que els registres de producció encara són modestos i ha posat com a exemple d'aquest lleuger increment l'àrea turística de la Costa Daurada, on es van iniciar l'any passat uns 400 habitatges, i se'n van finalitzar 435.

Des de CaixaBank, Víctor Martínez, ha destacat la importància de Salou i de la Costa Daurada com una de les destinacions de costa cabdals a Catalunya, i ha constatat que hi ha demanda, així com també l'interès de l'entitat en aquesta zona per finançar habitatges de primera i segona residència.

En la jornada s'han analitzat les tendències immobiliàries i perspectives a la costa de Catalunya i Mediterrània

En la jornada s’han analitzat les tendències immobiliàries i perspectives a la costa de Catalunya i Mediterrània, a càrrec de Pablo Pluvinet, director a Catalunya Nordest i Relacions Institucionals a Catalunya de ST Sociedad de Tasación. Segons Pluvinet, les perspectives a la província de Tarragona, i especialment a la seva zona turística, són positives, i els preus es mantenen encara lluny dels màxims registrats en època prèvia a la crisi. 

Durant la jornada, Oriol Forner, director de negoci promotor de CaixaBank, ha assegurat que els preus continuaran augmentant aquest 2019, tot i que per al 2020 la previsió és de manteniment. Per Forner, hi ha tres factors que ajuden a l'evolució del sector: la renda bruta disponible, que permet que la demanda domèstica funcioni; les condicions financeres, amb uns tipus d'interès molt baixos que es perllongaran en el temps; i l'empenta de demanda estrangera, fet especialment important a les zones turístiques. En aquest sentit, assenyala que el 12% de les transaccions de l'any passat a Espanya es van fer per part d'estrangers, una xifra menor respecte de l'any anterior, degut a l'increment de les compravendes del mercat nacional.

La jornada l’ha clos Maria Trinitat Rovira, doctora en Turisme i Oci i professora del departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili, i Daniel Roig, president de la Comissió Territorial de la província de Tarragona de l'APCE. Rovira ha analitzat l'evolució dels espais turístics residencials per adaptar-se a la demanda. Daniel Roig ha resumit les conclusions de la jornada, destacat que tots els municipis costaners de la província de Tarragona han multiplicat la població, i ha destacat Salou com una de les viles que han sabut reinventar-se i integrar les zones de segona residència dins el marc residencial convencional, degut a la construcció d'equipaments urbans en aquestes zones que abans només eren d'ús turístic.

També s'ha referit a l'auge dels allotjaments turístics, i del debat sobre la possible regulació al respecte. En aquest sentit, ha demanat a les administracions una regulació urbanística estable i de consens, així com incrementar la seguretat jurídica, base de l'estabilitat de l'activitat econòmica i de l'atractiu inversor a Catalunya, força malmesa després dels darrers canvis legislatius a Barcelona i a Catalunya.

Notícies relacionades